Colecistita

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Colecistita

 

Denumirea de colecistita se refera la inflamarea peretelui vezicii biliare, asociata, de obicei, cu calculii biliari care blocheaza eliminarea bilei, un lichid digestiv produs de ficat. Pacientul tipic care sufera de colecistita este “femeie, de inaltime normala, grasa si avand 40 de ani”.

De obicei, colecistita apare atunci cand orificiul de evacuare din vezica biliara este blocata de catre pietrele biliare. Bila este blocata in vezica biliara, cauzand inflamarea peretilor acesteia.

Apoi, este posibila dezvoltarea unei infectii bacteriene in bila care stagneaza. In cazuri rare, colecistita apare atunci cand nu exista calculi biliari.

Oricine are calculi biliari este expus riscului de a face colecistita. Factorii de risc asociati calculilor biliari includ obezitatea, o dieta cu alimente bogate in grasimi si unele boli de sange, cum ar fi siclemia.

Care sunt simptomele?

Simptomele colecistitei pot varia in gravitate. De obicei, apar intr-o perioada de cateva ore si includ:

  • Durere severa constanta in partea dreapta a abdomenului, imediat sub cutia toracica.
  • Durere in umarul drept.
  • Greata si voma.
  • Febra si frisoane.

Uneori, poate aparea icterul, care cauzeaza ingalbenirea pielii si a albului ochilor. Simptomele se pot ameliora pe parcursul a catorva zile si pot disparea dupa aproximativ 1 luna. Cu toate acestea, in unele cazuri, simptomele devin din ce in ce mai grave si tratament urgent.

Foarte rar, infectia bacteriana poate cauza perforatia vezicii biliare. Aceasta permite bilei sa se scurga si sa irite abdomenul, rezultand peritonita, o afectiune serioasa in care este prezenta inflamarea membranei care acopera peretele abdomenului.

Colecistita poate fi, de asemenea, insotita de pacreatita acuta, afectiune in care apare inflamarea brusca si dureroasa a pancreasului.

Ce se poate face?

Medicul dumneavoastra ar putea suspecta ca aveti colecistita pe baza asimtomelor pe care le prezentati si in urma unei examinari fizice.

[ad#articol]

Daca suspiciunea se confirma, vi se va face o ecografie sau un CPER pentru a confirma diagnosticul si pentru a depista pozitia fiecarui calcul biliar.

Care este tratamentul?

  • Daca simptomele sunt usoare, ati putea urma un tratament la domiciliu cu antibiotice si analgezice.
  • Daca simptomele sunt severe, veti avea nevoie de tratament in spital cu administrare intravenoasa de lichide, analgezice si antibiotice.
  • Vi s-ar putea introduce un tub in stomac pentru a indeparta continutul acestuia prin suctiune. Aceasta procedura opreste intrarea sucurilor digestive in duoden, ceea ce ar cauza contractia vezicii biliare.
  • Desi colecistita dispare adesea dupa tratamentul cu antibiotice, de obicei, se recomanda operatia pentru extirparea vezicii biliare cu scopul de a preveni recurenta afectiunii. Operatia este intotdeauna necesara in cazul in care apar complicatii, cum ar fi perforarea vezicii biliare.

Perspective

Extirparea vezicii biliare dupa un atac de colecistita previne recidiva. Absenta vezicii nu are efecte daunatoare asupra sistemului digestiv, pe termen lung.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.