Ce categorii de persoane se pot vaccina antigripal, gratuit, la medicul de familie

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Ce categorii de persoane se pot vaccina antigripal, gratuit, la medicul de familie

Specialistii in epidemiologie se asteapta ca gripa si COVID-19 sa se raspandeasca in acelasi timp in aceasta iarna.

Gripa nu este o raceala obisnuita. Debuteaza de cele mai multe ori brusc, cu febra inalta, insotita de frisoane, stare generala extrem de proasta, cefalee, tuse, dureri musculare, simptomatologie care se instaleaza foarte rapid. Sigur ca multe dintre semnele si simptomele gripei se regasesc si in cazul infectiei cu noul coronavirus, dar, in ceea ce priveste copiii, gripa este o boala cu potential agravant mult mai mare

Dozele de vaccin antigripal au fost deja distribuite de catre Directile de Sanatate catre cabinetele de familie si medicii au inceput deja sa faca programari.

“Este primul an cand vaccinul gripal este adus in luna Septembrie. Am tinut foarte mult la acest lucru, sa nu mai fim pusi in situatia care s-a repetat an de an de a trimite in teren vaccinuri, la mijlocul lunii decembrie sau in ianuarie, si au ramas cantitati importante de vaccinuri care nu au mai putut sa fie utilizate”, a explicat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

Daca suntem persoane asigurate si facem parte din categoriile de risc – copiii de pana in 5 ani, persoanele de peste 60 de ani sau care sufera de boli cronice – ne putem vaccina gratuit la medicul de familie.

Persoanele care nu fac parte din aceste categorii pot cumpara vaccinul din farmacie, la pretul standard de 64,5 lei. Daca suntem asigurati il putem face si pe acesta la medicul de familie.

Specialistii ne spun ca este bine sa incepem vaccinarea de acum pentru ca perioada in care corpul raspunde si formeaza anticorpi antigripali dureaza pana la 25 de zile, asta in conditiile in care sezonul se estimeaza ca va incepe undeva dupa jumatatea lunii Octombrie.

 

Sursa foto:Pixabay

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.