Boli neurologice

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Cum este structurat sistemul nervos?

Sistemul nervos poate fi divizat in 2 parti:

  • sistemul nervos central– format din creier si sira spinarii
  • sistemul nervos periferic– care include toti ceilalti nervi.

Creierul si coloana vertebrala sunt inconjurate de lichid cefalorahidian (LCR), care este adesea examinat pentru a diagnostica afectiunile neurologice. Sistemul nervos (latina Systema nervosum ) al unui animal (incluzând omul) coordonează activitatea muschilor, monitorizează organele, primeşte şi prelucrează informaţiile primite prin organele de simt şi iniţiază acţiuni. Cu alte cuvinte sistemul nervos este responsabil pentru menţinerea homeostaziei (echilibrul intern al corpului).Elementele principale ale sistemului nervos sunt neuronii şi celulele gliale (cu rol de susţinere şi de protecţie).

Axonul, care este o prelungire a celulei nervoase, transmite comenzi dinspre creier spre organul efector ( in cazul nervilor motori) sau transmite informatii de la periferie spre creier ( nervii senzoriali).

Cum functioneaza nervii?

Informatia este transmisa prin celulele nervoase sub forma unui scurt impuls electric, la fel ca in cazul computerelor. Astfel, un mesaj poate ajunge de la degetul mic al piciorului pana la creier intr-o sutime de secunda. In zonele de contact, dintre nervi dar si intre nervi si organele efectoare, se afla sinapsele.

Semnalul trece de la o celula la alta cu ajutorul unor materiale-mesager chimice si anume serotonina, glutamatul, acetilcolina si adrenalina sunt doar cateva dintre ele.

[ad#articol]

Boli ale sistemului nervos

Neurologia este o ramură specială a medicinii care se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul bolilor  organice care afectează sistemul nervos central sau periferic, in timp ce psihiatria se concentreaza mai mult asupra perturbarilor mentale. Deoarece limitele celor doua domenii sunt foarte neclare, specialistii sunt instruiti in ambele domenii.

Bolile neurologice sunt de foarte multe feluri. Tumorile si inflamatiile pot provoca distrugerea si pierderea functiei tesuturilor( de ex scleroza multipla)

Exista si boli in care este perturbata formarea substantelor mesager( de ex boala Parkinson) dar sunt posibile si infectii bacteriene si virale( meningita, encefalita). Deoarece cauzele bolilor neurologice si bolile psihice(schizofrenia) nu sunt inca indeajuns de clarificate, adesea terapiile medicinii traditionale acopera doar simptomele, iar multe boli neurologice sunt considerate incurabile. Medicamentele utilizate pentru tratarea problemelor trebuie administrate adesea pe o perioada de timp mai lunga si acest fapt duce la efecte secundare ale tratamentului pentru bolile psihice. Din aceasta cauza, toti mai multi oameni care sufera de boli neurologice, incearca sa reduca cantitatea de medicatie  pe cat pot, cautand alternative cu mai putine efecte secundare.

Abcesul cerebral

Atacul cerebral

Boala Alzeihmer

Boala Creutzfeldt-Jakob

Bolile neuronului motor

Boala scafandrilor (de cheson)

Boala Huntington

Boala Parkinson

Boala Pick

Crizele de ischemie cerebrala tranzitorie

Dementa

Durereri de cap – Cefaleea

Encefalita

Epilepsia

Hemoragia subarahnoida

Insomnia

Migrena

Nevralgia de trigemen

Paralizia faciala

Polineuropatia

Scleroza multipla

Starea vegetativa persistenta

Vertijul

 

“Sanatatea inainte de toate”

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.