Remedii pentru eliminarea gazelor intestinale

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 6 minute

Remedii pentru eliminarea gazelor intestinale

Gazele intestinale reprezinta acumulari de aer prezente pe toata lungimea tractului digestiv, incepând din stomac pana in rect. 

Gazele intestinale apar in mod natural de la inghitirea aerului sau din cauza descompunerii alimentelor consumate. Ele pot fi eliminate prin eructatii, atunci cand se gasesc in stomac, sau prin flatulenta, daca se gasesc in zona inferioara a intestinului gros.

Gazele intestinale sunt acumulari de vapori fara miros, incluzand oxigen, dioxid de carbon, nitrogen, metan si hidrogen, care se formeaza in sistemul digestiv, pe intreaga lungime a tractului digestiv, de la stomac pana la rect. Mirosurile neplacute apar atunci cand acestea sunt amestecate cu bacterii intestinale.

Productia excesiva de gaze si flatulenta crescuta pot aparea din cauza capacitatii unor bacterii de a produce gaze. O alta cauza ar putea fi maldigestia sau malabsorbtia zaharurilor si polizaharidelor, cum ar fi cea observata in pancreatita cronica cu insuficienta pancreatica si boala cronica.Studiile arată că o persoană sănătoasă poate avea între 13 și 21 de flatulențe pe zi.

Cauza aparitiei gazelor intestinale

Gazul din tractul gastro-intestinal are doar doua surse. Este fie aer inghitit, fie produs de bacteriile care locuiesc, in mod normal, in intestine. Aerul inghitit este rar cauza flatulentei excesive.

Bacteriile intestinale sunt principalele surse de gaze excesive. Bacteriile produc gaz (hidrogen si/sau metan) atunci cand digera alimentele, in principal zaharuri si polizaharide nedigestibile care nu au fost digerate in timpul trecerii prin intestinul subtire. De asemenea, bacteriile produc dioxid de carbon, dar dioxidul de carbon este absorbit atat de repede din intestin, incat foarte putin trece in flatus.

Zaharurile care sunt digerate frecvent si malabsorbite sunt lactoza, sorbitolul si fructoza.

  • Lactoza este zaharul din lapte. Absenta enzimei lactaza in mucoasa intestinelor determina maldigestia. Lactaza este importanta deoarece descompune lactaza in cele doua componente zaharoase, glucoza si galactoza.
  • Sorbitolul este un indulcitor utilizat frecvent in alimentele cu continut scazut de calorii.
  • Fructoza este un indulcitor utilizat frecvent in toate tipurile de bomboane si bauturi. De asemenea, poate fi gasita in cantitati mari in unele fructe si legume.

Amidonul este o alta sursa importanta de gaze intestinale. Amidonul – polizaharide produse de plante, compus din lanturi lungi de zaharuri, in special fructoza. Sursele comune ale diferitelor tipuri de amidon includ grau, ovaz, cartofi, porumb si orez.

Dacă exista o cantitate excesiva de gaze intestinale, acestea pot fi cauzate de diverse afectiuni digestive, cum ar fi intoleranta la lactoza, boala celiaca, refluxul gastroesofagian, ocluzia intestinală, ulcerul peptic sau sindromul colonului iritabil, dar si de obiceiuri nesanatoase, cum ar fi inghitirea aerului in timp ce mananci sau obiceiul de a bea lichide, mai ales acidulate, in timp ce vorbesti.

Remedii naturale pentru eliminarea gazelor intestinale

Bicarbonatul de sodiu si sucul de lamaie

Remediul care are ca ingrediente bicarbonatul de sodiu și sucul de lămâie este unul dintre cele mai bune remedii pentru gazele intestinale. Acesta are menirea de a lupta și împotriva hiperacidității gastrice.

Tot ce trebuie să faci este să amesteci o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu cu zeama de la o jumătate de lămâie și cu o jumătate de cană de apă. Diluează zeama de lămâie în apă, apoi adaugă bicarbonatul de sodiu. În momentul în care bulele au dispărut, poți bea amestecul. Este recomandat să îl consumi în cantități moderate, până când disconfortul provocat de flatulență dispare.

Ceai de musetel cu licvirita

Unul din substantele gasite in licvirita este lemnul-dulce, care ajuta impotriva spasmelor, arsurilor la stomac si nu in ultimul rand a balonarii. Musetelul are efect calmant si antiinflamator asupra mucoaselor.

Menta

Ajuta la ameliorarea constipatiei si a durerilor abdominale. Pentru acest remediu, ai nevoie de o lingură de menta si o cana de apa. Pune apa la fiert si, cand a dat in clocot, adauga menta. Las-o la infuzat cinci minute, apoi strecoara planta si lasa ceaiul sa se raceasca. Recomandat este sa nu adaugi nici miere si nici zahar in acesta infuzie. Consuma trei astfel de ceaiuri pe zi, pana cand problema dispare.

Anasonul

Este foarte bun pentru combaterea indigestiei si a flatulentei. Remediul se prepara in urmatorul mod: se iau două stelute de anason si se adauga in 250 de ml de apa fierbinte; se lasa la infuzat cateva minute, apoi se consuma rece. Nu sunt indicate mai mult de doua cani pe zi.

Musetelul

Musetelul este o planta cunoscuta pentru efectele sale relaxante, dar nu multă lume știe că aceasta contribuie și la eliminarea gazelor intestinale. În plus, mușețelul te scapă și de durerile abdominale.

Ai nevoie de o lingura de flori de musetel si de o cana de apa. Pune apa la fiert si, cand a dat in clocot, adauga florile de musetel. Lasa totul la infuzat zece minute, apoi serveste ceaiul. Este suficient sa bei doua sau trei cani de ceai de musetel pe zi si vei putea sa spui adio gazelor intestinale.

Carbunele activ medicinal

In vechime, cărbunele activ era considerat antidotul universal. In zilele noastre, continua sa fie promovat ca un remediu natural puternic, avand o varietate de presupuse beneficii, precum scaderea colesterolului sau sustinerea functiei renale.
Carbunele medicinal este o pulbere fina, neagra, facuta din carbune, coji de nuca de cocos, turba, sau samburi de masline. Carbunele este activat prin prelucrarea acestuia la temperaturi foarte ridicate, fiind mai poros decat carbunele obisnuit.

Are rol benefic in balonare, sindromul colonului iritabil, diaree, toxinfectii alimentare,colita, colita ulcerativa,intoxicatii cu alcool.

 

Cum prevenim gazele intestinale

Nu manca si nu bea prea repede, ci mesteca incet. Saliva noastra contine enzime care sunt importante pentru defalcarea carbohidratilor si a amidonului. In acest fel, poti evita in prealabil excesul de aer in abdomen.

  • Evita bauturile carbogazoase!
  • Consuma mai multe mese mici pe parcursul zilei in loc de trei mese mari!
  • Vorbeste cat mai putin in timpul mesei si abtine-te de la consumul excesiv de guma de mestecat!
  • Consuma alimente care au un efect redus asupra volumului de gaz din corp – carne de pasare, peste, oua, orez, porumb, nuci, ciocolata, legume ca salata verde, rosiile, broccoli, conopida, sparanghelul, fructe precum ciresele, strugurii, pepenii verzi.
  • Previne balonarea prin miscare! Exercitiile fizice moderate ajuta dupa masa- daca este posibil, mergi intr-o plimbare pentru a ajuta functia digestiva.
  • Evita fumatul
  • Evita sa bei lichidele prin paie
  • Aplicarea caldurii umede – de exemplu, o sticla cu apa calda pe zona stomacului, infasurata intr-un prosop umed – poate ajuta la ameliorarea crampelor abdominale.
  • Argila face minuni – leaga substantele daunatoare din tractul digestiv si armonizeaza activitatea gastrointestinală, sustinand eliminarea toxinelor din intestin. Simptomele persistente, cum ar fi diareea, crampele stomacale si flatulenta, sunt usurate. Se amesteca una pana la doua linguri de argila de trei ori pe zi intr-un pahar de apa sau intr-o ceasca de ceai de musetel neindulcit si se bea dintr-o data.
  • Consuma de trei ori pe zi ceai de chimen! Gratie carvonei din compozitie, substanaă ce relaxează muschii din tractul digestiv, amelioreaza crampele si flatulenta. Mod de preparare: se toarna doua linguri de boabe in apa fierbinte, se lasa zece minute.
  • Foloseste uleiul de chimion in combinatie cu uleiul esential de menta. Stimuleaza digestia si promoveaza formarea acidului biliar. Tulburarile gastrointestinale sunt astfel usurate.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.