Cartoful mov, beneficii mari pentru sanatate

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Cartoful mov, beneficii mari pentru sanatate

Originar din Peru, cartoful mov este tot mai frecvent folosit in retetele din intreaga lume.

Pe langa aspectul sau inedit, acesta a fost declarat cea mai sanatoasa leguma din lume.Culoarea violet pe care o au acesti cartofi adauga mult mai mult decat o simplă pata de culoare mancarii. Aceasta nuanta regala provine din fitochimicalele numite antocianine care sunt de fapt antioxidanti puternici care pot lupta impotriva multor afectiuni.Antocianinele se gasesc si in alte fructe si legume de culoare rosie, albastre sau violet.

Cartofii mov sunt bogati in vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre si carbohidrati. Astfel ei iti ofera aportul energetic necesar pentru a-ti incepe ziua in forta.

Un studiu realizat in anul 2015 a constatat ca soiul de cartof mov are in medie 16 pana la 57 mg de antocianine la 100 g si ca puterea lor antioxidanta este comparabila cu cea a varzei de Bruxelles sau a spanacului.

Cartoful mov are numeroase beneficii pentru sanatate

Intareste sistemul imunitar

Aportul crescut de antioxidanti puternici din componenta cartofilor mov ajuta la dezvoltarea imunitatii si protejarea celulellor impotriva afectiunilor cauzate de radicalii liberi.

Previn aparitia tumorilor sau a cancerului

Datorita continutului ridicat de antioxidanti puternici, cartofii movi protejeaza organismul uman de tumori.Din acest motiv, este indicat sa-l introducem in dietele noastre sau in curele de detoxifiere periodica.

Un studiu din Journal of Nutritional Biochemistry a constatat ca, cartoful mov copt si extractul de cartof mov, au incetinit unul din regulatorii pentru cresterea cancerului de colon (numit betacatenina) si a inhibat formarea mai multor produse secundare,periculoase,ale acestuia. Aceasta ar fi o veste buna pentru viitorul tratament al acestui tip de cancer comun.

Ajuta functia cognitiva

Studiile existente pana in acest moment au aratat o asociere intre aportul de antocianina si protejarea functiei cognitive, dar este nevoie de mai multe cercetari privind dozarea optima.

Protejeaza ficatul

Cercetatorii au descoperit ca in cazul sobolanilor cu leziuni hepatice care au primit extract de cartof mov indicatorii de insuficienta hepatica au fost mai mici decat in cazul sobolanilor care nu au primit extractul.

Mai multe studii au analizat ce organe ar putea beneficia in mod specific de pe urma compusilor din cartofii mov, acestea fiind ficatul si rinichii.

Un studiu recent realizat de Food Chemistry, a urmarit 17 barbati sanatosi pentru a observa cum extractul de cartofi mov interactioneaza cu inflamatia care se poate instala dupa o masa bogata in carbohidrati. Chiar si la 4 ore dupa masa, barbatii si-au imbunatatit digestia si au reusit sa reduca nivelul de inflamatie din organism.

Scad tensiunea arteriala

Un alt studiu din Plant Foods for Human Nutrition, arata ca in doar 2 saptamani de la consumul zilnic de cartof mov, tensiunea arteriala a scazut semnificativ.Introducerea cartofilor mov intr-o dieta sanatoasa este o modalitate de a profita de mai multe beneficii pe care antocianina le are asupra sanatatii inimii.

Mentine elasticitatea pielii

De asemenea, cartoful mov ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si la mentinerea stralucirii si elasticitatii pielii.

Cartofii mov au un aspect placut, dar si un gust intens, putin mai dulce decat cartofii albi, si un timp de preparare mai scurt. Ei pot fi folositi in retete variate chiar si placinte. Pentru ca au o coaja bogata in antioxidanti, este recomandat sa nu îi decojim, ci sa ii gatim intregi pentru a avea parte de toate beneficiile pentru sanatate mentionate mai sus.

 

Etichete populare:

beneficii sanatatecartof mov

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.