Cum le vorbim copiilor despre sex?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Cum le vorbim copiilor despre sex?

 

Raspunzand la intrebari despre sex precum “Ce inseamna sa faci dragoste”? sau “Ce este acela un organ sexual?” etc, aveti posibilitatea de a explica copilului ca sexul ar trebui sa vina odata cu iubirea, iar iubirea presupune responsabilitate: responsabilitatea de al pune pe celalalt inaintea ta, a nu te impune niciodata prin forta si sa ai respect fata de partenerul si fata de tine insuti.

Realitatile vietii

Puteti incuraja o oarecare perspectiva asupra sexului, povestindu-le copiilor, realitati din viata de zi cu zi cand acestia incep sa puna intrebari, ca sa stie ca nu trebuie sa se rusineze de nimic. Explicati-le copiilor cum se dezvolta un copil in uterul mamei. Odata ce ati abordat acest subiect, este bine sa le explicati si cum se naste un bebelus, pentru ca pustii sa nu ramana cu impresia ca abdomenul se crapa in doua si iese copilul, ca o boaba de mazare din pastaie. Daca se poate discutati separat despre formarea embrionului si actul sexual propriu-zis. Puteti sa va lasati ghidati de intrebarile puse de copii pentru a oferi toate informatiile pe care acestia le vor in momentul respectiv, fara a tine o prelegere completa despre sex, pana cand acestia sunt pregatiti sa inteleaga despre ce este vorba.

Folositi un limbaj simplu si precis, astfel incat termeni precum penis,vagin si sperma sa nu faca , mai tarziu, obiectul unor chicoteli. Daca va este teama ca nu stiti cum sa explicati copiilor pe intelesul lor, puteti sa va procurati de la librarie una din cartile care va pot ajuta in acest sens- nu lasati cartea copilului sa o descifreze singur, ci incercati sa cititi impreuna.

[ad#articol]

  • Nu va temeti sa spuneti adevarul. Datorati copilului dumneavoastra un raspuns onest si deschis, fara sa va fie teama ca se va simti stanjenit.
  • Nu va temeti ca trebuie sa dati detalii complete unui copil mic : nu este necesar sau bine pentru copilul dumneavoastra, care s-ar putea simti speriat de lucrurile pe care nu le intelege.Tineti minte ca rareori este nevoie sa dati informatii despre mecanismele sexuale unui copil sub 8 ani.
  • Ganditi-va la oportunitatea pe care fiecare intrebare v-o ofera pentru a-i transmite standardele si valorile dumneavoastra, iar copilul se va simti iubit si bine informat.
  • Incercati sa anticipati preocuparile copilului dumneavoastra. Tineti minte ca sexul presupune auto-control si abstinenta, lucruri pe care copilul dumneavoastra ar trebui sa le invete.
  • Nu dojeniti niciodata un copil pentru ca este curios si intreaba despre persoane de sex opus; satisfaceti aceasta curiozitate raspunzand onest la toate intrebarile lui.
  • Vorbiti-le baietilor si fetelor impreuna. Baietii vor sa stie mai multe despre fete, pentru ca informatia si intelegerea ajuta la insuflarea unui simt al responsabilitatii si intelegerii fata de nevoile fetelor si femeilor, de la o varsta frageda.

Etichete populare:

comunicarecopilparinti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.