Rinita alergica (Febra fanului)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Rinita alergica (Febra fanului)

Rinita alergica, numita si febra fanului,apare din cauza inflamarii mucoasei nazale, a gatului sau a conjuctivelor oculare.Aceasta inflamatie este rezultatul unei reactii alergice la anumite substante aeropurtate, cunoscute sub numele de alergeni

Datorita faptului ca rinita alergica apare doar in timpul primaverii si al verii, ea este cunoscuta sub denumirea de rinita alergica sezoniera sau febra fanului. Este vorba despre o alergie la polen. Daca se manifesta pe tot parcursul anului, se numeste rinita perena si apare cel mai des din cauza alergiei la praf.

Care sunt cauzele?

Rinita alergica sezoniera este cauzata, de obicei, de polenul florilor sau grmaineelor si se manifesta cel mai adesea primavara si vara, cand cantitatea de polen din aer este ridicata. Alergenii cei mai frecventi care provoaca rinita alergica perena includ praful din casa si acarienii din praf, blana si matreata animalelor, penele si sporii de mucegai.

Care sunt simptomele?

Simptomele ambelor forme de rinita alergica apar, de obicei, imediat dupa contactul cu alergenii, dar tind sa fie mai severe in febra fanului. Acestea includ:

  • senzatie de mancarime in nas
  • stranut frecvent
  • nas infundat sau care curge
  • ochi rosii, cu aspect apos si care produc mancarime

Unele persoane pot avea dureri de cap. Daca mucoasa nasului este puternic inflamata, pot aparea sangerari nazale.

Ce se poate face?

  • Medicul poate recunoaste rinita alergica din simptomele prezentate, in special daca puteti identifica substanta care a adeclansat reactia.
  • Este posibila efectuarea unui test cutanat pentru a identifica alergenul care cauzeaza rinita alergica. In unele cazuri, alergenul nu poate fi identificat.
  • Daca puteti evita alergenii care va afecteaza, simptomele se pot ameliora.
  • Medicamentele antihistaminice orale sunt adesea combinate su descongestionanti pentru ameliorarea inflamatiilor si a mancarimii.
  • Si corticosteroizii nazali sub forma de spray sunt eficienti inmpotriva febrei fanului, dar s-ar putea sa fie nevoie de cateva zile de tratament pentru a constata o ameliorare.
  • Daca simptomele sunt severe, medicul ar putea prescrie un corticosteroid oral.
  • Alegeti sa va plimbati dimineata. Chiar daca soarele este destul de zgarcit la ivirea zorilor, in acest moment al zilei aerul este curat, deoarece cantitatea de polen este mult mai scazuta fata de mijlocul sau finele zilei.
  • Chiar daca va face placere sa gradinariti, ar fi bine sa lasati aceasta indeletnicire altui membru al familiei care nu sufera de alergie. Mai ales nu tundeti iarba, caci va expuneti foarte tare riscului de a declansa o criza.
  • Inainte de culcare sau imediat ce v-ati intors de la plimbare este absolut obligatoriu sa va bagati sub dus. Udati-va si parul, unde pot ramane particule de polen.
  • Schimbati-va regulat hainele. Atentie! Nu intindeti rufele la uscat afara, deoarece riscati ca polenul sa se lipeasca de ele!

Rinita alergica poate fi combatuta prin imunoterapie antialergica. Tratamentul consta in injectarea unor doze progresive de substante alergene, in scopul desensibilizarii organismului.

Rinita alergică afecteaza aproximativ 20-40% din populatie, din care 25% sunt adolescenti si adulti tineri. Incidenta maxima a bolii se afla in copilarie si in adolescenta, persoanele de sex masculin fiind mai frecvent afectate. Studiile au aratat ca, pe plan international, rinita alergica sezoniera afecteaza aproximativ 10-30% dintre persoanele adulte si 40% dintre copii.

Remedii naturiste

  • Cand va pregatiti sa dati „piept” cu polenul, ungeti in prealabil narile cu putin ulei de catina. Acest preparat va impiedica micutele granule sa se lipeasca de mucoasa nazala.
  • Consumati infuzie de coacaz negru. Turnati peste o lingurita de muguri proaspeti 250 ml de apa fiarta. Acoperiti vasul pentru cateva minute, apoi strecurati si beti pana la doua cani de astfel de ceai pe zi. Cu acesta puteti face si spalaturi nazale.
  • Alimente care pot combate rinita alergica sunt: ceapa, usturoiul, arpagicul, hreanul, mustarul, cresonul si nasturelul.
  • Pentru a opri o criza, cele mai eficiente sunt spalaturile nazale. Dimineata si seara, inhalati ser fiziologic caldut, sau apa fiarta si racita in care ati dizolvat putina sare (o lingurita rasa la un litru de apa). Solutia salina o trageti pe nari, din causul palmei, alternativ, pana ajunge in gura.
  • Frunzele de nuc au actiune astringenta si antialergica. Se face infuzie din frunze (o lingura la o cană cu apa). Se beau doua cani pe zi. Se mai poate face ceai concentrat din 20 g frunze la 200 ml de apa, din care se iau patru linguri pe zi.
  • Planta trei-frati-patati are efecte foarte bune in alergiile manifestate prin simptome la nivelul aparatului respirator (stranut, rinita, tuse). Este indicata persoanelor cu afecţiuni cronice alergice, cum ar fi astmul bronşic. Se face un macerat din două-trei linguri de planta maruntita la o jumatate de litru de apa intr-un vas de portelan sau din sticla. Se lasa de seara pana dimineata, dupa care se strecoara. Din planta ramasa, se face un decoct cu o jumătate de litru de apa. Se fierbe timp de jumatate de ora. Se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se combina lichidul obtinut prin fierbere si cel prin macerare si se bea in decursul unei zile.
  • Magneziul stopeaza producerea histaminelor, de aceea este foarte indicat in prevenirea si tratarea rinitei alergice. Bune surse naturale ale acestui mineral sunt ardeiul, painea integrala, castravetii, ridichile, painea de secara.
  • Printre alimentele care ar trebui excluse din dieta se afla: ceaiul, cafeaua, ciocolata, bauturile carbogazoase, alcoolul, zaharul si produsele preparate din carne, peste, pui, tutun, lapte, branza, sarea, muraturile, dar si alimentele care contin aditivi alimentari, conservanti si arome.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.