Polipii

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Polipii

 

La copiii mici si la cei de varsta prescolara se intalneste, de cele mai mult eori in mod trecator, o imflamatie a tesutului limfatic din zona faringelui, care determina dificultati de respiratie, de vorbire si auditive.Polipii reprezinta una dintre cauzele frecvente ale infectiilor cronice la nivelul urechii medii si ale unui nas in permanenta infundat.

Ce sunt polipii?

Sunt doua categorii de polipi: polipii faringieni si polipii nazali. La copii, apar mult mai frecvent polipii faringieni (adenoizi), din cauza unei inflamatii a amigdalelor faringiene. Aceasta inflamatie astupa deschiderea trompei auditive si conduce la tulburari de ventilatie tubala. Ca o consecinta, copilul va suferi de frecvente inflamatii ale urechii medii si de scurgeri din ureche. Chiar si auzul este deseori afectat, ceea ce poate determina o dezvoltare intarziata a vorbirii. Cauzele formarii polipilor nu sunt cunoscute, se pare ca exista o predispozitie ereditara.

Cum recunoastem polipii?

Copiii cu amigdale faringiene marite se recunosc prin faptul ca respira pe gura, sforaie in timpul somnului si au tendinta de a suferi frecvent de infectii. Vocea lor prezinta in mod frecvent o tenta nazala. Un copil care nu este capabil sa vorbeasca pe masura varstei sale trebuie sa fie investigat, in primul rand, cu privire la capacitatea auditiva si la vegetatia adenoida faringiana. Daca avem de-a face cu simptomele descrise mai sus, diagnosticul de “polipi” este de cele mai multe ori cel exact. Medicul ORL-ist poate efectua audiograma si un examen nazal.

[ad#articol]

Ce poate sa faca medicina alopata?

Pentru o mai buna ventilatie a canalului auditiv, medicul ORL poate recomanda picaturi de nas cu efect antiinflmator sau un balon special cu aer, pe care copilul trebuie sa il umfle nu cu gura, ci cu nasul. Eliminarea prin operatie a amigdalelor faringiene este recomandata numai in cazul in care copilul sufera de inflamatie cronica a urechii medii, cu tulburari de somn permanente si tulburari de concentrare, ca urmare a respiratiei nazale afectate.

Un mod de viata sanatos

Dat fiind faptul ca polipii reprezinta de regula un fenomen trecator, aveti posibilitatea de a incerca sa usurati respiratia copilului prin cateva metode simple, pana cand amigdalele vor da inapoi de la sine. Pentru un bun drenaj al mucozitatii din timpul noptii, ridicati putin patul in zona unde copilul tine capul. aveti grija ca in casa sa existe un nivel suficient de umiditate a aerului, mai ales in anotimpul calduros. Aerul proaspat si umed este deosebit de binefacator pentru caile respiratorii aflate in dificultate. In special iarna, mergeti des cu copilul la plimbare, dar aveti grija ca urechile, gatul si picioarele sa fie bine protejate, pentru a se evita o raceala.

Picaturile nazale saline au rolul de a umecta mucoasa nazala, au efect antiinflamator, usurand astfel respiratia. Copiii pot aspira direct pe nas apa sarata ( o ceasca de apa cu un varf de cutit de sare de mare), iar respiratia lor va fi substantial usurata.

 

Etichete populare:

caile respiratoriiORL

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.