Masurarea tensiunii arteriale

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Masurarea tensiunii arteriale

De ce se masoara tensiunea arteriala?

Inima mentine, in mod continuu, in circulatie aproximativ 6 litri de sange, asigurand astfel aprovizionarea organismului cu oxigen si substante nutritive, impiedicand depunerea excretiilor. In acest sens este importanta nu numai cantitatea de sange, ci si tensiunea sangelui care circula in vase, in special in capilare.

Tulburarile tensiunii arteriale

Simptomele specifice tensiunii arteriale crescute (hipertonia) sunt durere de cap, ameteala, slabiciune, tulburari de vedere si auz, paloare sau chiar contrar, roseata.

Tensiunea arteriala scazuta (hipotonia) este insotita tot de simptome neplacute ca oboseala continua si scaderea performantelor. Aceste simptome sunt relativ inofensive. La bolnavii in varsta, cu hipertensiune arteriala exista din pacate riscul infarctului miocardic si hemoragiei cerebrale. Deci sfatul nostru este sa va verificati tensiunea arteriala in mod regulat, cu atat mai mult ca procedeul este rapid si nedureros.

[ad#articol]

Masurarea tensiunii arteriale

Manseta gonflabila din cauciuc a aparatului se aseaza pe partea superioara a bratului si se pompeaza aer pana cand presiunea din manseta comprima artera bratului. Astfel, pulsul nu este palpabil, nu se aude, fiindca in artera nu exista flux sanguin. Stetoscopul se aseaza pe curbura interioara a bratului si se elibereaza incet aerul din manseta.

Valoarea sistolica si diastolica

In momentul cand se aude o bataie si ( in acelasi timp) pulsul devine palpabil, se citeste valoarea de pe scala gradata. Aceasta valoare indica presiunea sistolica, adica presiunea din momentul contractiei inimii si reprezinta “valoarea superioara” a tensiunii. “Valoarea inferioara” este valoarea diastolica masurata la umplerea inimii, care ne informeaza si in legatura cu flexibilitatea venelor. Valoarea diastolica se poate determina in modul urmator: odata ce iese aerul cu ocazia deschiderii supapei, presiunea mansetei scade. In artera se mai poate auzi un timp sunetul sangelui vajaind. (Cand vajaitul inceteaza, sunetull dispare.) “Valoarea inferioara” se citeste inainte de momentul disparitiei sunetului.

Valori normale

Valoarea diastolica este evident mult mai mica decat valoarea sistolica. La persoane sanatoase valoarea diastolica, “minima”, este de 55-90 Hgmm, valoarea sistolica, “maxima”, este de 130-140 Hgmm. Daca 3 saptamani consecutiv tensiunea masurata este peste valorile normale, avem hipertensiune arteriala. Valoarea tensiunii arteriale depinde foarte mult de varsta, de flexibilitatea vaselor, de densitatea sangelui, de pozitia din timpul masurarii ( daca persoana sta in picioare, este asezata sau culcata) si de multi alti factori. Din acest motiv numai medicul poate decide clar daca valoarea masurata indica sau nu o boala.

Tensiunea arteriala este mai ridicata la persoanele in varsta

Tensiunea arteriala se schimba odata cu trecerea timpului. Tensiunea arteriala a sugarilor si a copiilor este mult mai scazuta decat cea a adultilor. Si activitatea fizica influenteaza tensiunea: la solicitare creste, la odihna scade.

Tensiunea arteriala este mai ridicata la persoanele cu varsta inaintata. Ca urmare a artero- sclerozei peretii arterelor devin mai grosi si mai putin flexibili. Aceasta modificare nu este in mod obligatoriu patologica: prin tensiune mai ridicata organismul compenseaza pierderea flexibilitatii vaselor datorata varstei.

Este bine de stiut!

Ce inseamna hgmm?

Tensiunea arteriala se masoara in milimetri coloana mercur. In cazul in care tensiunea este de exemplu, de 120 hgmm, inseamna ca gradatia coloanei de mercur se ridica cu 120 mm. Aparatele de masurare fara mercur cunt calibrate tot in baza acesteia. Mai nou se utilizeaza si kilopascal (1hgmm=1,33 kilopascal) ca unitate de masura.

Aparate electronice de masurare a tensiunii

Acestea functioneaza automat, sunetul fluxului sanguin este indentificat si detectat de microfonul ce tine in loc de stetoscop.

Numai aparatele omologate sunt corespunzatoare

In cazul in care cumparati un tensiometru pentru uz personal, trebuie sa aveti in vedere omologarea oficiala a acestuia. Solicitati manualul de utilizare si probati aparatul pentru a nu primi valori inexacte.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.