Calculii biliari

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

In timp ce barbatii sunt afectati mai ales de pietre la rinichi, pietrele la fiere reprezinta factorul de risc la femei, pentru care medicii evolueaza probabilitatea conform “regulii celor 5 F” : female ( femeie),  fat (supraponderala), fertile ( mai multi copii), forty ( 40 de ani  sau mai mult) si fair ( blonda). Chiar daca vi se aplica toate cele 5 trasaturi, acest lucru nu inseamna nici pe departe ca aveti neaparat calculi biliari.

Cum apar calculii biliari?

Lichidul biliar este format de ficat si contine mai ales colesterina si acizi biliari. Scopul lor este de a lichefia grasimile din alimente in intestin, pentru a le face, astfel, accesibile enzimelor digestive. In total, ficatul produce aproximativ un litru de bila galbena pe zi, care este  ingrosata prin reducerea de apa in vezica biliara, devenind astfel bila verde.

Cand ingerati mancaruri grase, vezica biliara se contracta, iar bila se scurge in intestinul subtire prin canalul biliar, unde apoi isi indeplineste functiile digestive.

Din diverse motive, care nu au putut fi lamurite in totalitate pana acum, bila se poate condensa-  constituindu-se in pietre biliare.

Excesul de colesterol in lichidul biliar favorizeaza acest proces. Daca pietrele raman in vezica biliara, de obicei ele nu produc nici un fel de probleme. Daca insa ajung in canalul de deversare spre intestin, pot produce colici dureroase.

In cazul in care o piatra blocheaza ductul biliar atat de tare, incat bila se acumuleaza in ficat, acest lucru duce la aparitia hepatitei.

De asemenea, o inflamatie a vezicii biliare poate, de asemenea, provoca hepatita, fiind o urmare a calculilor biliari.

Cum recunoastem problemele biliare?

Doar in cazul a aproximativ 25% dintre pacienti calculii biliari isi fac simtita prezenta in special dupa o mancare grasa sau in timpul savurarii cafelei  ori alcoolului: starea de plinatate si presiunea in partea dreapta superioara a abdomenului sunt simptomele tipice, dar si greturile, eructatiile si prezenta flatulentei indica adesea probleme provocate de pietrele la fiere.

[ad#articol]

Daca o piatra este blocata in ductul biliar, apar colici dureroase. Durerea provine din partea dreapta superioara a abdomenului si radiaza spre spate sau spre umarul drept. Pe langa acestea pot aparea si puseuri de greata, voma, febra si transpiratie abundenta.

Prima indicatie a hepatitei este pigmentatia galbena a pielii, a membranelor mucoase si a ochilor.  Hepatita poate fi confirmata in urma analizelor de sange. Sunt tipice si o nuanta deschisa a urinei si aparitia unui scaun semnificativ mai fluid. Medicul poate recunoaste calculii biliari cu ajutorul ecografiei.

Remedii naturale

Toate plantele care stimuleaza curgerea bilei contracareza formarea pietrelor la fiere. Printre acestea, putem enumera dracila, radacina si planta de papadie, menta, rostopasca, pelinul, curcuma si frunzele de anghinare. Deoarece aceste plante relaxeaza simultan si musculatura neteda a ductului biliar, ele sunt potrivite si pentru tratarea colicilor biliare.

In special rostopasca reuneste atat calitatile de fluidizare a bilei, cat si pe cele de relaxare, acesta fiind motivul pentru care ea nu ar trebui sa lipseasca din nici un ceai pentru fiere. Preparatele de fluidizare a bilei nu ar trebui utilizate in cazul existentei unui blocaj al ductului biliar, al hepatitei sau al unei inflamatii a vezicii biliare.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.