Intepaturile de insecte

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Intepaturile de insecte

Intepaturile insectelor, chiar daca implica durere, sunt mai putin periculoase in comparatie cu muscaturile de animale si de om care necesita tratament de urgenta. Cu toate acestea, muscaturile serpilor veninosi si intepaturile anumitor paienjeni sunt extrem de periculoase din cauza toxicitatii ridicate a veninului injectat.

Daca insecta care v-a muscat este o albina sau o viespe, incercati sa indepartati partea vizibila a acului, fara a-l strange, cu ajutorul unui cutit bont sau o carte de credit.

Daca sunteti alergici la intepaturile de insecte, evitati locurile si situatiile in care riscati sa fiti intepati. Incercati sa determinati, de la intepaturile mai vechi,care dintre insecte declanseaza alergia.

Ca remedii naturale, frunzele de roinita , cu care va frecati pielea, va protejeza impotriva intepaturilor de tantari. Daca vreti sa evitati intepaturile tantarilor din timpul noptii, nu aveti decat sa puneti doua jumatati de ceapa, pe noptiera, sau un tifon imbibat in ulei de lavanda sau de cuisoare. Nu folositi insecticide.

Cand trebuie chemat medicul?

Cand intepatura se umfla cu o viteza neobisnuita (acesta este cazul frecvent al persoanelor alergice la insecte), cand intepatura este in zona gurii ,pe limba sau in zona gatului, deoarece exista riscul de sufocare (pana la venirea medicului faceti gargara cu apa cu sare, aplicati  sugeti un cub de gheata sau folositi foi de varza in zona gatului).

[ad#articol]

Tratamente pentru intepaturile de insecte

Numeroase tratamente pentru intepaturile de insecte, facute in casa s-au dovedit a fi eficace pentru a dezinfecta locul intepaturii, frecati-l cu frunze de feriga, o rondela de lamaie, frunze de rosii putin zdrobite, otet de fructe, suc de ceapa sau ulei de arbore de ceai (ale carui efecte antibiotice sunt remarcabile). Puteti aplica comprese cu apa sarata si tinctura de iedera, pentru a impiedica formarea unor mici umflaturi; se recomanda de asemenea aplicarea cataplasmelor de rondele de ceapa, usturoi si hrean, ca si comprese cu flori de fan si cu tinctura de arnica.

Pentru a indeparta o capusa, incercati sa o prindeti cu ajutorul unei pensete chiar de langa pielea “gazdei” si trageti usor in sus. Pastrati capusele intr-un recipient pentru analize, deoarece acestea pot fi purtatoare de boli, precum boala Lyme.

Muscaturile de sarpe

Singurul sarpe veninos din Romania este vipera, iar muscatura acestuia, daca este netratata poate provoca moartea. Unii oameni tin ca animale de companie, serpi, insa muscaturile lor pot fi mult mai periculoase decat se stie si se crede.

Daca ati fost muscat de sarpe, incercati sa il capturati si sa il asezati intr-un container sigur pentru a putea fi identificat (daca va este frica de serpi, retineti cat mai multe detalii privind felul cum arata acesta) si pentru a vi se administra antiveninul potrivit.

Intindeti-va pe o canapea pentru a nu lasa veninul sa se imprastie in tot corpul. Rugati pe cineva din preajma dumneavoastra sa spele rana si sa o stearga usor, sa apese bland langa muscatura si sa imobilizeze membrul ranit la fel ca in cazului osului rupt.

Nu bandajati muscatura, nu taiati rana pentru a o adanci si nu incercati sa sugeti veninul din rana.

 

 

Etichete populare:

insecteintepatura de insecte

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.