Sarcina si nasterea (Part 1)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Sarcina si nasterea (Part 1)

 

Daca asteptati ca toate lucrurile sa se aseze pe fagasul lor normal inainte de a avea un copil, e mai bine sa renuntati de pe-acum la ideea de a deveni parinti si sa va cautati mai degraba un hobby. Desi cuplurile care reusesc sa-si dea seama ca a sosit timpul sa aiba o adevarata familie sunt destul de rare, faptul ca, la ora actuala, ele au un anumit control asupra fertilitatii, le ofera posibilitatea de a nu se mai simti presate de timp cand se hotarasc sa devina parinti.

Care este varsta cea mai potrivita pentru a avea un copil?

Multe femei amana momentul pana la varsta de 30 sau chiar 40 de ani. A avea un copil la aceste varste nu e cu nimic mai periculos decat a-la  vea la 20 de ani, cu conditia sa fiti in forma si sa fiti sanatoasa. Desi nu este obligatoriu ca varsta sa influenteze modul in care decurg sarcina si nasterea, s-a constatat, ca in cazul celor care devin parinti la o varsta mai inaintata, riscul infertilitatii sau al aducerii pe lume a unor copii cum ar fi, de pilda, sindromul Down, este mai ridicat. Acesta este si motivul pentru care femeilor insarcinate care au depasit 35 de ani li se fac teste cromozomiale.

Cand trebuie oprita contraceptia?

Daca folositi metode de contraceptie ca prezervativul sau diafragma, puteti ramane insarcinata imediat ce incetati sa le mai folositi. In cazul utilizarii altor metode, majoritatea medicilor recomanda sa asteptati cel putin pana la prima menstruatie survenita dupa suspendarea contraceptivelor, inainte de a incerca sa ramaneti insarcinata. Aceasta ii va permite corpului dumneavoastra sa isi reia functiile metabolice.

Daca ati folosit pilule contraceptive, cel mai indicat este sa incetati sa le mai luati cu 3 luni inainte de a incerca sa concepeti. Chiar si o luna este suficienta, cata vreme aveati un ciclu normal inainte de conceptie.

Daca folositi un dispozitiv intrauterin (sterilet), se aplica acelasi interval de timp – inlaturati-l cu 3 luni inainte de momentul in care intentionati sa ramaneti insarcinata. Lasati sa treaca cel putin un ciclu normal ianinte de a renunta la contraceptie – si folositi o metoda contraceptiva de bariera intre timp.

Primele semne de sarcina

Daca planuiti sa aveti un copil si observati ca nu v-a venit ciclul, acesta este primul semn ca ati ramas insarcinata. Probabil ca, in faza initiala, acesta va fi si singurul, dar, nu peste mult timp, intensificarea activitatii hormonale va duce la aparitia altor semne si simptome, precum:

  • stari de voma care se manifesta aleatoriu
  • schimbarea preferintelor alimentare – aversiune brusca fata de bauturile alcoolice sau cafea
  • un gust metalic in gura
  • tensiune in sani sau sani durerosi ori mai sensibili ca de obicei
  • stari de somnolenta si oboseala, uneori chiar senzatie de elsin sau ameteala
  • scurgere vaginala mai abundenta
  • schimbari bruste de dispozitie.

Am nevoie de consiliere genetica?

Consilierea si testele genetice sunt recomandate mai ales familiilor in al caror istoric figureaza boli genetice. Printre acestea se numara : fibroza chistica, distrofia musculara si hemofilia.

[ad#articol]

Ce se discuta la consiliere?

Consilierul medical va va prezenta carcteristicile bolii, istoricul familiei dumneavoastra si tiparul de mostenire de la o generatie la alta.

Nu toti purtatorii unei gene deficiente vor face boala. Daca este recesiva, nu se va manifesta, dara daca este dominanta, cu siguranta va iesi la suprafata. Sansele ca fatul sa fie afectat in cazul unei gene dominante sunt de una din doua, in timp ce pentru gena recesiva, una din patru.

Cum sa ma pregatesc de sarcina?

Cand luati decizia de a deveni parinti, e important sa va pregatiti din vreme: cercetarile arata ca, pentru a avea un copil sanatos, factorii cei mai importanti sunt hrana si forma in care va aflati.

Ca viitoare mama, cu cat aveti o stare generala mai buna, cu atat veti face fata mai usor efortului si stresului pe care le presupune sarcina. Dar stilul de viata poate afecta si capacitatea unui barbat de a fi tata, influentand productia de sperma. Trebuie sa va ingrijiti amandoi sanatatea , cu trei luni inainte de a opri contraceptia.

Trebuie sa ma las de fumat?

Fumatul este una din amenintarile majore la adresa sanatatii fatului si principala cauza a numeroaselor probleme de sanatate cu care se confrunta femeile in perioada sarcinii. Femeile gravide care fumeaza se expun urmatoarelor riscuri : pierderea sarcinii, nasterea unui copil mort, vatamarea placentei, aducerea pe lume a unui copil supraponderal sau marcat de diverse anomalii. In cazul barbatilor, fumatul poate provoca o reducere a numarului de spermatozoizi; ca sa nu mai vorbim de efectul nociv al fumatului pasiv asupra dezvoltarii fatului.

Dar alcoolul?

Alcoolul este o otrava care afecteaza sperma si ovulul chiar inainte de contraceptie, pe langa aceasta, el poate avea un efect nociv si asupra dezvoltarii embrionului sau fatului. Principalele riscuri pentru fat sunt retardul mental, cresterea intarziata, leziuni ale sistemului nervos si ale creierului – toate aceste dereglari fiind cunoscute sub denumirea generica de sindrom al alcoolismului fetal. Totodata, alcoolul sporeste riscul mortii fetale. Cercetarile arata ca alcoolul poate avea o multime de efecte nocive si ca cea mai eficienta metoda de ale evita ramane abstinenta.

Drogurile?

Este obligatoriu ca, inainte de conceptie sa renuntati cu desavarsire la consumul de droguri. Marijuana interfereaza cu productia normala de sperma, efectele ei disparand intr-un interval de 3-9 luni de la momentul sistarii consumului.

Drogurile tari, precum cocaina, heroina si morfina dauneaza cromozomilor sin ovul si aperma, ceea ce poate duce la aparitia unor anomalii.

Medicamentele?

Este recomandabil sa evitati sa luati medicamente in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care medicul decide ca beneficiile pe care acestea vi le pot aduce sunt mai mari decat riscurile la adresa fatului.

Etichete populare:

nasteresarcina

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.