Vitaminele necesare femeilor, indiferent de varsta

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 6 minute

Vitaminele necesare femeilor, indiferent de varsta

 

Daca faceti parte dintre femeile care sunt preocupate de sanatatea lor ,atunci cu siguranta sunteti la zi cu informatiile despre necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra.

La ce ar trebui sa ne uitam atunci cand ne hotaram sa cumparam suplimente de vitamine? Aceste suplimente de vitamine au aceeasi compozitie? Ei bine medicii spun ca nu, fiecare femeie ar trebui sa caute formula de vitamine care se potriveste organismului si carentei ei. Ar trebui sa ne indreptam atentia catre vitaminele care ne ajuta sa ne reglam echilibrul hormonal al organismului si sa adoptam o modalitate sanatoasa de hrana pentru a ne putea feri de factorii negativi care ne ameninta sanatatea o data cu varsta.

[ad#articol]

Organismul femeilor trece permanent prin modificari si are nevoi energetice diferite, uneori, chiar de la o zi la alta. De aceea, este esential sa intelegem rolul acestor complexe de vitamine in organism si modul in care ele influenteaza sanatatea femeilor indiferent de varsta.

  1. Vitamina A este una din vitaminele ce se gaseste in majoritatea legumelor si a plantelor verzi (in special in morcovi, napi, usturoi, frunze de spanac, rosii, etc) si in numeroase fructe ( piersici, maces, agude, portocale, castane, caise, banane, zmeura, coacaze, ananas, etc). De asemenea, poate fi gasita si in cereale, galbenus de ou, lapte integral, smantana sau unt. Lipsa vitaminei A poate duce la probleme destul de grave in timp.Este un antioxidant puternic care ajuta la mentinerea si intarirea sanatatii ;mareste rezistenta cartilajelor la infectii, ajutand la dezvoltarea normala a scheletului si a smaltului dentar;ajuta la dezvoltarea intrauterina a fatului;imbunatateste vederea, in special vederea nocturna, incetind degradarea acesteia odata cu varsta;ajuta la intarirea unghiilor si a parului;lupta impotriva insomniilor, imbunatatind calitatea somnului si a tensiunii arteriale;mentine aspectul tanar al pielii, luptand impotriva petelor aparute odata cu varsta; totodata poate ajuta la ameliorarea acneei, indepartand aspectul uscat al pielii.
  2. Complexul de vitamine B – este compus din 8 vitamine care sunt toate necesare in mentinerea sanatatii. Vitaminele B1, B2, B3, B7 sunt necesare pentru a produce energie ,vitamina B6 este importanta in procesul de metabolism, in timp ce vitamina B12 si vitamina B9 sunt esentiale in procesele celulare.Principalele vitamine B se gasesc in majoritatea alimentelor, tot ce trebuie sa facem este sa avem o dieta cat mai diversificata si bogata in fructe si legume proaspete.Chiar si la concentratii usor sub cele normale apar simptome precum depresie, astenie, slabirea memoriei. Principala consecinta a deficitul este insa anemia pernicioasa, caracterizata printr-o triada simptomatica: anemie, tulburari gastrointestinale si simptome neurologice. Persoanele vegetariene au un risc foarte crescut de a se confrunta cu deficitul acestei vitamine, in situatia lor medicul putand recomanda anumite suplimente.

Necesarul recomandat de vitamine B pentru femei variaza:
– In jur de 2 mg/ zi de vitamina B6, doza fiind crescuta in tratamentul sindromului premenstrual la 50 – 100 miligrame/zi. Doza maxima tolerata este 200 mg, riscul de aparitie a efectelor toxice fiind foarte real pentru aceasta vitamina;
– In jur de 400 micrograme de acid folic, acesta fiind mai crescut in sarcina(600 micrograme zilnic);
– Intre 2-3 micrograme pe zi de vitamina B12. Femeile insarcinate au un necesar de 2.6 micrograme, iar cele care alapteaza au un necesar de 2.8 micrograme.

3. Vitamina C (sau acidul ascorbic) este una din vitaminele care este foarte esentiala pentru sanatatea  femeilor de orice varsta.

Vitamina C ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar,inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor; este necesara in formarea colagenului (proteina ce da tarie oaselor, cartilagiilor, muschilor si vaselor de sange); contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor; previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire; are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in metabolismul calciului si al altor minerale. Vitamina C ajuta absorbtia fierului la nivelul intestinului, creste rezistenta la infectii si mentine numarul globulelor albe din sange, ofera protectia antioxidanta, prevenind transformarea nitratilor (din tigari, fum, grasimi, unele legume) in substante cancerigene. Cauzata de o alimentatie insuficienta, de o malabsorbtie digestiva, de o crestere a necesitatilor sau eliminare excesiva, carenta apare cel mai des la subiectii varstnici, alcoolici, suferind de malabsorbtie cronica (doza zilnica recomandata de vitamina C este de 60 de mg).

4. Vitamina D este o vitamina steroid, un grup de prohormoni de grasime solubili, care incurajeaza metabolismul in absorbtia de calciu si fosfor. Persoanele care sunt expuse unei cantitati normale de lumina venita de la soare, nu au nevoie de suplimente de vitamina D, deoarece lumina soarelui promoveaza suficienta sinteza vitaminei D la nivelul pielii.

Au fost descoperite 5 forme de vitamina D si anume : D1, D2, D3, D4, D5. Cele doua forme care par sa conteze cel mai mult pentru organismul uman sunt vitamina D2 ( ergoclaciferol) si D3 (colecalciferol).

Vitamina D este continuta de pestele gras – hering, sardina, somon – si untura de peste (morun, ton, calcan), galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate. Vegetalele nu contin aceasta vitamina. Spre deosebire de celelalte, vitamina D poate fi produsa de organism.

Ea asigura transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini cresterea osaturii infantile si remineralizarea osaturii adulte; permite absorbtia acestor minerale in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi ;intareste sistemul imunitar; regularizeaza ritmul cardiac.Dozele zilnice obisnuite sunt de 400 pana la 1000 UI.

5. Acidul Folic sau vitamina B9 contribuie la formarea de celule sanatoase si joaca un rol foarte important in prevenirea anomaliilor sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la fat. Fiind o substanta hidrosolubila, el nu ramane prea mult timp in corp, asa ca trebuie luat in fiecare zi pentru a actiona eficient.Acidul folic se gaseste in multe tipuri de alimente. Cea mai bogata sursa naturala de acid folic se afla ficatul de vita, ficatul de miel, ficatul de porc si cel de pui, in legumele cu frunze verzi ca spanacul, varza si fasolea verde, sparanghelul, broccoli, in frunzele de sfecla si drojdia de bere. Totusi, se estimeaza ca doar 25 – 50% din acidul folic continut in alimente este biologic disponibil. Mai mult, pregatirea la cald a hranei si alte tipuri de procese de tratare a acidului folic pot reduce continutul de acid folic cu 50 – 90%. De exemplu, 68% din continutul acidului folic este pierdut prin procesul de transformare a graului in faina alba.

Acidul folic este suportul sanatatii sistemului nervos cat si a sistemului imunitar sub mai multe aspecte. Derivatele acidului folic sunt coenzime pentru neurotransmitatori – substantele chimice care permit trimiterea semnalelor de la o fibra nervoasa la alta. Datorita acestei functii importante, acidul folic poate provoca in mod sigur afectiuni legate de functionarea sistemului nervos.Multe aspecte ale sistemului imunitar sunt afectate de deficienta acidului folic, inclusiv abilitatea de recunoastere a microbilor si de numarare si fortificare a globulelor albe sanguine. Astfel, deficienta acidului folic poate micsora rezistenta la boli.Pentru o sanatate generala buna, doza zilnica optima de acid folic este de 400 – 1 200 mcg atat pentru femei cat si pentru barbati.

6. Vitamina E este o alta vitamina necesara femeilor care ajuta in lupta impotriva radiacalilor liberi care accelereaza procesul de imbatranire, fiind o preocupare comuna in randul femeilor. De asemenea, vitamina E intervine favorabil in reproducere, in asigurarea functionarii normale a glandelor sexuale si a celor endocrine, inlesneste depozitarea glicogenului in ficat si in muschi, inclusiv in muschiul cardiac.Din componenta vitaminei E fac parte 8 tocoferoii ,care intervin  in metabolismul grasimilor, al calciului si al fosforului, ca si in sinteza proteinelor ;limiteaza producerea de colesterol ;controleaza eliminarea apei din organism ;previne imbatranirea celulelor ;intareste si protejeaza inima si arterele impotriva instalarii aterosclerozei ;fortifica musculatura si tesutul conjunctiv, ca si functia sexuala si capacitatile mintale ;actioneaza pozitiv asupra circulatiei sanguine periferice si a regenerarii pielii ;are efect diuretic si hipotensiv ;ajuta la preintampinarea producerii avorturilor ;scade riscul instalarii ischemiilor cardiace ;atenueaza ritmul procesului de imbatranire ;este eficient in diabetul zaharat, arsuri si rani greu vindecabile, atrofie testiculara, ovariana si uterina, impotenta, sterilitate feminina cat si masculina ;amelioreaza ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate ;intervine in caz de menstruatii dureroase, tulburari de menopauza, tulburari de crestere la copii, in miocardite, angina pectorala si insuficienta cardiaca, ateroscleroza (cu exceptia hipotensivilor), putand atenua chiar si simptomele afectiunilor deja instalate ;are rol benefic in tratarea eczemelor, acneei, psoriazisului, miopiei evolutive, a opacifierii cristalinului si cataractei, ca si in boala Parkinson. Sarcina si alaptarea cresc necesarul de vitamina E. In conditii de nematernitate, femeile au nevoie de mai putina vitamina E decat barbatii.

 

 

 

Etichete populare:

suplimente de vitamine

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.