Herpesul

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Herpesul

Herpesul adesea numit si leziunea de febra este o grupare de vezicule localizata la nivelul buzei si pe marginea exterioara a ei. Anumiti factori, precum stresul, suprasolicitarea, o infectie acuta sau radiatii solare in exces, pot slabi sistemul imunitar in asa masura incat sa declanseze debutul eruptiei.

Ce este herpesul?

Infectiile cu herpes sunt declansate de doua tipuri diferite de virusi:

  • virusul herpes simplex (HSV-1) – care produce herpesul bucal
  • virusul herpes simplex (HSV-2) – care produce herpesul genital

De regula cei care port virusul herpes simplex nu se pot imbolnavi de virusul HSV 2 si invers.

Herpesul bucal se transmite aerogen (prin picaturi, stropi) si este localizat la nivelul buzelor si la marginea externa (unghiul extern) a gurii.Exista posibilitatea ca in momentul infectarii cu virusul herpes simplex sa nu apara si leziunea. Daca totusi apare, leziunea herpetica poate fi mai severa decat la urmatoarele recurente. In timpul primei recurente veziculele se pot raspandi in orice parte a gurii.
Odata pacientul infectat, virusul herpes simplex ramane in corp si poate duce la reaparitia leziunii herpetice peparcursul intregii vieti (leziunea herpetica recurenta). Majoritatea pacientilor au 3 pana la 4 recurente pe an, desi un numar mic de pacienti au mai mult de o recurenta pe luna.

Herpesul genital este o infectie inalt contagioasa transmisa, de obicei, prin contact sexual cu o persoana infectata care are leziuni ulcerative, dar poate fi transmisa si prin contactul sexual oral sau anal. Poate fi transmisa si in cazul in care leziunile nu sunt vizibile. Este una din acele boli cu transmitere sexuala cele  mai frecvente.

In cazuri foarte rare, virusii herpetici pot ataca ochii si organele interne. Pornind de la piele, virusii se deplaseaza prin traiectul nervilor spre radacinile nervilor spinali. Acolo acestia raman intr-o stare similare celei de coma, pana ce sunt reactivati.

Cum recunoastem herpesul?

Atat in cazul herpesului la buze, cat si in cazul celui genital, infectia primara se manifesta mult mai violent si are o durata mai lunga, decat in cazul bolilor tarzii. Cei afectati sufera adesea de febra, dureri ale membrelor, cefalee, oscilatii ale nodulilor limfatici. Simptomele principale fiind puruitul si un sentiment de tensiune in locurile umflate si inflamate, cu vezicule supurante, pline de lichid. Basicile infectioase pline de virusi se sparg si formeaza rani mici si dureroase. Dupa opt-zece zile acestea se vindeca, formandu-se o crusta.  Daca infectia primara de herpes simplex 1 apare la varsta frageda, aceasta decurge deseori fara semne de boala. In unele cazuri rare, apare o afta, in cadrul careia cavitatea bucala este impresurata cu mici basici.

[ad#articol]

Mod de viata sanatos

Pentru a preveni herpesul de buze, se recomanda folosirea, mai ales vara sau in cazul practicarii de sporturi de iarna, a unui balsam de buze cu factor de protectie ridicat, pentru a va proteja pielea impotriva razelor UV.Nu exista tratament pentru leziunea herpetica, asa cum nu exista tratament pentru virusul herpes simplex care o cauzeaza.

Un studiu a aratat ca o crema topica cu oxid de zinc/glicina poate trata in mod eficient herpesul si reduce durata recidivei herpetice cu pana la 5 zile.

Majoritatea leziunilor herpetice se vindeca de la sine. Oricum pacientul isi poate ameliora simptomele acasa prin urmatoarele actiuni: aplicand un prosop umed si rece pe leziuni de 3 ori pe zi timp de 20 de minute la fiecare aplicare pentru a reduce roseata si tumefactia, evitand alimentele care contin acid (ca de exemplu citricele sau tomatele), evitand  contactul intim (ca de exemplu sarutul) cu persoane care au herpes labial sau genital, evitati imbracamintea stramta pe corp sau medicul va poate prescrie medicamente antivirale, sub forma de creme sau unguente. Acestea trebuie aplicate zilnic, de mai multe ori, pe zonele de piele afectate. In cazuri foarte grave, tot el va poate prescrie tablete antivirale.

Urmatoarele masuri pot preveni contaminarea cu virusul herpetic la copii:

– spalarea cat mai frecventa a mainilor
– interzicerea folosirii jucariilor pe care alti copii le-au bagat in gura
– sa se dezinfecteze la o anumita perioada de timp jucarile
– izolarea copiilor la domiciliu atunci cand veziculele herpetice se sparg spontan si se elimina acel lichid care contine virusul pana in momentul cand se formeaza crusta peste leziuni
– sa nu se lase copiii sa se sarute intre ei cand au herpes sau saliveaza excesiv
– folosirea manusilor cand se aplica unguente peste leziunile herpetice ale copiilor.

Sursa de inspiratie: Adevarul despre herpes ( Stephen L Sacks);Sanatatea sexuala a femeii. Ghid complet (Meteor press)

Etichete populare:

herpes simplexvirus herpetic

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.