Zona zoster

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Zona zoster

Varicela si zona zoster sunt generate de acelasi virus. Insa in timp ce varicela este o boala inofensiva a copilariei, zona (herpesul) zoster produce dureri greu de suportat. Aplicarea prompta si consecventa a tratamentului este deosebit de importanta.

Ce este zona zoster?

Zona zoster, numita in medicina herpes zoster, este o boala infectioasa dureroasa, care duce la modificari ale pielii si, deseori, chiar si la dereglari de perceptie. Declansatorul este virusul varicelei-zoster. La primul contact, aceasta creeaza varicela, dar dupa boala, virusul migreaza de-a lungul fibrelor nervilor spre ganglionii spinali, un grup de celule nervoase din apropierea maduvei spinarii. Acolo acesta supravietuieste deseori timp de decenii, complet neobservat.

Favorizat de un sistem imunitar slabit, de stres fizic si psihic, raceli sau chiar si de radiatiile solare puternice, virusul poate fi reactivat in orice moment, indeosebi la varste mai inaintate.

Rezultatul fiind aparitia zonei zoster. Intrucat aceasta infectie se limiteaza la aria de alimentare a nervilor individuali, aparitiile la nivelul pielii apar in forma de cordon, pentru segmentele de nervi corespunzatoare.

Persoanele care nu au avut inca varsat de vant se pot contamina de la pacientii cu zona zoster si fac varsat de vant (varicela).

[ad#articol]

Cum recunoastem zona zoster?

Boala debuteaza cu o senzatie generala de slabiciune, urmata de dureri si arsuri in respectiva zona a pielii. Unii oameni reactioneaza chiar cu febra si o umflare a nodulilor limfatici. In final, se formeaza mici basici pe fond inrosit si umflat, care, dupa aproape o saptamana, se sparg si se fac cruste. Acestea vor cadea dupa 2-3 saptamani.

Chiar si dupa trecerea petelor de pe piele, dupa luni si chiar ani, unii oameni inca resimt dureri in respectivele locuri ale corpului (nevralgie). Probabilitatea acestei manifestari creste odata cu varsta si tratamentul intarziat al primelor faze ale bolii.

Terapii alternative

Metodele alternative reprezinta o completare binevenita a terapiei alopate. Acest lucru este valabil atat pentru combaterea durerii, cat si pentru alinarea simptomelor.

Tincturile de sunatoare, galbenele si lemn dulce, tamponate pe pustule, stimuleaza vindecarea rapida.

Efect vindecator are si aplicarea, cu un pic de apa, a unei paste amestecate din nucsoara, cuisoare si scortisoara macinate.

In plus, va puteti intrema cu un ceai din boabe de ovaz, frunze de scutellaria, frunze si flori de sunatoare.

Exista diverse remedii naturiste gata preparate care pot contribui la sprijinirea si activarea sistemului dumneavoastra imunitar. Printre ele se numara preparatele de echinacea, kaloba (Pelargonium sidoides) si gheara pisicii. Consultati-va insa terapeutul sau mergeti intr-o farmacie de specialitate pentru consiliere naturista.

Terapia nutritionala

Un mod de viata sanatos, cu o alimentatie adecvata este util si in cazul tratarii zonei zoster. Mai ales vitaminele B si C sunt importante pentru piele si sistemul nervos. Vitamina E poate ajuta la reducerea simptomelor de durata. De exemplu, puteti aplica vitamina E ca unguent pe pielea afectata. In plus, va puteti sprijini sistemul imunitar cu un preparat de zinc. Preventiv, dar si in timpul bolii, trebuie sa evitati stresul, alcoolul, cafeaua si fumatul.

Terapii eterice

Aromaterapia

Un masaj cu uleiuri diluate de bergamota, eucalipt, muscata, musetel, levantica, arbore de ceai si roinita, efectuat in zona sanatoasa a pielii, sporeste starea de bine si alina durerile.

Atentie!

Zonele afectate nu au voie sa intre in contact cu uleiurile.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.