Balonarea

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Balonarea

Balonarea este un fenomen frecvent in perioada inceputului copilariei, cunoscute drept si colicile de trei luni. Nu doar bebelusii sufera de neplacuta umflare a zonei stomacului. De obicei, problema este absolut inofensiva, dar poate fi si un indicator al unor boli grave ale sistemului digestiv, ignorarea cauzelor ei nefiind dealtfel indicata.

Ce este balonarea?

Balonarea este acumularea de aer sau gaze in tractul gastro-intestinal. Aceste acumulari sunt create fie de ingerarea de aer, incazul meselor consumate prea rapid, fie de generarea unei cantitati marite de gaz in procesul de digestie, din cauza unor alimente nedigerabile, imediat dupa ingerare, cums unt legumele cu pastai, ceapa si varza.

Dar balonarea mai poate fi provocata si de activitatea digestiva necorespunzatoare a stomacului si intestinelor. In acest caz, mancarea nedigerata ajunge in colon, in timpul descompunerii ei de catre bacteriile digestive acolo generandu-se gaz. Adesea, din cauza deigestiei inca nestabilizate, bebelusii sufera de balonare, iar in cazurile grave, aceasta se numeste colici de trei luni. Balonarea mai poate fi provocata si de alterarea florei intestinale, intoleranta la anumite alimente sau unele boli ale ficatului.

Cum recunoastem flatulenta?

Atat timp cat gazul se elimina odata cu miscarile intestinelor, faptul nu cauzeaza nici un fel de dificultati. Problemele apar cand bulele de gaz se blocheaza in intestine, iar stomacul se umfla si devine dureros. Uneori, tractul gastro-intestinal umflat preseaza diafragma atat de puternic in sus, incat ajunge sa fie afectata inima. Din acest motiv, pot aparea probleme grave de inima.

In cazul in care sunteti consultat de un doctor din cauza balonarilor puternice si persistente, acesta va clarifica daca exista vreo cauza organica a problemelor dumneavoastra, care trebuie tratata. El va asculta zgomotele din intestinele dumneavostra si va examina o proba de scaun. In cazul suspiciunii existentei unei alergii alimentare, el va aplica un test alergologic pentru a descoperi factorul alergen responsabil. Daca apar balonari extreme fara eliminarea gazului, insotite de dureri, acesta este un caz suspect de obturare intestinala. In acest caz trebuie sa chemati de urgenta un medic.

Ce poate face medicina alopata?

Medicamentele efervescente (de exemplu cele care contin substanta activa dimeticon), asigura eliminarea mai usoara a gazului. Acestea formeaza din bulele mai mici de gaz, unele mai mari, care gasesc iesirea mai repede.

[ad#articol]

Remedii naturale

Aceasta problema care este insotita de flatulenta, poate fi adesea deosebit de neplacuta si poate fi tratata cu mijloace blande, fara efecte secundare.

Semintele de secarea, chimen si anason relaxeaza musculatura intestinala si permite gazelor sa fie eliminate. Alternativ puteti combina aceste plante tamaduitoare cu musetel si menta pentru a obtine un ceai gustos.

Daca problema dumneavoastra este provocata de o activitate digestiva prea lenta (ai carei indicatori sunt satietatea rapida si senzatia de plin), ar trebui sa stimulatiproductia de sucuri digestive prin administrarea de substante amare. Printre acestea se numara pelinul, gentiana, radacina de angelica, impreuna cu papadia. Ele stimuleaza formarea acidului gastric, a bilei si sucului gastric.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.