Tratament pentru guta

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Tratament pentru guta

 Guta, in vremurile indepartate era considerata boala oamenilor bogati, acestia fiind singurii care isi puteau permite sa consume carne in fiecare zi. Intre timp, cercetatorii au constatat ca 20% dintre barbati si 3% dintre femei tind sa prezinte un nivel ridicat al acidului uric in sange, acesta fiind elementul declansator al bolii.

Ce este guta?

Daca mancati frecvent carne si mai beti cu placere si o bere sau o alta bautura alcoolica, nivelul acidului uric din sange va creste. Valorile normale la femei sunt de maximum 5,5 mg/dl, iar la barbati urca pana la 6,4 mag/dl.

Boala apare datorita depunerilor de urati (saruri ale acidului uric) in tesuturile osoase si in cele moi (tendoane, cartilaje, teci musculare) din jurul incheieturilor. Ea apare adesea pe un teren mostenit, care este etichetat cu o denumire folosita din ce in ce mai putin in medicina, artritrism. Acest teren presupune incetinirea procesului de transformare pana la capat al acidului uric din sange si al eliminarii lui, fie din cauza ficatului, fie din cauza rinichilor.

[ad#articol]

Guta se manifesta lent, intretaiata de accese dureroase ale incheieturilor. Circa 85% dintre persoanele afectate sunt de sex masculin, in timp ce femeile sunt crutate, cel putin pana la varsta climacterului. Debutul are loc deobicei noaptea, dupa o cina abundenta la care s-a consumat si alcool in belsug cu dureri violente la nivelul araticulatiilor( glezna, genunchi, coloana cervicala, cel mai frecvent localizandu-se la degetul mare de la picioare [Podagra]), care devine sediul unei inflamatii, cu tumefiere, cu roseata, piele intinsa si lucitoare. O simpla atingere la nivelul tegumentelor, provoaca dureri violente. In preajma crizei de guta, acidul uric din sange este crescut si scade in timpul crizei, cand se eliminaprin urina. Printre factorii de risc ai gutei se numara supraponderalitatea, diabetul zaharat, colesterolul marit si hipertensiunea.

Un mod de viata sanatos

Prin reducerea greutatii corporale se obtine si o scadere a nivelului de acid uric din sange.

In timpul unei crize de guta, evitati miscarile bruste si viguroase.

Ca remedii naturale va recomandam exercitiile lente si inotul, pastrarea aportului adecvat de lichide, reduce riscul formarii pietrelor la rinichi, reducerea consumului de proteina animala cum ar fi ( carnea rosie si organele, ca de ex. ficat si rinichi, precum si unele crustacee, reducerea consumului de alcool.

Nu exista vindecare pentru aceasta afectiune insa poate fi controlata, simptomele reducandu-se in 24 de h de la inceperea tratamentului.  Tipul de tratament prescris va depinde de cativa factori, inclusiv varsta persoanei, tipul de medicamente pe care le ia, sanatatea per ansamblu, istoria medicala si severitatea atacurilor de guta.

Este bine sa facem miscare in mod regulat, pentru ca astfel contribuim la o descompunere si apoi o eliminare mai rapida a toxinelor din organism.

 

Sursa de inspiratie: Medicina in familie. Ghid complet pentru sanatatea intregii familii, Editura Teora, Bucuresti 2008

 

 

 

Etichete populare:

acid uricarticulatii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.