Atentie la dependenta de medicamente!

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Atentie la dependenta de medicamente!

 

Consumul crescut de medicamente a devenit o problema , si in cele din urma, a ajuns sa produca, deseori, efecte care sunt mai mult negative decat pozitive.

Acest fapt este valabil mai mult pentru persoanele mai in varsta, care iau cel putin trei medicamente pe zi, ceea ce duce deseori la efecte catastrofale.

Raspandirea in organism si, mai ales eliminarea toxinelor din corp sunt intarziate datorita afectiunilor organelor, pentru care este responsabila batranetea (biomorfoza). Deoarece rinichii lucreaza mai incet de la o anumita varsta, nu mai pot elimina toate substantele active, ceea ce poate duce la fenomene de intoxicare, ca, de exemplu, varsaturile. De asemenea , riscul efectelor secundare nedorite este de 4-6 ori mai ridicat la persoanele varstnice. Binenteles ca efectele secundare si contraindicatiile sunt intotdeauna prezentate in modul de intrebuintare a medicamentelor. Dar cati dintre noi il citesc sau mai bine zis cati dintre noi il inteleg?

[ad#articol]

Totodata pericolul de a deveni dependent de medicamente este mai mare la persoanele varstnice. Acest fapt este valabil si pentru medicamentele si preparatele vandute fara reteta, ca, de exemplu, analgezicele, calmantele, medicamentele antigripale, cum sunt aspirina si siropurile de tuse. Printre substantele care favorizeaza dependenta trebuie sa citam codeina, cofeina, cocaina, morfina, chinina etc. Acestia sunt alcaloizi care actioneazza mai ales asupra celulei nervoase si duc la stari de dependenta. Multe tulburari organice si indispozitii isi au originea, indiscutabil, intr-o gresita folosire a medicamentelor care, din aceeasta cauza,nu-si indeplinesc catusi de putin rolul pentru care au fost create. Persoanele varstnice  au adeseori tendinta sa-si intrerupa tratamentul medicamentos sau sa nu tina seama de el asa cum le este prescris in reteta scrisa de medicul lor.

In randurile urmatoare veti gasi cateva sfaturi pentru a putea pune in practica, impreuna cu medicul dumneavoastra curant, e terapie medicamentoasa eficace si in deplina siguranta:

  • Nu trebuie sa luati niciodata un medicament nou, chiar si unul care se vinde fara reteta, fara sa-l fi intrebat, in prealabil, pe medicul sau pe terapeutul dumneavoastra.
  • Dozarea trebuie sa fie adaptata in functie de modificarile fiziologice ale varstei respective. Unii meedici ignora de-a dreptul acest lucru,sau ignora de-a dreptul acest lucru sau prescriu, pur si simplu, jumatate dn doza.
  • Cand mergeti la consultatie, trebuie sa aveti la dumneavoastra lista tuturor medicamentelor pe care le luati ina cel moment. Intrebati medicul daca noile medicamente sunt compatibile cu celelalte luate in prezent. Un cocktail farmaceutic nedorit poate avea consecinte catrastofale.
  • Toate medicamentele au efecte secundare. Cereti medicului sa vi le descrie exact. Intrebati-l daca aceste efecte secundare nedorite nu ar putea fi reduse cu o alimentatie adecvata ori ce bauturi ar trebui sa evitati in timpul tratamentului respectiv.
  • Alcoolul mareste efectul analgezicelor (al calmantelor) intr-un asemenea mod, incat pot interveni efecte secundare puternice si periculoase in acelasi timp; in schimb daca fumati efectul lor este redus cu pana de 4 ori
  • Tineti de asemenea cont de contraindicatiile semnalate in modul de intrebuintare a fiecarui medicament. In cazul in care nu intelegti anumiti termeni tehnici, nu ezitati sa cereti lamuriri medicului sau farmacistului.
  • Intrebati medicul daca in cazul dumneavoastra puteti aplica procedee terapeutice alternative sau aplicatii ale medicinei traditionale. O vizita medicala nu trebuie sa fie urmata neaparat de o prescriptie de medicamente
  • Nu trebuie sa luati o perioada prea lunga analgezice, calamnte si laxative ( nu mai mult de 1 saptamana, cu exceptia prescriptiei medicului), altfel sunteti predispusi la dependenta de medicamente.
  • Uneori, durerile-cum sunt cele de cap, de abdomen sau durerile articulare-sunt reactii ale corpului fata de o supratensiune momentana si pot disparea fara ajutorul medicamentelor. Daca aveti dureri de cap, o plimbare in aer liber poate fi eficace. Daca aveti muschii intepeniti, atunci faceti o baie calda.
  • Daca durerile nu dispar, in ciuda medicamentelor luate o perioada destul de lunga, atunci trebuie cautata cauza durerilor si mai ales nu trebuie mascate simptomele.
  • O buna parte din medicamentele prescrise persoanelor varstnice sunt asa-zisele tranchilizante si antidepresive. Aceste medicamente nu repreinta o solutie de durata.

Etichete populare:

dependentamedicamentepilule

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.