Cum ne protejeaza zincul sanatatea?

Zincul

Zincul este un mineral esential nu numai pentru buna functionare a metabolismului, dar intervine fundamental in combaterea acneei, previne boala Alzheimer, epilepsia si psoriazisul.

Celulele sistemului imunitar folosesc zincul, un metal toxic atunci când este ingerat în doze mari, pentru a elimina din organism anumiţi microbi precum bacilul tuberculozei şi bacteria E.coli precum si pentru a mentine in forma maxima sanatatea.

De curand o echipa internationala coordonata de cercetatori de la institutele franceze CNRS, INSERM, Institut Pasteur, Université Paul Sabatier din Toulouse şi Centre d’immunologie Marseille Luminy, au evidentiat faptul ca zincul controleaza nivelul de zahar din sange, ritmul general al metabolismului, simtul mirosului si gustul si modul in care se divide, la nivel celular ADN, dar si sintetiza ovulelor si spermatozoizilor. Zincul stimuleaza sistemul imunitar si determina blocarea capacitatii de inmultire a virusurilor.

Aceasta descoperire a fost publicata in revista de specialitate Cell Host & Microbe pentru a le putea permite cercetatorilor, noi strategii terapeutice si sa descopere implicit sa testeze noi vaccinuri.

Pentru prima dată, studiul a demonstrat că reciproca este la rândul ei valabilă: celulele imunitare sunt capabile să mobilizeze rezervele de metale grele, în special de zinc, ca armă antibacteriană pentru intoxicarea microbilor.Acest fenomen a fost evidenţiat în cazul agentului tuberculozei la om (Mycobacterium tuberculosis), care face aproape 2 milioane de victime în fiecare an, pe plan mondial, dar şi pentru bacteria Escherichia coli – unele dintre tulpinile acesteia sunt vinovate de apariţia unor infecţii grave la nivelul sistemului digestiv şi al tractului urinar.

Una din misiunile speciale pe care o are zincul este aceea de a combate si preveni acneea, mai ales in formele ei rebele si rezistente la alte tipuri de tratament. Un aport crescut de zinc in perioada de adolescenta combate aparita acneei juvenile si a formelor grave ale acesteia. Zincul mentine sanatos stratul de colagen, previne deshidratarea, combate aparitia ridurilor si previne celulita.

Cele mai bune surse de zinc sunt stridiile, pestele, muschiul de vita, seminte de dovleac, ciupercile, spanacul, fasole boabe.

2 Comentarii

  • Maria says:

    deci un bolnav de Wilson nu va putea consuma zinc (produsele in care se gaseste zinc-ul…pt ca sunt interzise…sunt pe lista de cele mai rele…)

    • academiapacientului says:

      Boala Wilson este o afectiune ereditara care cauzeaza cumulul de cupru in organism. Drept consecinta cuprul se acumuleaza in ficat, creier, rinichi si cornee.Scopul tratamentului bolii Wilson este de a indeparta cuprul in exces si de a preveni acumularea acestuia.Actionand diferit fata de medicamentele chelatoare, zincul ajuta la prevenirea asorbtiei cuprului in stomac si intestinul subtire. Zincul prezinta putine efecte secundare, insa actioneaza mai lent decat penicilamina si trientina. Este de regula administrat ca tratament initial doar la femeile insarcinate, la persoanele fara simptome hepatice, sau la cele care nu pot tolera medicatia mai puternica.

Lasati un comentariu


Acest site este oferit doar cu titlu informativ. Informatiile gasite aici NU sunt un substitut pentru o ingrijire medicala profesionala a unui medic calificat.

INTOTDEAUNA sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti preocupari cu privire la starea dumneavoastra de sanatate sau pentru un tratament ce trebuie administrat in scopul insanatosirii. AcademiaPacientului.ro nu este responsabila sau raspunzatoare, direct sau indirect, pentru orice forma de daune care rezulta din utilizarea (sau abuzul) informatiilor continute in acest site.