Dieta macrobiotica

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Dieta macrobiotica

 

Dieta macrobiotica este o forma de nutritie vegetariana (fara produse de origine animala), bazata pe principiul lui Yin si Yang, care isi propune sa-l ajute pe om la dobandirea echilibrului fizic si sufletesc. Combinand traditia japoneza si alimentatia occidentala, naturala, bogata in vitamine, se obtine o lista de produse si retete macrobiotice: pe langa preparatele din alge marine si produse din soia, se folosesc prioritar orezul brun si cerealele integrale.

Originea macrobioticii

Japonezul Georges Oshawa (1893-1966) este considerat fondatorul macrobioticii (din limba greaca “viata lunga”). El a propus aplicarea principiului oriental Yin-Yang la alimente si a propagat ideea hranirii exclusive cu produse cerealiere, respectiv din orez integral. Un elev de-al lui Oshawa, japonezul Mishio Kushi, a modificat acest concept nutritional unilateral in favoarea unei nutritii integrale echilibrate, orientate spre obiceiurile de alimentatie occidentale.

Ce este macrobiotica?

Principiul dietei macrobiotice porneste de la faptul ca principiul Ying-Yang este intruchipat in fiecare aliment. Un surplus permanent de Yin sau Yang in alimnete poate conduce la probleme de sanatate. Alimentatia dietei macrobiotice se compune din urmatoarele cote procentuale:

  • 50 pana la 60% cereale naturale, nemodificate
  • 20 pana la 30% fructe (1/3 ca alimentatie vegetariana, din fructe si legume crude)
  • 10% alge si pastai ale leguminoaselor
  • 5% supa miso (miso= pasta fermentata cu acid lactic din fasole de soia, sare si cereale)
  • 5% fructe, nuci, seminte, uleiuri , bauturi, peste

Prtintr-un echilibru dintre Yin si Yang in alimentatie se impiedica aparitia bolilor, respectiv este stimulata vindecarea acestora si se atinge armonia interna – atat cea a corpului, cat si cea sufleteasca.

Ce implica?

Daca doriti sa schimbati si sa treceti la alimentatie marobiotica, se impune neaparat indrumarea catre un terapeut de nutritie, deoarece constitutia individuala si starea actuala de sanatate ar trebui avute in vedere la stabilirea planului de alimentatie. suplimentar puteti apela si la un curs de gatit macrobiotic. Toate alimentele bucatariei macrobiotice se pot obtine din magazinele cu alimente biologice sau din magazinele specializate in alimente naturale, bogate in vitamine.

  • Impreuna cu orezul brun, cerealele integrale reprezinta cel mai important aliment de baza al dietei macrobiotice.
  • Pe langa acestea, planul de alimentatie mai prevede alimente echilibrate energetic, cum sunt din soiurile de legume regionale crude, supa miso, alegele marine si pestele, precum si pastaile leguminoaselor, nucile, semintele, germenii si produsele din soia.
  • In locul laptelui si a sucurilor din fructe, beti ceaiuri macrobiotice sin fructe si cereale.
  • Pentru prepararea meselor alegeti metode de preparare protective. Toate vasele ar trebui sa fie din materiale naturale, ca argila, lemnul, portelanul sau chiar si fonta. O zi cu alimentatie macrobiotica ar putea arata in felul urmator:
  • Micul dehun: mai intai o supa miso, apoi graunte de cereale fierte sau fulgi de ovaz. O alternativa o poate constitui painea integrala cu pasta din susan, migdale, linte sau tofu. Cine prefera preparatele dulci utilizeaza malt din orez sau din orz.
  • La pranz si seara se consuma orez brun cu legume fierte, dres, din punct de vedere al gustului, cu sos de soia. Fasolea, lintea sau o bucata de peste completeaza masa. O salata proaspata din frunze sau o lingura de varza acra ar putea intregi meniul.
  • Pentru o masa intermediara, se poate apela la un mar sau la fructe de sezon.

Ca sfaturi medicale,pentru a evita fenomenele de carenta din cauza lipsei de substante nutritive, ar trebui sa completati ocazional alimentatia macrobiotica. O lingura de ulei de susan, de arahide sau de masline, adaugata la fiecare mancare si peste de mare  de daoua pana la de trei ori pe saptamana garanteaza un aport suficient de acizi grasi nesaturati. Consumul ocazional de oua sau de carne de pasare poate compensa deficitul de fier, calciu si albumina.

Cui ii este indicata dieta macrobiotica?

Avand in vedere unilateralitatea ei, alimentatia macrobiotica nu este lipsita de contestatii si controverse. Ea poate actiona foarte pozitiv la adulti cu cunostinte cuprinzatoare despre alimentatie si un plan de alimentatie bine alcatuit (acoperind necesarul de substante nutritive). Absolut remarcabile sunt si rapoartele despre succesele obtinute in terapia cancerului. Gravidele, mamele care alapteaza  si copiii nu ar trebui insa sa se alimenteze macrobiotic. Pe langa sindroamele de carenta, la copii este posibila si o intarziere a dezvoltarii corporale si  intelectuale.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.