Chiropractica

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Chiropractica

 

De cele mai multe ori, durerile din zona coloanei vertebrale, se produc atunci cand vertebrele s-au deplasat sau cand mobilitatea lor este limitata de contracturile musculare.

Originea chiropracticii

Tratamentele manuale ale coloanei vertebrale erau cunoscute deja din vechiul Egipt si in Grecia antica.

Tehnica chiropracticii, asa cum o stim astazi, provine de la canadianul Daniel David Palmer (1848-1913). Succesiunile de msicari gresite sau posturile defectuase ale pozitiei pot conduce la deplasarea vertebrelor din pozitia lor initiala. Multe tulburari ale sanatatii sunt cauzate de faptul ca astfel de nervi sunt comprimati, in punctul lor de iesire din coloana vertebrala.

Dar si inflamatiile tesuturilor cartilaginoase sau contracturile musculare pot avea drept urmare un joc perturbat sau o mobilizare defectuoasa a articulatiei. Palmer a dezvoltat o tehnica speciala de actiune pentru a readuce in pozitia lor initiala vertebrele sau articulatiile deplasate.

La inceputul anilor 1920, lucrarea lui Palmer “Arta ajustarii” se impusese deja pe plan mondial. Ce-i drept el nu-si vedea metoda doar ca pe o pura “repunere a oaselor luxate”, ci era convins ca, in afara de aceasta, manipularile propuse dau corpului impulsuri de a se autovindeca.

Astazi, chiropractica apartine celor mai populare metode de tratament pentru cazul durerilor de spate.

Ce este chiropractica?

Notiunea de chiropractica provine din vechile cuvinte grecesti kheiros = mana si praktikos = a face, si inseamna literal “a face ceva cu mana”.

De cele mai multe ori, in centrul tratamentului se afla coloana vertebrala, de unde se ramnifica fascicule de nervi in tot corpul.

Scopul chiropracticii este de a restabili, prin intermediul unor manipulari speciale, mobilitatea vertebrelor, cand acestea au fost deplasate sau sunt limitate in mobilitate de catre muschii incordati ai spatelui.

In acest proces se intervine cu miscari rapide asupra tendoanelor si ligamentelor care retin muschiul incordat, in pozitie extinsa, respectiv extrem de extinsa. Concomitent, vertebra blocata de catre muschiul incordat, va fi repusa cu o miscare brusca, smucita, in pozitia ei corecta.

[ad#articol]

Prin aceasta deblocare se imbunatateste irigatia vasculara tesutului adiacent si nervii, eventual comprimati, se descarca de presiunea la care sunt supusi.

In anumite imprejurari, atunci cand jocul articular liber este restabilit, pot disparea si alte afectiuni : cum sunt durerile de cap, senzatiile de ameteala sau tulburarile de vedere.

Chiropracticienii se pronunta impotriva utilizarii medicamentelor si radiatiilor, deoarece acestea tintesc numai simptomele, nu si cauza unei suferinte.

La ce sa va asteptati?

Inainte de primul tratament, sunteti chestionat despre afectiunile dumneavoastra acute, despre accidentarile anterioare, despre stilul dumneavoastra de viata si despre activitatea profesionala. Urmeaza un examen fizic, la care este verificata tinuta coprului dumneavoastra si coloana vertebrala, ba chiar vi se masoara si lungimile picioarelor. Se controleaza reflexele proprii ale corpului, prin teste simple, in pozitiile de stat in picioare, in sezut sau in pozitia intinsa, urmand si examinarea musculaturii privind incordarile.In caz ca este nevoie, se efectueaza si radiografii, pentru a putea constata defectele speciale ale aparatului locomotor.

In cazul tratamentului, chiropracticianul utilizeaza diferite tehnici. In mod normal in timpul procesului, stati intins pe o canapea de tratament. Atentia principala este acordata coloanei vertebrale, dar pot fi incluse in tratament si articulatiile umerilor, ale bratelor si ale picioarelor.

Cui ii este indicata chiropractica?

Tratamentul efectuat de catre chiropractician este uzual mai ales in afectiunile acute ale spatelui si promite, inca de la prima sedinta, o ameliorare a durerilor.

Chiropracticienii insa recomanda si examinari la intervale regulate, cu caracter preventiv, pentru a detecta din timp, in faze incipiente, blocajele si pozitiile defectuoase ale tinutei si aceasta deoarece, dupa parerea lor, circa 90% dintre oameni sufera de o forma oarecare a blocoajului coloanei vertebrale.

In principiu, un tratament chiropractic este indicat, pentru fiecare grupa de varsta, fiind insa restrictii mai ales la persoanele mai in varsta cu boli articulare degenerative, reumatice, inflamatorii sau cu osteoporoza. Ca si in cazul majoritatii terapiilor manuale, nici chiropractica nu va fi aplicata in cazul suferintelor cauzate de cancer, in cazul bolilor inflamatorii ale oaselor sau in caz de hernie de disc.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.