Terapia prin respiratie

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Terapia prin respiratie

 

Respiratia poate fi privita ca o legatura intre corp si suflet, deoarece ea reactioneaza foarte sensibil atat la modificarile sufletesti, cat si la cele ale corpului. Aceasta legatura este utilizata de terapia prin respiratie pentru a trata intr-un mod eficient deficientele respiratorii. Actiunea terapeutica a respiratiei corecte este utilizata atat in tratarea problemelor respiratorii si ale vocii, cat si in psihoterapia orientata spre corp.

Originea terapiei prin respiratie

Binenteles, arta de a respira corect tine, de mii de ani, de practicile spirituale de incurajare si stimulare a sanatatii ale Qi Gong-ului din China, ale meditatiei Zen din Japonia si ale Yoga din India.

Terapia prin respiratie a dobandit in Europa secolului XX o noua importanta si s-au dezvoltat directii variate de terapii.

Ilse Middendorf (1910) a infiintat in anul 1965, la Berlin, Scoala de respiratie pentru respiratie care poate fi experimentata, care, este pana in ziua de astazi, una dintre cele mai importante institutii in domeniul terapiei prin respiratie. Aproape concomitent, psihoterapeuta Liselotte Brune, a dezvoltat abordarea terapeutica din cadrul reflexoterapiei orin respiratie.

Ce este terapia prin respiratie?

Stresul, problemele sufletesti, schimbarile circulatiei cardiovasculare si cele neurologice pot modifica radical, cu implicatii profunde, modul nostru de respiratie. O respiratie plata, rapida, conditionata de stres, conduce printre altele la o senzatie de constrictie, la atacuri de panica, la oboseala si palpitatii. Dimpotriva insa, o respiratie adanca, inceata, are o actiune relaxanta si eliberatoare. Terapia prin respiratie, se bazeaza pe capacitatea omului de a influenta constient respiratia, care, in mod normal, decurge automat.

Reflexoterapia prin respiratie este utilizata in spitale de fizioterapeuti pentru cazuri tinand de posturile defectuoase, pentru stabilizarea arborelui bronsic in cazuri de pneumonii, bronsite si astm, astfel incat prin respiratie sa se influenteze sistemele de organe si functiile corpului.

[ad#articol]

Aici este vorba de o corectie constienta a respiratiei prin intermediul inspiratiei si expiratiei controlate, al masajului si al gimnasticii respiratorii.

Scoala respiratiei ce poate fi experimentata, a Ilsei Middendorf, lucreaza dupa recunoasteri profund psihologice, care considera respiratia ca o expresie a starii sanatatii sufletesti. Metoda respiratiei dirijate este privita din aceasta cauza drept calea pentru o dezvoltare interioara si pentru autovindecare in cazuri de tulburari psihosomatice si in afectiuni functionale ale organelor. Terapia prin respiratie nu este insa numai o forma de terapie independenta, ci si un element component al celor mai diferite practici spirituale cum sunt Yoga, Qi Gong si Tai Ji Quan,

La ce sa va asteptati?

Reflexoterapia respiratorie consta dintr-un masaj respirator pasiv si dintr-o gimnastica respiratorie activa, care trebuie executata in imbracaminte lejera, in pozitie intinsa sau in sezut.

  • Inainte de exercitiile de respiratie, se aplica comprese umede, fierbinti, pe spate sau pe torace, pentru a stimula circulatia sanguina locala a musculaturii.
  • In timpul exercitiilor respiratorii, cu ajutorul miscarilor puternice de masaj, va sunt intinsi toti muschii, tendoanele si ligamentele participante la respiratie.
  • Concomitent, invatati sa respirati adanc, incet si constient.

Cui ii este indicata terapia prin respiratie?

Terapia prin respiratie este recomandata ca terapie adjuvanta pentru persoanele cu boli ale cailor respiratorii si tulburari functionale cardiovasculare. In general, ea contribuie la o stare fizica si de sanatate imbunatatita si este benefica in bolile psihosomatice, in problemele sufletesti si in bolile legate de stres. In afara de acestea, terapia prin respiratie mareste cavitatea de rezonanta la cantareti si la oratori si stimuleaza prezenta scenica la actori.

La copiii cu disfunctii de vorbire sau cu probleme psihice, activitatea respiratorie poate fi utilizata in combinatie cu alte forme de terapie.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.