Stiti care este cel mai murdar obiect casnic?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Stiti care este cel mai murdar obiect casnic?

Un studiu american arata ca unul din cele mai folosite obiecte din bucatarie este de 200.000 de ori mai murdar decat colacul vasului de toaleta, el fiind unul din factorii principali a aparitiei sindromului Gauillaun-Barre, care poate duce in final, la paralizie.

Cercetatorii americani se refera la buretele de vase, ei identificand legaturi stranse intre bacteriile de pe bureti, carpe de vase si suporturile de lemn pentru tocat si o bacterie periculoase care poate provoca paralizia, ne scrie Daily Mail.

In ceea ce priveste microorganismele, vasul de toaleta este unul dintre cele mai curate lucuri din casa, ne informeaza Dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, Statele Unite. Potrivit profesorului, a carui munca de studiere a transmiterii bolilor include analiza tipului si a raspandirii bacteriilor de pe obiectele de gospodarie, ar trebui sa ne ingrijoreze mai mult alte lucruri din casa, precum buretii, carpele de vase si pungile de cumparaturi refolosibile.

Potrivit  analizelor  exista aproximativ 10 milioane de bacterii pe 2,5 centrimetri patrati din suprafata unui burete de vase si un milion de bacterii pe aceeasi suprafata a unei carpe de vase, oamenii de stiinta sugerand, cu privire la concentratia bacteriilor, ca ar fi mai sanatos sa taiem legumele pe un vas de toaleta decat pe un suport din lemn de bucatarie.

Un alt cercetator, Hugh Pennington, unul dintre microbiologii de varf ai Marii Britanii, a confirmat faptul ca bucataria, in special buretele de vase, se numara printre cele mai murdare spatii din casa.

“Este in regula daca folosim buretele ca sa spalam vasele, sa inlaturam mancarea de pe farfurii in apa fierbinte, dar niciodata, niciodata nu folositi un burete ca sa stergeti o farfurie curata!”, a spus Pennington pentru Daily Mail.

Conform spuselor acestuia, una dintre cele mai mari tinte pentru Agentia de Protectie a Sanatatii a fost o bacterie numita Campylobacter, care poate cauza paralizie si se gaseste adesea pe buretele de bucatarie.

Pennington a adaugat, ca aceasta bacterie nu afecteaza judecata sau simtul, dar se poate raspandi astfel incat sa afecteze miscarea. “Oamenii pot ajunge efectiv blocati.”

In majoritatea cazurilor, oamenii isi pot reveni, dar recuperarea poate dura saptamani, luni sau ani.

“De departe cel mai murdar obiect este buretele de bucatarie”, a spus si John Oxford, profesor de virusologie la Universitatea din Londra si presedintele Consiliului de Igiena – comitetul care compara standardele de igienă din lumea intreaga.

In cel mai recent studiu al sau, Consiliul respectiv a examinat mostre din case din nouă tari diferite si a descoperit ca 21% din carpele de bucatarie considerate curate contin, de fapt, cantitati ridicate de substante contaminante

Asadar, Arabia Saudita are cele mai murdare frigidere, 95% dintre cele verificate picand testul bacteriologic pentru E. coli.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.