Sexul oral creste riscul cancerului la gat

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Sexul oral creste riscul cancerului la gat

Oamenii de stiinta ne avertizeaza ca raspandirea virusului HPV in timpul sexului oral este principala cauza de cancer la gat, in cazul persoanelor sub 50 de ani.

Un studiu recent arata ca Human Papilloma Virus – HPV, raspandit prin transmitere sexuala, cauzeaza un numar mai mare de forme de cancer oral decat tutunul, scrie Daily Mail.

[ad#articol]

Pentru sanatatea oamenilor, medicii britanici considera ca ar fi indicat ca alaturi de femei sau tinere adolescente sa fie vaccinati si barbatii tineri impotriva virusului HPV, pentru a preveni astfel raspandirea bolii.

Virusul HPV este cunoscut ca fiind cauza aparitiei cancerului de col uterin, in proportie de 70%, in randul tinerelor, dezvoltand in acelasi timp si alte tipuri de cancer cu o rata a mortalitatii foarte mare. Cancerul de gura si orofaringe, in randul barbatilor tineri este cauzat de transmiterea virusului prin sexul oral, numarul celor diagnosticati fiind cu mult mai mare decat al barbatilor mai in varsta, care beau sau fumeaza.

Echipa de specialisti de la Ohio State University din Columbus considera ca raspandirea virusului HPV in timpul actului sexual oral neprotejat este de vina pentru cresterea ingrijoratoare a cazurilor mortale de cancer oral in ultimele decenii.In Marea Britanie, numarul cazurilor de cancer de gat a crescut brusc in ultimii ani, in timp ce in SUA incidenta cancerelor orale legate de virusul HPV s-a dublat in ultimii 20 de ani, arata directorul institutului Cancer Research UK, Sara Hiom.

In Suedia, daca in 1970, aproximativ un sfert din cazurile de cancer al amigdalelor au fost legate de HPV, dupa anul 2000, rata este in crestere ajungand la peste 90%.

O persoana infectata cu HPV 16 are un potential de risc de peste 14 ori mai mare de a avea un cancer de orofaringe. Cei mai expusi sunt persoanele care au facut sex oral cu un numar mare de parteneri.

Studiul a fost prezentat la Conferinta Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei de la Washington DC. Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit inca de anul trecut ca HPV reprezinta un risc cu mult mai mare in contractarea unui cancer oral, decat fumatul sau alcoolul.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.