Anxietatea

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Atacurile de panica

Frica si panica aparute din cauza unor situatii periculoase ne sunt cunoscute fiecaruia dintre noi. Dar exista si stari de frica produse de circumstante absolut inofensive. Printre acestea putem enumera frica de masele mari de oameni, ascensoare sau de spatii deschise. Aceste stari de teama ingreuneaza considerabil viata pacientilor. De aceea este foarte importanta gasirea modalitatilor prin care o persoana sa isi poata controla anxientatea, fobiile si atacurile de panica.

Ce tipuri de anxietate exista?

Un mecanism natural de protectie, care ne apara de eventualele pericole, este frica. Imediat ce creierul nostru percepe o amenintare, corpul rapunde automat prin mobilizarea intregii sale energii disponibile. Din punct de vedere medical se disting:

  • senzatia de frica nejustificata
  • sentimente de frica justificate din punct de vedere social, ca frica de despartire de o persoana apropiata, frica de viitor produsa de o situatie economica dificila
  • sentimentele de frica obsesiva ( asa numitele fobii)
  • puseurile de panica, ce pot aparea oricand, pe neasteptate, pe timp de zi sau de noapte.

Femeile sufera mai des decat barbatii de probleme legate de anxietate. Temerile foarte puternice ne blocheaza efectiv capacitatea de a rationa, influentand corpul si psihicul.

Glandele suprarenale secreta adrenalina, tonusul muscular creste, inima incepe sa bata foarte puternic, iar la unele persoane apra furnicaturi in maini si in picioare.

Dupa trecerea situatiei periculoase, ne simtim obositi si extenuati. In cazul unor persoane se dezvolta in timp o stare de frica anticipata de eventualitatea confruntarii cu un nou pericol. In cazuri extreme, trebuie sa cerem sfaturi medicale si ajutor terapeutic, astfel experienta noastra cotidiana va iesi cu totul de pe fagasul normal. In aceste situatii, cea mai buna solutie este o terapie comportamentala sau conversationala, cu un terapeut cu experienta.

Cum poate fi recunoscuta frica patologica?

De obicei, problemele de anxietate nu sunt identificate la timp, deoarece se ascund foarte bine in spatele altor simptome mentale si fizice. Persoanele in cauza se simt amenintate si lipsite de speranta. Acest lucru conduce la neliniste si incordare interioara. Isi ies repede din fire, devenind foarte infricosate, nervoase si iritabile. Un atac de panica se manifesta si prin puternice simptome fizice cum ar fi ameteala, buimaceala, diareea brusca sau puseurile de transpiratie.

[ad#articol]

Daca starile de anxietate se inmultesc, calitatea vietii va scadea din cauza extenuarii si oboselii acumulate. Rezultatul este aparitia problemelor de concentrare si resemnare. Se pierde interesul pentru lucrurile care inainte starneau curiozitatea, iar persoana se retrage in sine cu speranta ca, astfel, va putea preveni aparitia fricii.

Panica

Aparitia neasteptata a unui atac de panica se prezinta sub forma fricii puternice sau a groazei, in timpul carora apar toate elementele insotitoare ale fricii, ele ajungand la intensitate maxima intr-un interval scurt de timp.

Atacurile recurente nu se pot limita la o situatie sau la circumstante specifice. Rezulta un sentiment de oboseala si de umilire. Persoanele suferind de atacuri de panica nu pot stabili nici un motiv logic pentru starea lor de frica si se pot simti tot mai neintelese.

Simptomele externe sunt sentimentul de aparare, tremurul, atentia crescuta si aspectul alterat de tensiune interioara. Insomniile pot aparea ca o consecinta a acestor stari.

Fobiile

Fobiile sunt stari de frica obsesiva, determinate de spatii inchise (claustrofobia), paienjeni si serpi (arahnofobia si ofidofobia – fobii specifice) sau de spatii publice si mase de oameni ( agorafobia). De obicei, bolnavul stie ca frica lui este nefondata.

Anumite tipuri de fobii pot fi relativ inofensive, ca de exemplu frica de caini (mari), frica de sange sau de boli contagioase. O fobie devine periculoasa doar in momentul in care ingreuneaza semnificativ viata de zi cu zi sau cand se recurge la diminuare ei prin consum excesiv de alcool, medicamente sua droguri.

Ce poate face medicina alopata?

In cadrul medicinei alopate, in primul rand ca tratament pentru anxietate se prescriu sedative si antidepresive. Fiindca aceste tipuri de medicamente pot provoca dependenta, nu ar trebui folosite in doze mari si nici in timp indelungat. Adesea, se combina medicamentatia cu metode psihoterapeutice si socioterapeutice, acesta fiind unul dintre cele mai eficiente moduri de a trata problemele de anxietate.

 

“Sanatatea inainte de toate”

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.