Prunele uscate pot preveni osteoporoza

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Prunele uscate pot preveni osteoporoza

Jumatate dintre femeile de peste 50 de ani si 1 din 4 barbati prezinta un risc crescut de fracturi. Pierderea masei si densitatii osoase poate aparea la orice varsta, spun medicii, dar cu toate acestea, osteoporoza este mai frecventă in randul persoanelor in varsta.

Potrivit Fundatiei Nationale pentru Osteoporoza, aproximativ 44 de milioane de persoane au o densitate osoasa deficitară, ceea ce le expune la riscul de osteoporoza.

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Florida au testat 236 de femei aflate intre primul si al zecelea an de menopauza. Femeile au fost impartite in mod aleatoriu in 2 grupuri. Unui grup li s-au dat câte 100 g de prune uscate zilnic, iar altui grup cate 100 g de mere uscate, timp de un an de zile. La fiecare 3, 6 si 12 luni, cercetatorii au efectuate scanari ale oaselor si au descoperit ca grupul de femei care a consumat prune uscate au avut o densitate minerala osoasa semnificativ mai mare decat cele din grupul care au mancat mere uscate. Cercetarea a fost condusa de Doctorul Bahram Arjmandi, profesor si presedinte al Universitatii de Nutritie, Alimente si Stiinte de Stat.
Testul de sange a aratat ca femeile care au mancat prune in fiecare zi timp de un an au avut niveluri semnificativ mai scazute de inflamatie decat cele din grupul de control.

“De-a lungul carierei mele, am testat numeroase fructe, inclusiv curmale, smochine, capsuni si struguri si niciunul nu a ajuns nici pe aproape sa aiba efectul pe care il au prunele uscate asupra densitatii osoase”, a afirmat Bahram H. Arjmandi, profesor universitar si presedinte in cadrul Departamentului de Nutritie, Alimente si Stiinte ale Colegiului de Stiinte Umane. “Toate fructele si legumele au un efect pozitiv in nutritie, insa in materie de sanatate a oaselor, acest aliment in mod particular este exceptional”, afirma acesta intr-un material bazat pe cercetarile Universitatii din Florida si publicat pe www.sciencedaily.com.

Ingredientele cheie care dau atata eficienta prunelor in mentinerea sanatatatii oaselor sunt compusii fenolici si flavonoidele, ambele cunoscute pentru abilitatea lor de imbunatatire a masei osoase. Prunele sunt bogate si in bor, potasiu si vitamina K, fiecare dintre acestea fiind benefice oaselor.

Desi sunt bogate in zaharuri simple, prunele nu cauzeaza o crestere rapida a nivelului de zahar din sange si au un indice glicemic mediu.

In anii ‘90, o echipa de cercetatori in cadrul Universitatii Tufts din Boston a conceput un test menit sa masoare capacitatea antioxidanta a alimentelor. Se pare ca prunele uscate au obtinut un scor mai inalt decat orice alte fructe proaspete sau uscate. Prunele uscate contin de 2 ori mai multi antioxidanti decat strugurii si afinele proaspete, de 4 ori mai multi antioxidanti decat capsunile, de 6 ori mai multi antioxidanti decat prunele proaspete.

O portie de 28 de grame de prune uscate contine urmatoarele:

Calorii: 67
Carbohidrați: 18 grame
Fibre: 2 grame
Zaharuri: 11 grame
Vitamina A: 4% din RDI
Vitamina K: 21% din RDI
Vitamina B2: 3% din IDR
Vitamina B3: 3% din IDR
Vitamina B6: 3 % din IDR
Potasiu: 6 % din doza zilnica recomandata
Cupru: 4% din doza zilnica
Mangan: 4% din doza zilnica
Magneziu: 3% din IDR
Fosfor: 2% din doza zilnica recomandata

Doza zilnica recomandata este de 1/4-1/2 cană (44-87 grame)

Consumul de prune uscate in mod regulat poate avea un efect protector asupra sănătății intregului organism.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.