Postul medical. Sfaturi utile pentru sanatate.

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Postul medical. Sfaturi utile pentru sanatate.

Postul a avut intodeauna o importanta religios-spirituala, in sensul de curatire, de introspectie si de iluminare. Postul nu inseamna abtinerea de la anumite feluri de mancare sau o cura de slabire. Pe prim plan se situeaza, de fapt, curatirea si purificarea spirituala si abia in ultima instanta detoxifierea organismului. Postul medical poate contribui nu numai la inlesnirea inceperii unei modificari a obiceiurilor alimentare sau a modului de viata, ci s-a dovedit a fi, totodata, un bun calmant si un mijloc profilactic

Originea postului

In multe religii, postul este adanc ancorat ca o forma de disciplina religioasa. Hipocrate, Galenus si Paracelsus cunosteau deja actiunea de stimulare a sanatatii prin post. Stareta Hildegard von Bingen, prima femeie “medic naturist”, a recomandat postul pentru a oferi corpului p sansa de schimbare si de reorientare.

Conceptul modern si notiunea de post medical au fost influentate hotarator de medicul german Otto Buchinger (1878-1966). El a infiintat in anul 1920 prima clinica de post medical.

Ce reprezinta postul medical?

Scopul postului medical este de a obtine o curatare interioara a organismului, asa-numita “epurare”. Prin reziduuri se inteleg produsele secundare, daunatoare, ale metabolismului, precum si substantele daunatoare primite din exterior, care se acumuleaza cu timpul in corp. Vorbind de postul medical, care este o tehnică terapeutica, urmarim un alt scop – restaurarea sistemului natural de aparare al organismului pentru combaterea bolii.

De regula, organismul isi procura tot ce are nevoie din alimentatia zilnica. Ceea ce este prea mult, excedentar, se inmagazineaza in depozite. Daca alimentatia zilnica lipseste, atunci se utilizeaza proviziile depozitate in organism. Dupa 6 ore fara hrana, organismul deja incepe sa consume rezervele de glucoza. Dupa 24 de ore recurge sa utilizeze ca sursa de energie proteinele, si dupa cateva zile, se va extrage in sfarsit intreaga energie necesara corpului din rezervele de grasimi. Pe de o parte, se ajunge la o incetinire a metabolismului, iar pe de alta parte se accentueaza procesele de descompunere si de eliminare, care au loc cu o viteza deosebit de mare.

Cei care postesc au parte de o percepere mai pozitiva a corpului si se simt mult mai productivi, au un randament mai mare. Dupa post, schimbarile nutritionale sau modificarea obiceiurilor de viata sunt facilitate in mod evident.

  • Actioneaza preventiv impotriva valorilor marite ale lipidelor din sange, ale colesterolului si acidului uric, dar si in cazul dibetului zaharat de tip 2
  • Actioneaza impotriva imbolnavirilor provocate de metabolism, boli cardiovasculare, boli digestive, boli de piele, tulburari depresive, migrene, alergii, predispozitii la boli infectioase.

La ce sa te astepti?

Un post medical dureaza 2 pana la 4 saptamani. Pentru a dobandi linistea necesara si distantarea de cotidian, este de recomandat ca in timpul postului sa se apeleze la concediu. Daca postiti pentru prima data acasa, ar trebui sa iti intrebi mai intai medicul, pentru a afla daca exista impedimente.

  • Se incepe cu 1 pana la 3 “zile de eliberare”. Organismul se acomodeaza cu hrana usoara, saraca in calorii si se dezobisnuieste de substante stimulatoare ( alcool, nicotina, cafea).
  • Postul propriu zis incepe prin curatarea si purificarea intestinelor.
  • Ar trebui sa bei cel putin 2,5 l de lichide pe zi. Acest lucru contribuie si la stimularea activitatii rinichilor. Cele mai recomandate sunt apa plata, sucurile de fructe si legume diluate, zeama de legume fara grasimi, ceaiurile din plante si din fructe.
  • Miscarea fizica este recomandata (plimbari pe jos, mers cu bicicleta, yoga)
  • Planifica zilnic o perioada de odihna de cca 2 ore. Compresele la ficat ( de ex : sticle cu apa calda puse intr-o carpa de bumbac umeda) pot contribui la detoxifierea ficatului.
  • Intreruperea postului marcheaza sfarsitul curei. Incepand cu un mar, in decurs de 4 zile de revenire, de reconstructie, organismul se obisnuieste incet cu hrana normala.

La inceput pot aparea fenomene secundare, precum limba incarcata, dureri de cap, senzatii de ameteala, palpitatii, carcei la pulpa piciorului si tulburari de somn.

Cui ii este indicat postul medical?

In principiu, postul medical este recomandat fiecarui adult; nu ar trebui sa posteasca persoanele foarte inaintate in varsta, copii, gravidele si mamele care alapteaza, deoarece este extenuant pentru organismele lor. Daca suferi de o boala cronica, nu ar trebui in nici un caz sa postesti fara controlul medicului.

Daca iei cu regularitate medicamente, va fi probabil nevoie de o adaptare a dozei, in timpul postului medical si eventual dupa.

Etichete populare:

detoxdietapost medical

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.