Cum recunoastem stresul?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Cum recunoastem stresul?

Presiunea termenelor la locul de munca, problemele de cuplu, blocajele din trafic si aglomeratia unui oras mare – stresul poate avea mai multe fete. Stresul pozitiv face viata captivanta si interesanta, dandu-ne un adevarat imbold. Insa stresul negativ, numit si distres reprezinta o mare povara pentru organism. Situatiile pe care nu le putem schimba sunt cele mai periculoase, deoarece ne pun corpul in stare de alerta, iar pe termen lung acest lucru poate duce la imbolnaviri grave

Ce este stresul?

Cuvantul stres derivat din termenul latin “strictus” care inseamna atras, strans sau tensionat. In principiu stresul nu imbolnaveste, ci dimpotriva avem nevoie de cel putin un nivel minim de stres pentru a fi eficienti. La origini, stresul era o reactie vitala a corpului nostru pentru a putea face fata rapid si eficient posibilelor pericole.

Sub actiunea stresului, frecventa batailor inimii, presiunea arteriala, respiratia si tonusul muscular ating niveluri mai ridicate. In schimb libidoul si digestia sunt diminuate.

In timp ce stramosii nostri aveau posibilitatea de a lupta si a evada, noi suntem supusi fara drept de apel declansatorilor de stres din ziua de azi- carora nu le putem face fata sau pe care abia ii putem depasi. Printre acestia se numara:

  • presiunea de a obtine performante la locul de munca;
  • zgomotul;
  • agitatia cotidiana;
  • problemele de cuplu;
  • pierderea locului de munca;
  • pierderea unei persoane dragi.

Trebuie facuta distinctia intre stresul pozitiv – Eustres– si stresul negativ – Distres

Dintre stresurile pozitive putem aminti de exemplu anticiparea unui eveniment placut si sentimentul de dragoste.

In timp ce stresul pozitiv ne inspira, stresul negativ indelungat ne imbolnaveste. O posibila consecinta a prezentei prelungite a stresului este infarctul miocardic.

Cum recunoastem stresul?

Simptomele tipice ale stresului sunt:

  • tensiunea interioara;
  • durerile de cap si migrenele;
  • lipsa motivatiei;
  • problemele de concentrare;
  • apetit alimentar modificat;
  • tulburari ale somnului;
  • tendinta de izolare;
  • exagerarea consumului de tutun, alcool, droguri;
  • reactii emotionale necontrolate

Multi dintre noi ne desfasuram activitatea sub influenta unei presiuni pentru realizarea de performante si suferim de stresul termenului de predare. Consecinta acestui fapt sunt problemele fizice si mentale.

Si nivelul de aparare a sitemului imunitar este redus in cazul existentei puseurilor frecvente de stres – devenim astfel mai sensibili la imbolnaviri, cum ar fi cele ale cailor respiratorii.

Datorita nivelului ridicat de stres, unele persoane uita sa manance, sau infuleca mesele in graba. Pe termen lung, acest lucru poate duce la probleme cronice de stomac. Pe de alta parte, persoanele stresate mananca nejustificat mai mult decat ceilalti, ceea ce duce la o crestere semnificativa in greutate.

Unele persoane au mari dificultati in a se relaxa dupa programul de munca.

Un stil de viata sanatos

Mesele regulate si echilibrate sunt la fel de importante precum un nivel suficient de hidratare.

Evita consumul excesiv de tutun si cafea.

Consuma cat de mult poti ceaiuri din plante sau din fructe, verdeturi, sucuri de fructe sau apa.

Foarte benefice sunt iesirile periodice in natura. O plimbare in parc, o iesire in gradina sau o iesire la munte in aer liber, ne face sa uitam de grijile zilnice.

Exercitiile fizice regulate ne pot scapa de stres.

Muzica relaxanta calmeaza bataile inimii si calmeaza nervii.

Respiratia profunda ne ajuta la relaxare.

Fitoterapia

Radacina de gingseng sub forma de pudra sau ca suspensie in solutie de alcool cu apa, creste rezistenta naturala in cazul bolilor cailor respiratorii.

Radacina de valeriana ajuta in cazul starilor de neliniste, a insomniilor conditionate nervos si a scaderii puterii de concentrare.

Ceaiul de mate are efect asupra extenuarii si a oboselii fizice cronice.

Floarea pasiunii este un sedativ folosit de mult timp in fitoterapie. Comisia E si ESCOP sustin aplicarea de Passiflora in cazul nelinistilor nervoase, a incordarii si iritabilitatii ca si in cazul insomniilor.

Terapia nutritionala

Vitaminele B si mai ales B1, B2 si B6 actioneaza ca reducatori ai stresului si mediatori ai performantei.

Acestea sunt continute mai ales in plantele cu pastai, nuci si cereale integrale.

Vitamina B 12 poate fi obtinuta doar din alimente de origine animala, produse lactate si carne.

Lavanda, lemnul de santal, eucaliptul, scortisoara sunt recomandate in situatii de stres, sub forma de ulei de masaj sau adaugate in apa de baie.

Masajele sunt foarte odihnitoare si relaxante. Tensiunile musculare sunt si ele diminuate in timpul tratamentului.

Terapia prin dans, orientata spre corp si experienta, ajuta, datorita bazelor sale psiohoanalitice. Exteriorizand sentimentele si temerile si trecand de anumite bariere interioare, se poate obtine un echilibru mental.

Starile si sentimentele pot fi aduse la suprafata si cu ajutorul terapiei prin muzica atat vizual cat si auditiv. Ai astfel posibilitatea de a vedea lucrurile dintr-o noua perspectiva si de a te ingriji mai bine de problemele de fiecare zi.

Etichete populare:

anxietateobosealastres

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.