Aromaterapia

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Aromaterapia

Originea aromaterapiei

Aromaterapia este, de fapt, o noua “ramura foarte veche a medicinei naturale”.

Uleiurile eterice sunt substante aromatice ale plantelor. Daca decojim o portocala, daca mirosim un trandafir sau frecam intre degete rozmarinul, uleiul eteric este cel care produce mirosul atat de placut si caracteristic. Pentru planta ele sunt substantele ajutatoare: ele atarg insectele, tin daunatorii la distanta si le protejeaza de boli. Se considera ca aceasta arta terapeutica a fost descoperita in China acum aproape 4000 de ani. In toate culturile vechi, parfumatele uleiuri eterice din plante medicinale si din flori au fost utilizate in scopuri religioase si in ritualuri, ca medicament, elixir si pentru starea personala de sanatate.

[ad#articol]

De cativa ani stiinta se ocupa serios cu substantele constitutive ale uleiurilor si de actiunea acestora. In multe spitale se utilizeaza astazi aceste uleiuri eterice in scop de ingrijire si pentru ameliorarea starii de sanatate a pacientului.

Ce este aromaterapia?

Uleiurile pentru aromaterapie se extrag prin distilare din florile sau frunzele plantelor. Ele sunt esente cu un inalt grad de concentratie, care in contact cu aerul se evapora imediat. Nu sunt solubile in apa, dar se pot dilua foarte bine cu uleiuri grase, smantana, lapte si miere. Au un miros intens, ceea ce nu este o minune daca ne gandim ca o picatura de ulei de trandafir se extrage din petalele a 30 de trandafiri.

Posibilitatile de utilizare ale uleiurilor eterice sunt foarte multiple si variate:

  • in recipientul pentru arome ( uleiuri cu actiuni de calmare sau de revigorare, analeptice)
  • ca adaos in apa de baie, ca de ex baile de picioare, cu adaos de iarba de lamaie si rozmarin. In caz de raceli si dereglari ale circulatiei, baile calde  la picioare pot avea un efect recuperator, daca se adauga pin de munte si angelica ( Angelica arhangelica)
  • ca uleiuri de masaj (dizolvate in uleiuri grase), sunt imediat absorbite prin piele, apoi, prin vasele de sange si, in cele din urma, in organe, care le selecteaza: ca de ex cimbrisorul atrage intestinele iar tarhonul si rozmarinul vezica biliara. Prin masaj puteti anula blocaje si incordari, puteti imbunatati circulatia sagvina si calma durerile- se instaleaza  relaxarea, echilibrul si stabilitatea. Masajul aromatic este deosebit de eficient pentru picioare, deoarece acolo se afla multe zone reflexogene care sunt in buna legatura cu organele interne
  • pentru inhalatii ( se pun cateva picaturi intr-o batista sau 3 picaturi intr-un recipient cu apa clocotita, recomandate sunt eucaliptul, anasonul si menta, pentru proprietatile lor expectorante) sau prin vaporizare (uleiurile esentiale sunt raspandite in aer cu ajutorul unui vaporizator)
  • pentru clatirea gurii dupa periajul zilnic
  • pentru comprese si cataplasme, daca cele fierbinti relaxeaza si destind, in schimb compresele reci ajuta in caz de inflamatii, febra, insolatie sau dureri de cap.

Uleiurile eterice sunt concentrate si se utilizeaza numai in cantitati mici si in mod normal, dupa diluare. Le puteti achizitiona din magazinele naturale ( plafar), asigurati-va ca acestea sunt 100 % naturale si pure, deoarece uleiurile sintetice, in afara aromei artificiale care nu se mentine, nu contin ingrediente cu actiune vindecatoare. In plus, substantele aromatice artificiale pot conduce la reactii alergice.

Cui ii este indicata aromaterapia?

Ea este indicata pentru tratarea in bune conditii a durerilor cotidiene, caracteristice fiecarei grupe de varste. In principiu, trebuie avut in vedere ca uleiurile eterice reprezinta remedii naturale foarte eficiente. De aceea in dozarea si utilizarea lor trebuie procedat ca in cazul medicamentelor. Aromaterapia este foarte indicata ca tratament autoaplicabil. In acest scop, tot ce va ramane este sa va achizitionati o carte corespunzatoare si sa respectati cu strictete retetele indicate.

Pentru femeile insarcinate exista retete terapeutice pe care le puteti aplica numai dupa o discutie in prealabil cu medicul, terapeutul dumneavoastra. Acelasi lucru este valabil si pentru copiii nou nascuti.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.