Afinul (Vaccinium myrtillus)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Afinul (Vaccinium myrtillus)

Afinul este un arbust mic, cu fructe negre-albastrui, dulci-acrisoare, care creste in pasunile de munte, prin locuri stancoase, in asociatie cu merisorul, creand tufisuri compacte si intinse. De la aceasta planta se folosesc frunzele (Folium Myrtilli) si fructele (Fructus Myrtilli).

Recoltarea

De la afin se recolteaza frunzele si fructele. Frunzele se culeg tot timpul verii pana in toamna tarziu, rupandu-se ramurile fara flori. Fructele se aduna cu mana sau cu ajutorul pieptenilor, atunci cand sunt deplin coapte (iulie-august). Dupa recoltare se inlatura resturile de frunze, ramuri sau alte impuritati.

Mod de uscare a frunzelor de afin

Frunzele se usuca impreuna cu ramurile, in locuri umbrite si bine aerisite. Daca se foloseste caldura artificiala, temperatura nu trebuie sa depaseasca 40 grade C. Din 3-4 kg frunze proaspete, se obtine 1 kg produs uscat. Fructele se intind in straturi subtiri in camere incalzite, pe rame cu plasa de sarma galvanizata. Se pot usca si in uscatoriii sistematice unde temperatura nu trebuie sa depaseasca 60-70 grade C.Dupa uscare se lasa 2-3 zile si apoi se ambaleaza. Din 7-8 kg de fructe proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

Proprietati terapeutice

Din frunze se prepara un ceai recomandat celor cu diabet, avand proprietatea de a scadea zaharul din sange, actiune care s-ar datora mirtilinei, numita si insulina vegetala.

Diaree – datorita continutului in tanin, frunzele afinului au actiune astringenta, proprietati bacteriostatice, utilizandu-se ca antiseptic urinar si usor diuretic.

Se mai recomanda in guta si reumatism.

Fructele afinului sunt bogate in tanin, pectine, o substanta colorata numita mirtilina, acizi organici (acid malic, citric, oxalic, lactic, succinic), zaharuri, provitamina A, vitamina C si P care ajuta in stari de slabiciune.

Afinul trateaza si:

  • anorexia, arsurile, ateroscleroza, azotemiea, bronsita, coibaciloza, dermatite (diverse),
  • insuficienta biliara, acuitatea vizuala, hepatita, oxiuriaza,
  • gastroenterite, febra tifoida, dizenterie, uremie, viroze,
  • varicele, arterita,
  • hemoroizii (se recomanda a se efectua bai de sezut dupa fiecare scaun, a se urma o cura cu produse din afin sau chiar fructele acestuia, consumate in stare proaspata, regleaza scaunele, fac sa inceteze fermentatiile intestinale, ajuta la eliminarea gazelor, restabilesc pofta de mancare).

Ceaiul din fructe poate fi facut in doua feluri si anume:

– fructele de afin uscate se fierb in 250 ml apa timp de o jumatate de ora, dupa care ceaiul se bea caldut

– peste o lingurita si jumatate fructe uscate de afin se toarna doua pahare cu apa fiarta si racita.

Fructele de afin se lasa la macerat opt ore, apoi se bea intreaga cantitate de lichid in cursului unei zile. Pentru a mari actiunea astringenta si antiseptica a fructelor de afin, vom adauga coaja de stejar, flori de musetel si frunze de menta.

Tot din fructe de afin se mai pot prepara lichior si vin, care au proprietati antiseptice si astringente.

Marmelada din fructe de afine se recomanda in tratarea diareei, dar si in cazul copiilor care sufera de rahitism.

Afinata se prepara din fructe zdrobite de afin si zahar, tinute intr-o damigeana o saptamana, agitata de patru-cinci ori pe zi pentru un amestec complet. Dupa o saptamana la 1 kg de fructe, 1 kg de zahar se va adauga 1 l de alcool de 80º. Se lasa la macerat 10 zile, dupa care va fi strecurata si se va pune in recipiente de sticla, inchise.

In tratarea convalescentei este recomandata pudra din fructe uscate de afin. Astfel fructele uscate se fac pudra cu ajutorul unei rasnite si se va administa un varf de cutit de pudra de afin de trei ori pe zi. Dupa ce se tine putin timp sub limba se bea putina apa.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.