Tratament sinuzita. Cauze

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Tratament sinuzita. Cauze

Sinuzita este descrisa ca fiind inflamarea mucoasei sinusurilor nazale care poate fi foarte neplacuta, mai ales atunci cand aceasta se manifesta cronic. Propice pentru aceasta boala sunt particularitatile anatomice, de exemplu o deviatie de sept.

Ce este sinuzita?

Sinusurile sunt cavitati in osatura faciala a craniului, captusite cu mucoasa. aceste cavitati ale maxilarului si fruntii au o legatura cu nasul si asigura umectarea si incalzirea aerului inspirat. Pe langa acestea, ele reduc greutatea craniului si formeaza spatii de rezonanta pentru voce.

Sinuzita este de doua tipuri:sinuzita acuta(se declanseaza brusc si violent) si sinuzita cronica (se manifesta treptat).

Sinuzita cronica este mult mai des intalnita decat forma acuta, o persoana putand sa se imbolnaveasca de mai multe ori pe an. Sinuzita apare cel mai des din cauza suflatului prea puternic al nasului, unde raman blocate din cauza proastei aerisiri a sinusurilor nazale. Mucoasa iritata a sinusurilor obturate este un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor. Acestea provoaca inflamarea mucoasei sinusurilor, ducand la aparitia unei secretii purulenta si densa, care se scurge greu, inlesnind cronicizarea inflamatiei. O inflamatie a sinusurilor maxilare se bazeaza de cele mai multe ori pe o inflamatie a radacinii dintelui. Si imbolnavirile alergice ale cailor respiratorii (alergiile) sau obturarea nasului din cauza (polipilor) pot duce la aparitia unei sinuzite.

Sinuzita – simptome

In cele mai multe cazuri, sinuzita apare in urma unei infectii virale, o raceala sau gripa propriu-zisa. Cand suflati nasul, observati pe batista un mucus vascos, verde-galbui. Efectele tipice sunt durerile de cap si senzatia de presiune deasupra ochilor si in obraji, care se accentueaza in cazul aplecarii. Simtul olfactiv este puternic afectat, vocea este nazala si pofta de mancarea este foarte des scazuta. Pot aparea si stari febrile.

In cazul cronicizarii, durerile scad mai degraba insa aveti o stare generala de slabiciune, care poate dura mai multe luni. Din cauza mucusului care se scurge in faringe, poate aparea si o tuse iritanta, care va seaca de puteri.

Medicul poate diagnostica o sinuzita cu ajutorul unui endoscop introdus prin nas sau printr-o ecografie.

Cauze

Cea mai intalnita cauza a sinuzitei este reprezentata de infectia virala, cuma r fi de pilda banala raceala. Daca aceste canale de legatura intre nas si sinusuri ajung sa fie blocate din cauza infectiei virale, mucusul se acumuleaza in sinusuri. Atunci cand nu poate fi eliminat se poate infecta cu bacterii. Persoanele care prezinta o deformare a nasului, o deviatie de sept sau de polipi nazali sunt mai predispuse sa li se blocheze aceste canale. Si cei care sufera de fibroza chistica sau rinita alergica sunt predispusi la sinuzita.

Ce poate face medicina alopata

Ca si in cazul sinuzitei, medicina clasica poate dispune de diferite metode de tratament

[ad#articol]

Picaturile si spray-urile pentru desfundarea nasului. Din cauza efectelor secundare, acestea trebuie utilizate pentru o scurta perioada de timp

  • In cazul in care umflarea mucoasei este provocata de o alergie (de exemplu la fan), spray-urile pe baza de cortizon va vor ajuta
  • Analgezicele alina durerile de cap
  • Antibioticele combat agentii patogeni insa trebuie folosite doar sub prescriptia medicului care va consulta

In cazul unei sinuzite cronice provocate de amigdale sau de polipii mariti, exista posibilitatea indepartarii prin operatie a obstacolului din calea scurgerii. In plus, orificiile sinusurilor maxilare si frontale pot fi marite prin operatie, asigurandu-se astfel o mai buna scurgere a secretiei purulente.

Cum sa duci o viata sanatoasa

Pentru ocrotirea mucoaselor, asigurati o umiditate suficienta a aerului, de exemplu prin carpe ude puse noaptea pe calorifer, cu plante de apartament si umectoare de aer. Camera bolnavului trebuie aerisita frecvent si acesta trebuie sa faca plimbari zilnice.

Beti cel putin 2 litri de lichide pe zi, hidratarea actioneaza degajator. Recomandabile sunt in primul rand ceaiurile caldute si sucurile din fructe. Picaturile sau solutiile de nas cu continut ridicat de sare, umezesc mucoasele, actioneaza dezinflamator si inlesnesc respiratia.

 

 

Sursa de inspiratie: Ghidul medical al scolii Harvard”Vindeca-ti sinusurile”( Ralph Metson si Steven Mardon)

 

 

Etichete populare:

cai respiratoriisinusuri

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.