Mierea de Manuka, sanatatea la borcan.

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Mierea de Manuka, sanatatea la borcan.

Mierea de Manuka, este o miere unica, cu proprietati antiseptice si vindecatoare remarcabile, calitatile ei fiind mult mai puternice decat celelalte  tipuri de miere.

Mierea de Manuka este colectata de albine din floarea arborelui de Manuka (Leptospermum Scoparium), arbore pitic pe care il gasim numai in insulele nepoluate ale Noii Zeelande si in sud estul Australiei. Acest arbore se mai numeste si “arbore de ceai”, deoarece frunzele sunt folosite la obtinerea unui ceai delicios.

Mierea de Manuka a fost utilizata pentru proprietatile sale medicinale de catre triburile Maori si primii colonisti europeni timp de secole, cu mult inainte ca proprietatile deosebite ale acesteia sa fie cercetate si validate de catre medicina moderna.

Universitatea Waikato (Hamilton, Noua Zeelanda) a initiat o cercetare a acestei mieri miraculoase (Waikato Honey Research Unit). Astfel ei au determinat caracteristicile acestui tip de miere si activitatea ei antibacteriana. The Active Manuka Honey Association (AMHA) se ocupa de promovarea si standardizarea productiei mierii de Manuka in vederea uzului medical. Ei au creat standardul numit Unique Manuka Factor (UMF) care determina gradul puterii antibacteriene a mierii. In comert gasim mierea de Manuka cu UMF de la +5 pana la UMF +20/+25. In ianuarie 2008 prof. Thomas Henle de la Universitatea din Dresda a identificat Methylglyoxal ca fiind principiul activ in Mierea de Manuka. Acesta este aratat pe eticheta produselor cu indicele MGO. De exemplu: MGO 100 reprezinta 100 mg de Methylglyoxal per kilogram.

Astazi in Noua Zeelanda, dupa recoltarea din stupi, mierea de Manuka este testata in laborator si este clasificata si comercializata astfel:

  1. Miere de Manuka de consum– fara activitate antibacteriana semnificativa. Cea mai mare parte din mierea de Manuka este in aceasta categorie.
  2. Miere de Manuka ACTIVAcu activitate antibacteriana peroxidica ( datorata activitatii enzimei glucozoxidaza din miere care produce agentul  antibacterian peroxid de hydrogen). Mierea de Manuka ACTIVA este produsa de catre albine in cantitati limitate, mai ales mierea cu activitate ridicata, de la ACTIVA 20+
  3. Miere de Manuka UMF – cu activitate antibacteriana non- peroxidica ( datorata  enzimei metilglioxal (MGO), unoracizi aromatici, fenoli si flavonoizi , precum si o serie de alti compusi necunoscuti inca cu proprietati chimice antibacteriene).

Mierea de Manuka este consideranta ca fiind cel mai puternic antibiotic natural avand un spectru extrem de larg de actiune, fiind singura miere din lume care distruge urmatoarele microorganisme bacteriene si fungice:

  • Escherichia coli (E. coli)
  • Staphylococcus aureus (Staph infections)
  • Citrobacter freundii
  • Proteus mirabilis
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Salmonella typhimurium
  • Streptococcus faecalis
  • Streptococcus pyogenes
  • Helicobacter Pylori (H. pylori, ulcere stomac)
  • Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) – infectii de spital
  • Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE)

Alte afectiuni in care este indicat tratamentul cu mierea de Manuka sunt: artrita, acneea, herpesul labial, scabia, eruptii cutanate, arsuri, ulcer, infectii, problemele gingiilor,raceli, dureri in gat, intepaturi de insecte, paduchi, piele uscata, herpes, rani , dureri musculare, miros corporal neplacut, psoriazis, reflux gastric.

[ad#articol]

Pentru intarirea sistemului imunitar se ia cate o lingurita de miere cu jumatate de ora inainte de masa.

Pentru tratamentul diferitelor infectii produse de ciuperci sau bacterii sunt indicate 3 lingurite pe zi cu jumatate de ora inaintea meselor.

Contraindicatii: Mierea de Manuka ACTIVA/ UMF consumata intern NU este indicata pentru copii sub 18 luni. Este important ca femeile insarcinate  si care alapteaza sa ceara avizul  medicului inainte de a folosi mierea de Manuka ACTIVA/UMF.

Diabet: Studiile clinice au indicat ca mierea de Manuka este o solutie mai buna decat zaharul pentru diabetici, insa persoanele suferind de diabet trebuie intodeauna sa consulte doctorul inainte de a introduce mierea in dieta lor.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.