Totul despre alergii

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Totul despre alergii

 

Printre cele mai cunoscute alergii se numara guturaiul de fan, alergiile provocate de praful domestic incarcat cu dejectii ale paianjenilor, alergiile de contact si de alimentatie, precum si astmul bronsic, neurodermita, alergiile la parul de animale si la intepaturile de insecte.Motivul cresterii dramatice a incidentei alergiilor este stilul de viata, din ce in ce mai indepartat de natura, caruia i se adauga poluarea tot mai accentuata a mediului inconjurator.

Ce sunt alergiile?

Cuvantul “alergie” vine din limba greaca si inseamna “un alt efect”. Cand suferim de alergii, sistemul imunitar reactioneaza in mod diferit decat ar trebui, se apara de substante care, in sine,sunt total inofensive.

In cazul persoanelor alergice la polen, sistemul imunitar reactioneaza prin guturaiul de fan sau prin astm. Corpul elibereaza mai multa histamina, care determina o inflamatie a cailor respiratorii.

Ca simptome pentru alergii asemanatoare celor de guturai (secretiile nazale apoase, stranuturi repetate)sau reactiile cutanate se declanseaza  inclusiv la contactul cu dejectiile paienjenilor de casa sau cu parul de animale (rinita alergica).

In cazul alergiei de contact, avem de-a face cu un contact indelungat cu anumite substante, cum ar fi nichelul sau diferite mijloace parfumante,bijuterii, imbracaminte si  care determina la nivelul pielii eczeme(dermatite atopice), eruptie insotita de mancarimi.

In cazul alergiilor alimentare,anumite albumine determina reactii alergice.Sistemul imunitar trebuie sa invete din prima zi de viata care sunt substantele capabile sa puna in pericol organismul si care nu.Sistemul imunitar profita de contactul corpului nostru cu diferite microorganisme inofensive- o cantitate mica de murdarie este sanatoasa! In schimb, igiena exagerata poate fi un factor declansator de alergii.

Cum recunoastem alergiile?

In special primavara, alergiile au cele mai bune conditii de manifestare: senzatii de sufocare, greutate in respiratie, suierat al respiratiei, tuse seaca, lacrimare, inrosirea ochilor, mancarime, pleoape umflate,crampe stomacale, varsaturi si diaree.

In cazul guturaiului de fan, in caile respiratorii se acumuleaza mucozitati si apar simptome similare racelii. Daca nu este tratat, guturaiul de fan poate sa evolueze, mai devreme sau mai tarziu, in forme de astm bronsic: bronhiile se inflameaza, iar persoanele afectate sunt chinuite de lipsa de aer.

Alti alergeni isi manifesta efectul la nivel cutanat, fie prin contactul direct fie indirect, dupa consumarea unor alimente declansatoare de alergii.

Caracteristicile de recunoastere sunt inrosirea locala, formarea de vezicule,mancarime, asa cum am specificat si mai sus. Dupa intepatura de insecta, la persoanele alergice, in locul intepaturii apare o inflamatie disportionat de mare, iar in anumite cazuri, exista riscul unui soc ce poata sa puna in pericol viata persoanelor in cauza.

De cele mai multe ori ,este greu de determinat factorul alergen care a declansat simptomele. Un test antialergic, in cadrul caruia sunt adusi in contact cu pielea,sau sunt introdusi subcutanat diferiti alergeni, poate aduce clarificari.

Lista celor mai importante teste pentru alergii ,este urmatoarea:

  1. Testul RAST (Radio Allergo Sorbent Test) masoara IGE specifice din sange si in secretii cum ar fi secretiile nazale.
  2.  Testul PRIST (Paper Radio Immuno Sorbent Test) principiul este similar cu testul RAST.
  3.  Testarea epidermica sau “prick skin test”.
  4.  Testarea cutanata se efectueaza prin administrarea unui extract ce contine o cantitate redusa din alergenul suspectat. Daca esti alegic, in cateva minute apare o umflatura (papula).
  5.  Testele de provocare nazala.
    Se introduce in nas alergenul. Reactia pozitiva apare in 30 de secunde si se caracterizeaza prin simptome precum stranutul, secretii apoase abundente. Acest test nu este indicat copiilor sub doi ani.
  6.  Testele de provocare alimentara consta in ingestia mancarii suspecte pentru a repera factorul alergen.
  7.  “Phadiatop Infant” – recomandat copiilor cu varsta intre 0-4 ani. Acest test ofera posibilitatea testarii la cei mai obisnuiti alergeni alimentari si inhalanti.
  8. Phadiatop – recomandat copiilor mai mari si adultilor, demonstreaza prezenta anticorpilor IgE specifici la cei mai obisnuiti alergeni inhalati din mediu.

Un mod de viata sanatos

Daca suferiti de alergii ale cailor respiratorii, trebuie sa evitati aerul incarcat de fum. Dat fiind faptul ca o suprasolicitare fizica brusca poate declansa o criza de astm, activitatile sportive trebuie sa fie practicate cu moderatie. Anumiti astmatici trebuie chiar sa evite luarea de medicamente inainte de o activitate sportiva. In situatia in care suferiti de inflamatii ale pielii de natura alergica, trebuie sa utilizati numai produse cosmetice hipoalergene si remedii naturale. Persoanele alergice trebuie sa renunte la animalele de companie din mediul lor domestic. covoarele, draperiile si plantele de camera prezinta si ele un anumit potential de risc alergic, mai ales cand se afla in dormitor.

 

Sursa de inspiratie : “Alergiile” Moira Crawfort

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.