Cum ne protejeaza zincul sanatatea?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Cum ne protejeaza zincul sanatatea?

Zincul este un mineral esential nu numai pentru buna functionare a metabolismului, dar intervine fundamental in combaterea acneei, previne boala Alzheimer, epilepsia si psoriazisul.

Celulele sistemului imunitar folosesc zincul, un metal toxic atunci când este ingerat în doze mari, pentru a elimina din organism anumiţi microbi precum bacilul tuberculozei şi bacteria E.coli precum si pentru a mentine in forma maxima sanatatea.

De curand o echipa internationala coordonata de cercetatori de la institutele franceze CNRS, INSERM, Institut Pasteur, Université Paul Sabatier din Toulouse şi Centre d’immunologie Marseille Luminy, au evidentiat faptul ca zincul controleaza nivelul de zahar din sange, ritmul general al metabolismului, simtul mirosului si gustul si modul in care se divide, la nivel celular ADN, dar si sintetiza ovulelor si spermatozoizilor. Zincul stimuleaza sistemul imunitar si determina blocarea capacitatii de inmultire a virusurilor.

[ad#articol]

Aceasta descoperire a fost publicata in revista de specialitate Cell Host & Microbe pentru a le putea permite cercetatorilor, noi strategii terapeutice si sa descopere implicit sa testeze noi vaccinuri.

Pentru prima dată, studiul a demonstrat că reciproca este la rândul ei valabilă: celulele imunitare sunt capabile să mobilizeze rezervele de metale grele, în special de zinc, ca armă antibacteriană pentru intoxicarea microbilor.Acest fenomen a fost evidenţiat în cazul agentului tuberculozei la om (Mycobacterium tuberculosis), care face aproape 2 milioane de victime în fiecare an, pe plan mondial, dar şi pentru bacteria Escherichia coli – unele dintre tulpinile acesteia sunt vinovate de apariţia unor infecţii grave la nivelul sistemului digestiv şi al tractului urinar.

Una din misiunile speciale pe care o are zincul este aceea de a combate si preveni acneea, mai ales in formele ei rebele si rezistente la alte tipuri de tratament. Un aport crescut de zinc in perioada de adolescenta combate aparita acneei juvenile si a formelor grave ale acesteia. Zincul mentine sanatos stratul de colagen, previne deshidratarea, combate aparitia ridurilor si previne celulita.

Cele mai bune surse de zinc sunt stridiile, pestele, muschiul de vita, seminte de dovleac, ciupercile, spanacul, fasole boabe.

Etichete populare:

mineralsistem imunitarzinc

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.