Calvitia la barbati

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Calvitia la barbati

Imputinarea parului poate fi o cauza majora de anxietate la barbatii  care fac parte din grupa de varsta medie, acei barbati cu varsta cuprinsa intre 30 de ani si 50 de ani.Calvitia la barbati este o afectiune mostenita genetic si cea mai intalnita forma de alopecie (pierderea parului). Procesul debuteaza cand parul normal de la tample si crestet este inlocuit de unul fin, cu aspect de puf. Linia de demarcatie a  radacinilor firelor de par migreaza treptat. Doar un specialist in dermatologie poate determina daca foliculul pilos este atat de vatamat incat pierderea sa fie permanenta.

[ad#articol]

Clasificare

In functie de localizare si extindere calvitia este de 5 tipuri:
– tipul I apare la barbati in jurul varstei de 20 de ani cu localizare fronto-temporala
– tipul II apare in jurul varstei de 30 de ani la nivelul crestetului si vertexului
– tipul III este intalnit la barbatii de 40 de ani la nivelul fruntii
– tipul IV apare in jurul varstei de 50 de ani pe aproape jumatate din regiunea fruntii intinzandu-se pana la vertex
– tipul V apare dupa 55 de ani sub forma asa numitei ”calvitii hipocratice”, parul fiind prezent doar la liziera.

De-a lungul anilor, au fost folosite diverse strategii pentru a-i ajuta pe barbatii cu asemenea probleme si o parte din ele au inregistrat un anumit succes. Iata in continuare o prezentare succinta a catorva dintre ele.

Mesele artificiale de par

Este calea cea mai sigura si cea mai putin dureroasa (atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si cheltuiala pe care o presupune) de a ascunde pierderea parului. Unele pot fi atasate permanent, fie prin legarea firelor de par existente, fie prin atasarea direct de scalp. Cea din urma varianta poate produce infectii si nu este recomnadabila. Singurul efect advers posibil este ca uneori apare o sensibilitate la adezivul folosit.

Extensiile de par

Este o procedura nechirurgicala care ajuta calvitia, inlocuind firele de par pierdute cu altele noi pentru a ascunde portiunile afectate. Firele noi sunt impletite de marginile celor existente. Aceasta procedura presupune curatare atenta si ingrijire.

Implanturile de par

Aceasta este o procedura semi-chirurgicala prin care firele de par sunt atasate de scalp sub forma de fire chirurgicale in zonele lipsite de par. Aceste implanturi sunt de obicei sintetice, asa incat este recomandabil sa nu folositi uscator de par.

Transplantul de par

Aceasta este o procedura chirurgicala, care are drept rezultat inlocuirea permanenta a parului- desi chiar si atunci cand e bine fixat nu va fi la fel de bogat ca parul dumneavoastra natural. Se recolteaza foliculi pilosi sanatosi din partile laterale si din spate si se implanteaza in zonele lipsite de par. Aceste fire vor cadea in urma transplantului dar vor fi inlocuite de altele. E nevoie de multi foliculi pentru a acoperi o zona in intregime lipsita de par.

Tratament medicamentos

In timpul cercetarilor pentru un medicamnet impotriva hipertensiunii arteriale, s-a descoperit ca minodixilul ajuta la cresterea parului. Trebuie sa fie aplicat pe scalp de doua ori pe zi, timp de minim patru luni pentru ca efectele sa fie vizibile. Tratamentul trebuie continuat pentru a impiedica pierderea parului.

Un alt medicament, finasterida, folosit pentru tratarea maririi benigne a prostatei ajuta si in tratamentul calvitiei la barbati, reducand efectul enzimei alfa-reductaza, care se pare ca duce la alopecie.

Cauzele calvitiei

Factorii care pot influenta cresterea si pot determina pierderea parului sunt:
– stresul psihic cronic
– substante chimice (de exemplu citostaticele care determina oprirea cresterii foliculilor pilosi)
– regim alimentar inadecvat
– unele boli sistemice (sifilis)
– radiatiile electromagnetice (raze X sau gamma)
– afectiuni dermatologice (micoze, parazitoze)
– utilizarea unor preparate cosmetice agresiv
– agresiunea mecanica a firului de par (coafare, vopsit, decolorat, tic psihic – tricotilomanie)
– soarele
– poluarea atmosferica
– clorul din piscina
– sarurile din apa de la robinet
– fumatul
– alcoolul in exces
cafeaua

Etichete populare:

fire de parscalp

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.