Totul despre aritmia cardiaca

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Totul despre aritmia cardiaca

Aritmia reprezinta o schimbare a ritmului regulat de bataie a inimii. Inima pare sa sara o bataie, sa bata neregulat, ori prea tare ori prea incet. Forma cea mai grava a aritmiei este fibrilatia ventriculara, aceasta fiind ultima etapa a unui atac cardiac.

Cresterea ratei bataii inimii nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare. Bataile inimii se accelereaza atunci cand persoana in cauza este emotionata sau face miscare.

Sunt ingrijoratoare bataile rapide si neregulate, desi nu intotdeauna ele sunt provocate de vreo afectiune cardiaca.

Aritmiile prezente in atrii, camerele din partea superioara a inimii, sunt mult mai slabe decat cele din camerele inferioare, numite ventricule. Exista doua tipuri de aritmie: tahicardia, cand ritmul cardiac este accelerat si bradicardia, cand rata batailor este scazuta.

Cauze

Multe aritmii sunt provocate de afectiuni ale inimii sau ale vaselor de sange. Cele mai frecvente sunt bolile coronariene. Afectiunile valvelor si inflamarea miocardului, acestea fiind complicatii rar intalnite.

Lipsa de potasiu, hipertiroidia, cofeina, tutunul si medicamentele precum digitalina si bronhodilatatoarele pot cauza aritmii.

Simptome

Nu intotdeauna se dezvolta simptome, dar cand se intampla, acestea apar brusc si includ:

  • palpitatii (bataie neregulata si accelerata a inimii)
  • respiratie slaba
  • durere in piept sau gat, precum angina

Pot aparea complicatii precum insuficienta cardiaca si atacul vascular cerebral

Cum se depisteaza?

  • Prin efectuarea unei electrocardiograme (EKG)
  • EKG la 24 h dupa atac pentru a depista aritmia;
  • prin monitorizare EKG 24 h: pacientul desfasoara activitati zilnice avand pe piept un mic aparat portabil ce inregistreaza activitatea electrica a inimii

Tratament

  • Antiaritmice precum digoxin, beta-blocanti, blocanti ai calciului, amiodarona, flecainida si propafenona
  • Defibrilarea – oprirea fibrilatiei arteriale sau ventriculare cu ajutorul medicamentelor sau socurilor electrice si restabilirea ritmului cardiac normal
  • Stimulatorul cardiac

Stimulatorul cardiac

Este un aparat implantat in corp, care furnizeaza miocardului impulsuri electrice regulate. Unele stimulatoare actioneaza continuu, altele doar cand rata batailor inimii scade ingrijorator. Implantarea este efectuata sub anestezie locala; cutiuta stimulatorului fiind inserat intr-un lacas special pregatit, aflat intre pielea toracelui si muschiul mare pectoral.

[ad#articol]

Impulsurile sunt transmise miocardului prin intermediul unui fir conductor, sau a unei sonde de antrenare, care este introdusa pe cale venoasa pana in cavitatile cardiace drepte. Ultima generatie de stimulatoare au baterii care tin de la 8 la 10 ani si nu sunt afectate de interferentele produse de radar si de microunde.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.