Ce boli poate vindeca vitamina D

Supranumita si “vitamina soarelui”, vitamina D poate lupta impotriva tuberculozei.

Potrivit unui studiu britanic  publicat in Proceedings of the National Academy (PNAS), ne pune in vedere posibilitatea administrarii unei doze suplimentare de vitamina D, persoanelor care primesc un tratament antimicrobian contra altor infecţii pulmonare, precum pneumoniile, ne informeaza lefigaro.fr.

Rolul vitaminei D ,benefic contra rahitismului la copii sau contra bolilor scheletului (osteoporoza, osteomalacie) a justificat decizia de a administra multor generatii de copii faimoasele doze zilnice de ulei din ficat de peste. Acesta a fost inlocuit de circa patru decenii de vitamina D sintetica, care are un gust mai putin pronuntat, administrata sub forma de picaturi sau de fiole.

Prezenta in anumite alimente (in special in carnea de peşte), vitamina D are particularitatea de a fi secretata in mod natural de organism cu conditia expunerii (insa nu prea indelungata, pentru a evita aparitia cancerului cutanat) la razele ultraviolete ale Soarelui, in principal in timpul verii.

Studiul publicat in PNAS de echipa a depasit un prag suplimentar, aratand ca vitamina D reduce si efectele inflamatorii ale infectiei la pacientii din aceeasi categorie care au prelungit perioada in care au primit acele suplimente pana la sfârsitul testului, iar acest lucru este valabil indiferent de profilul genetic al pacientului.

“Aceasta descoperire este foarte interesanta, mai ales in cazul tuberculozei cerebrale sau cardiace, afectiuni pentru care reactia inflamatorie este deosebit de nociva”, a explicat profesorul Jean-Paul Viard, specialist in boli infectioase la spitalul Hôtel-Dieu din Paris. “In plus, este pentru prima oara cand descoperim o descriere atat de completa a actiunii vitaminei D asupra unui numar atat de mare de markeri ai sistemului imunitar”, a mai adaugat el.

 

“Sanatatea inainte de toate”

Nu sunt comentarii momentan. Fii primul care comenteaza.

Lasati un comentariu


Acest site este oferit doar cu titlu informativ. Informatiile gasite aici NU sunt un substitut pentru o ingrijire medicala profesionala a unui medic calificat.

INTOTDEAUNA sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti preocupari cu privire la starea dumneavoastra de sanatate sau pentru un tratament ce trebuie administrat in scopul insanatosirii. AcademiaPacientului.ro nu este responsabila sau raspunzatoare, direct sau indirect, pentru orice forma de daune care rezulta din utilizarea (sau abuzul) informatiilor continute in acest site.