Fractura de oase

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Fractura de oase

 

Oasele formeaza scheletul corpului nostru, ii dau soliditate si structura. Prin constructia lor, oasele sunt tari si rezistente, dar, in acelasi timp, au si o anumita elasticitate, pentru a putea atenua cazaturile sau loviturile. Un os destul de mineralizat se rupe doar la solicitare extrema.

Ce este o fractura de os?

Chirurgii ortopezi diferentiaza diverse forme de fractura de os: daca un os se rupe in doua – este vorba de o fractura simpla, care de cele mai multe ori se vindeca bine. Mai grea este vindecarea in cazul asa-numitelor fracturi multiple sau ruperi fragmentare, cand oasele sunt rupte in mai multe parti.

In schimb, mai sunt si fracturile oaselor tinere, ce apar doar in perioada de crestere, care sunt fracturi incomplete, uneori doar cu un efect de indoire, la care pielea ramane total sau partial nerupta. Aceste fracturi se vindeca, in general, repede si fara urmari.

In schimb, daca in urma fracturii rezulta o rana, astfel incat parti de os perforeaza pielea, se vorbeste de o fractura deschisa. In aceste cazuri exista pericolul unei infectii bacteriene. In functie de varsta pacientului si de tipul ranii, vindecarea unei fracturi de os dureaza de la 3 la 6 sapatamani, iar in cazul fracturilor mai complicate, chiar si mai mult.

La persoanele mai in varsta, o modificare a structurii osoase (osteoporoza) duce la fractura de os frecvent, cu o rata de vindecare mult mai inceata.

Cum recunosc o fractura de os?

In timp ce o fractura deschisa este recunoscuta imediat, in cazul unei fracturi inchise, rana ramane ascunsa sub piele. De cele mai multe ori, se ajunge insa la o inflamare clara a respectivei parti din corp, insotita de dureri puternice. Insa aceasta poate sa se intample si la o contuzie dau la o supraexpansiune a muschiului, nefiind un semn sigur de fractura.

[ad#articol]

Indiciile clare de fractura sunt pozitiile defectuase ale extremitatilor, oasele ce se freaca sonor si palpabil unele de altele, dar si o mobilitate anormala a respectivei extremitati. Daca aceste simptome clare nu apar, numai o radiografie ne poate da o concluzie clara.

Ce poate face medicina alopata?

Daca la o fractura, segmentele de os nu s-au dislocat, este suficienta o imobilizare prin intermediul unui bandaj ghipsat sau de material plastic.

Unele fracturi trebuie aranjate mai intai catre doctor, adica oasele trebuie apasate in pozitia lor initiala. In cazul fracturilor complicate, bucatile de oase rupte sunt fixate cu suruburi, placute si stifturi, pana ce sunt vindecate.

In cazul unei fracturi deschise, rana rezultata a musculaturii trebuie cusuta.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.