Laringita

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Laringita

 

Inflamarea laringelui este cunoscuta sub denumirea de laringita.

Laringita apare de regula ca urmare a unei infectii, de obicei una virala si se manifesta prin raguseala.

Laringita poate fi o afectiune acuta, de scurta durata sau cronica. Forma cronica a bolii apare mai des la adulti si in special la barbati, ea durand pana la 3 saptamani. Acest tip de laringita este provocata în mod general de inhalarea unor iritanti precum alergenii, fumul de tigara sau chimicale, boala de reflux gastroesofagian, sinuzita cronica, consumul excesiv de alcool. Alte cauze, mai putin intalnite, ale aparitiei laringitei cronice sunt infectiile bacteriene sau fungice, infectiile cauzate de diversi paraziti, de cancer sau de paralizia corzilor vocale.Persistenta laringitei, poate sugera insa, existenta unei alte afectiuni medicale.

Simptome

Simptomele laringitei apar dupa 12-24 h de la instalarea infectiei si variaza in functie de cauza care a dus la aparitia bolii. Ele pot include:

  • raguseala;
  • pierderea treptata a vocii;
  • uscarea si usturimea gatului;
  • dureri in gat mai ales atunci cand vorbiti;
  • tusitul;
  • dificultate la inghitire;
  • raceala sau simptome caracteristice acestei afectiuni;
  • inflamarea ganglionilor se la nivelul gatului;
  • hemoptizia (tusitul cu sange);
  • dificultate in respirare;

Uneori laringita este insotita de aparitia unor ganglioni pe corzile vocale, din cauza folosirii in exces sau proastei folosiri a acestora.

In cazul laringitei cronice, medicul va asculta vocea pacientului pentru a-i examina corzile vocale. Laringoscopia este o alta metoda de diagnosticare a laringitei cronice. Această procedura presupune examinarea corzilor vocale prin inserarea unui endoscop cu o camera video mica in varf. Biopsia se realizeaza in cazul in care medicul observa o zona suspecta la nivelul gatului. Biopsia laringelui se realizeaza prin luarea unei mostre de tesut pentru examinarea sa la microscop.

Tratament pentru laringita

Cand corzile vocale sunt inflamate, trebuie sa nu mai fie solicitate. In cazul ambelor forme de laringita, repausul vocal contribuie la ameliorarea durerii si previne acutizarea simptomelor.

Tratamentul laringitei variază în funcţie de cauza care a dus la apariţia afecţiunii. De cele mai multe ori laringita acuta cauzata de o infectie virala se vindeca fara tratament. Nu exista tratament specific pentru laringita.

[ad#articol]

Este foarte importanta ingestia unor cantitati mari de lichide pentru a hidrata organismul. In toate cazurile, cei afectati de laringita, trebuie sa evite fumatul, locurile in care exista fum in exces si consumul de alcool si cafea.

Tratamentul laringitei pe cale medicamentoasă include folosirea antibioticelor, a corticosteroizilor şi a medicamentelor împotriva refluxului gastric.

In aceasta perioada trebuie ca hrana sa fie cat mai usoara, astfel, 3-5 zile e indicat sa consumi sucuri din legume şi fructe proaspete. Dupa aceasta perioada se trece la un regim de lactate degresate: oua fierte moi si multe vegetale.

Garagara este recomandata. Astfel, se poate face gargara in amestec cu sare grujoasa, dar si gargara cu ceai de arnică.

Ceaiul de podbal, nalba, plamanarica, fie separat fie impreuna pot ameliora foarte mult simptomele de laringita.

Sadoul baut dimineaţa si seara pe stomacul gol te ajuta. Se amesteca 200 ml de lapte fierbinte cu un galbenus de ou, miere si o lingurita rasa de unt.

Inhalatiile sunt si ele de mare ajutor La un litru de apa fierbinte se adaugă 2 linguri cu varf de musetel si cimbru in care se adauga 3 picaturi de ulei de eucalipt. Acest amestec se pune intr-un vas cu gura mai larga si te asezi in fata lui cu un prosop pe cap pentru a putea inhala vaporii respectivi.

Daca la batranete ajungeti sa aveti o voce ragusita trebuie sa consultati imediat medicul pentru a vedea daca nu cumva este vorba de cancer sau de o boala la plamani.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.