Abcesul dentar

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Abcesul dentar

 

Abcesul dentar este o acumulare de puroi la sau in jurul radacinii. Abcesul dentar poate fi destul de dureros si dintele afectat poate ajunge sa se clatine.

Care sunt cauzele?

Abcesul dentar apare de obicei ca o complicatie a cariilor dentare, care distrug treptat stratul de smalt ce acopera dintele si dentina din interior, bacteriile ajungand pana la pulpa dintelui. In acest caz se poate forma un abces, care este foarte dureros si poate face ca gingia sa se umfle si sa fie foarte firbinte. Abcesul dentar poate aparea si ca urmare a anumitor boli ale gingiei (paradontoza). Aceasta afectiune a gingiei este cauzata in general de depunerea de placa ( resturi alimentare, bacterii, mucus) in spatiul dintre gingie si dinte.

Care sunt simptomele?

Principalele simptome ale unui abces dentar apar treptat si printre acestea se pot numara:

  • Durere acuta resimtita la dintele afectat.
  • Durere la atingerea dintelui afectat, in procesul de masticatie.
  • Clatinarea dintelui.
  • Gingie inflamata. rosie, la radacina dintelui afectat.
  • Scurgere de puroi.

Daca acest abces dentar nu este tratat, infectia ajunge sa sape un canal de la dinte pana la suprafata gingiei, care se umfla si doare. Daca puroiul acumulat in abces se scurge, durerea scade in intensitate. In unele cazuri canalul de puroi ramane, ceea ce duce la abces cronic, care supureaza periodic. Daca infectia se extinde, va umflati la fata si puteti face febra. Daca credeti ca v-a aparut un abces, consultati cat mai repede medicul.

Ce puteti face?

Daca nu puteti ajunge imediat la medicul dumneavoastra stomatolog, ca sfaturi medicale puteti urma urmatoarele: luati analgezice de genul paracetamolului, care atenueaza durerea ,ca remedii naturale va puteti clati gura cu apa sarata, care reduce la randul ei durerea si poate face abcesul sa se deschida. Daca se intampla acest lucru, clatiti-va gura iar cu apa sarata.

Ce poate face dentistul?

  • Va va pune intrebari referitoare la starea de sanatate a dintilor si gingiei. E posibil sa va faca si o radiografie pentru confirmarea diagnosticului.
  • Daca abcesul dentar a aparut in urma unei carii, medicul stomatolog va incerca sa salveze dintele vatamat. Se face o anestezie locala si se gaureste dintele pentru deschiderea abcesului, ceea ce va duce la atenuarea durerii. Daca abcesul dentar este la gingie, se va face o mica incizie in acest scop. Cavitatea este apoi curatata cu o solutie antiseptica.
  • Camerele pulpare sunt tratate timp de cateva saptamani intensiv, prin periere periodica, curatare cu ata dentara si folosirea unui gel antiseptic. Astfel pot fi rezolvate majoritatea problemelor. Oricare ar fi cauza abcesului, vi se vor prescrie antibiotice.
  • Odata vindecata infectia, probabil ca va trebui sa faceti un tratament pentru canalul radacinii.
  • Daca dintele nu poate fi salvat, singura optiune ramane extractia.
  • Dintele extras poate fi inlocuit printr-o coroana mobila, un implant sau o punte dentara.

Tratamentul rezolva problema dar mai poate ramane un mic focar de infectie ca va necesita tratament ulterior.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.