Crustele de lapte la bebelus

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Crustele de lapte la bebelus

 

Crustele de lapte sunt niste cojite galbene, care pot aparea pe scalpul bebelusilor

Crustele de lapte apar de obicei la sugari, dar sunt si cazuri care pot persista pana la varsta de 3 ani. Acestea apar fie pe arii limitate, fie la nivelul intregului scalp. Crustele nu se datoreaza lipsei de igiena  ci excesului de sebum la nivelul pielii capului.

Aparitia crustelor se datoreaza faptului ca regenerarea pielii este mai rapida la sugari, iar celulele moarte din piele raman prinse in sebum si se aglomereaza, formand aceste cojite, al caror aspect aminteste de laptele prins. Pot aparea neplacute la vedere, dar sunt inofensive si de obicei dispar de la sine pana la varsta de 8-9 luni. Daca insa pe corpul bebelusului sunt zone rosii si solzoase s-ar putea sa fie vorba de dermatita seboreica.

[ad#articol]

Simptome

  • Cruste galbene uleioase pe tot scalpul sau numai in anumite zone

Sa ma adresez medicului?

Adresati-va medicului daca bebelusul are zone rosii si solzoase pe alte parti ale corpului.

Ce tratament exista?

Nu zgandariti si nici nu indepartati cu forta crustele de lapte. Medicul sau asistenta medicala va pot recomanda un sampon care sa previna formarea crustelor si va vor sfatui cum sa  le indepartati sau sa preveniti aparitia lor.

Ce putem face?

  • Puteti indeparta scuamele pieptand zilnic copilul cu o perie de par moale. Nu frecati scalpul copilului.
  • Nu frecati niciodata scalpul copilului atunci cand il spalati pe cap. Samponul indeparteaza murdaria in cateva secunde, asa ca nu trebuie decat sa il distribuiti uniform si apoi clatiti bine capul copilului.
  • Crustele pot fi indepartate si prin masarea usoara a capului cu ulei de masline, de migdale dulci sau cu vaselina, cu o ora inainte de baie si spalandu-l in ziua urmatoare pe cap. In farmacii puteti gasi o crema kerato-regulatoare, care elimina rapid scuamele de lapte si previne aparitia altora. Daca crustele devin tari si groase , ar trebui sa mentineti tratamentul cu ulei pentru bebelusi sau cu vaselina timp de inca 10 zile, respectiv pana la eliminarea completa a tuturor crustelor. 

 

Etichete populare:

bebeluscrustele de lapte

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.