Tinitus. Zgomot in urechi

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Tinitus. Zgomot in urechi

Tinitusul este un fenomen foarte des intalnit. Milioane de oameni sufera chiar de tinitus cronic, combinat cu insomnie, dificultati de concentrare si depresii. Din cauza ca sansa de vindecare scade odata cu avansarea in timp a bolii, este important sa se actioneze cat mai prompt. Naturopatia poate fi de mare ajutor in acest sens.

Ce este tinitus-ul?

Zgomotele din ureche, fara o stimulare acustica externa, sunt numite tinitus. Problema este declansata, in majoritatea cazurilor, de stresul de durata. Hormonul de stres, cortizolul, duce la ingustarea vaselor de sange, ceea ce atrage o tulburare a circulatiei la nivelul urechii interne, care restrange metabolismul celulelor auditive. Desi nu receptioneaza stimuli corespunzatori, celulele auditive afectate transmit semnale catre creier. In alte  cazuri, creierul prelucreaza informatiile nervilor auditivi in mod eronat si, astfel, se produc iluzii de zgomote. Pentru cel in cauza, tinitusul ii aduce o puternica povara, o presiune sufleteasca.

Cum recunoastem un tinitus?

Deseori, cel implicat remarca pentru prima data un zgomot deranjant in urechi, atunci cand se relaxeaza sau doreste sa doarma.

Cu cat este mai linistit mediul inconjurator, cu atat mai puternic pare zgomotul. Intensitatea zgomotului poate varia puternic, in functie de cauza si locul de aparitie.

Paleta zgomotelor se intinde de la fosnete, zumzait, mormait la suierat si se ajunge pana la fluierat.

In multe cazuri, zgomotul deranjant dispare la fel de brusc precum a aparut. Insa, acest lucru nu este intotdeauna asa: daca suna, fluiera sau fosneste in ureche si dupa trei luni, atunci se poate vorbi de un tinitus cronic.

[ad#articol]

Deseori se manifesta ca un inceput de surzenie, sensibilitate la zgomot, ameteala, dereglari ale aparatului locomotor, pot aparea depresii si modificari de personalitate.

Un stil de viata sanatos

Miscarea si sportul dinamizeaza circulatia sangelui si sunt de ajutor si in cazul tinitusului, chiar daca la inceputul activitatii fizice zgomotele urechii par ceva mai puternice.

Dereglarile de somn sau de concentrare provocate de zgomotele din urechi pot fi compensate cu muzica linistitoare sau prin alte sunete. Lasati radio-ul sa mearga sau ascultati o inregistrare cu un susur de apa sau ciripit de pasarele.

Terapii alternative pentru tiuitul din urechi

In multe cazuri, medicul orl-ist nu gaseste nici o cauza fizica pentru aparitia unui tinitus. Aici pot contribui metodele alternative de vindecare a durerilor, care vor face mai usoara viata persoanelor cu zgomotele in ureche.

Fitoterapia

Daca  zgomotele in ureche apar ca urmare a unei dereglari de circulatie, un remediu poate fi un ceai sau un extract de ginko. Medicamentul trebuie luat pentru o perioada mai indelungata.

Administrarea zilnica de iarba moale are efect de alinare si prevenire, mai ales la recidive.

Extractul din frunze de paducel stimuleaza circulatia sangelui la nivelul urechilor si reduce astfel vajaitul din timpane.

Terapia dietetica pentru tinitus

Incercati sa reduceti colesterolul dumneavoastra, prin intermediul alimentatiei adecvate cu acizi grasi nesaturati, veti putea obtine o circulatie mai buna a sangelui la nivelul urechilor si al creierului.

De asemenea, vitamina B si vitaminele A si C pot fi de ajutor. Alcoolul, fumatul si consumul de cafeina inrautatesc tinitusul, la fel ca si consumul exagerat de aspirina. Magneziul (300 mg/zi) are efect relaxant asupra vaselor sangvine si intensifica circulatia sangelui in urechi.

Psihoterapia

Pentru a putea accepta tinitusul mai bine, este utila si o consiliere psihoterapeutica, in cadrul careia sunt combatute temerile. Astfel se reduce si stresul de durata, care provoaca de fapt sunetele permanente din urechi. Cu ajutorul hipnozei, pacientii suferinzi de tinitus pot invata sa combata aparitia zgomotului din urechi.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.