Paradoxul inversarii procesului de imbatranire la soareci. Efectul poate fi folosit si la oameni?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Paradoxul inversarii procesului de imbatranire la soareci. Efectul poate fi folosit si la oameni?

Recent, cercetatorii au facut o descoperire uimitoare in domeniul imbatranirii: au reusit sa inverseze procesul de imbatranire la soareci prin intermediul terapiei genice.

 

Aceasta terapie a implicat introducerea unei proteine numite “proteina katala 2” in celulele soarecilor, care a dus la repararea si regenerarea ADN-ului deteriorat. Ca rezultat, soarecii tratati au aratat o imbunatatire semnificativa a functiei musculare si cardiace, precum si o crestere a duratei de viata.

Acest studiu ofera sperante pentru utilizarea terapiei genice in tratamentul imbatranirii la oameni. Cercetatorii spera ca aceasta terapie va putea fi adaptata pentru a trata afectiunile legate de imbatranire, cum ar fi bolile cardiace si pierderea masei musculare.

In studiul recent publicat, cercetatorii au utilizat terapia genetica pentru a activa o enzima numita “telomeraza” la nivelul celulelor soarecilor. Aceasta enzima este responsabila pentru mentinerea lungimii telomerilor, care sunt segmente de ADN situate la capetele cromozomilor si care se scurteaza cu fiecare diviziune celulara. Scurtarea telomerilor este considerata un factor cheie in procesul de imbatranire si aparitia bolilor legate de imbatranire.

Activarea telomerazei a condus la o crestere a lungimii telomerilor la nivelul celulelor soarecilor si, ca rezultat, soarecii tratati au prezentat o imbunatatire a functiilor cognitive si fiziologice, precum si o scadere a semnelor de imbatranire. De asemenea, soarecii tratati au prezentat o scadere a ratei de mortalitate si o crestere a duratei de viata comparativ cu soarecii netratati.

Imbatranirea poate fi manipulata „inainte si inapoi după bunul plac”, a explicat expertul in anti-imbatranire David Sinclair, profesor de genetica la Institutul Blavatnik al Scolii de Medicina Harvard si codirector al Centrului Paul F. Glenn pentru Cercetarea Biologiei Imbatranirii.

Cu toate acestea, este important de mentionat ca acest studiu este inca in faza de cercetare si ca sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua siguranta si eficacitatea terapiei genice la oameni.

In plus, aceasta terapie genetica poate avea un impact major asupra societatii, deoarece poate incetini sau chiar inversa procesul de imbatranire la oameni. Aceasta ar putea insemna o crestere a duratei de viata activa si o scadere a costurilor legate de ingrijirea sanatatii pentru persoanele in varsta.

Un alt beneficiu al acestei terapii ar putea fi prevenirea sau intarzierea aparitiei bolilor legate de imbatranire, cum ar fi bolile cardiace, diabetul si dementa. Acest lucru ar putea duce la o calitate mai buna a vietii pentru persoanele in varsta si ar putea reduce riscul de a dezvolta aceste boli.

Daca ADN-ul este hardware-ul corpului, epigenomul este software-ul sau. Epigenomurile sunt proteine si substante chimice care transmit genelor „ce sa faca, unde sa faca si cand sa faca”, potrivit Institutului Național de Cercetare a Genomului Uman.

Cu toate acestea, este important de mentionat ca, desi aceasta terapie poate avea beneficii majore, este important sa se acorde atentie sigurantei si eficacitatii sale inainte de a fi utilizata la oameni. Este necesara o cercetare suplimentara pentru a evalua riscurile potentiale si pentru a se asigura ca aceasta terapie este sigura si eficienta inainte de a fi aplicata la oameni.

Acest studiu deschide calea pentru posibilitatea de a utiliza terapia genetica pentru a activa telomeraza la nivelul celulelor umane, ceea ce ar putea insemna o incetinire sau chiar o inversare a procesului de imbatranire la oameni. Cu toate acestea, este important sa se acorde atentie sigurantei si eficacitatii acestei terapii inainte de a fi utilizata la oameni, iar cercetari suplimentare sunt necesare pentru a evalua riscurile potentiale.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.