Angina pectorala

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Angina pectorala

Durerea tipica a anginei pectorale este descrisa ca o greutate sau strangere in capul pieptului, de unde iradiaza spre brate, coate, gat, maxilarul inferior, fata si spate. De obicei este declansata de efort sau anxietate si dispare dupa un repaus de aproximativ 10 minute.

Angina pectorala afecteaza ambele sexe, dar apare foarte rar la femei inainte de varsta de 60 de ani, deoarece estrogenul le protejeaza. Dupa menopauza, efectul protector al estrogenului dispare treptat, ceea ce face ca atat angina pectorala, cat si alte afectiuni cardiace sa fie la fel de raspandite in randul femeilor in varsta ca si in cazul barbatilor.

Angina pectorala este cel mai frecvent simptom cauzat de ingustarea arterelor coronare (ateroscleroza). In timp ce ateroscleroza este faza initiala a majoritatii bolilor de inima, angina este un semn de avertizzare pentru diferite boli de inima.

 

Ce o provoaca?

Durerea are originea in muschiul inimii si se datoreaza insuficientei alimentarii cu sange. Este un semn al bolii arterei coronariene si a bolii coronariene. Criza de angina poate aparea in timpul mersului, in special intr-o zi rece sau dupa masa, dar uneori se poate declansa si in timp ce va odihniti sau va poate trezi din somn noaptea. Unele persoane au observat ca au dureri in piept atunci cand se supara sau se tem de ceva.

 

Ce pot face?

  • Incetati activitatea care a declansat criza.
  • Odihniti-va. Nu va miscati pana cand durerea nu a disparut complet.
  • Luati medicamentele prescrise de medic (de ex 1-2 pastile de nitroglicerina administrate sublingual) pentru a diminua durerea.
  • Daca durerea dureaza mai mult de 15 minute sau nu cedeaza dupa ce ati luat medicamentele, sunati medicul – s-ar putea sa fie vorba de un infarct. Anuntati medicul si daca observati ca crizele de angina apar chiar si la eforturi foarte mici.

 

Este intr-adevar angina?

Durerile in piept pot aparea frecvent, dar nu intotdeauna sunt semnul unei afectiuni cardiace.

Durerile toracice se pot datora si :

  • arsurilor de stomac;
  • indigestiei;
  • ulcerului peptic;
  • pietrelor la vezica biliara;
  • anxietatii;
  • leziunilor sau inflamatiilor musculare.

Medicul poate face distinctie intre durerile toracice care se datoreaza afectiunilor enumerate mai sus si cele provocate de angina pe baza simplei descrieri a acestora, dar uneori s-ar putea sa fie nevoie si de alte examinari precum EKG-ul, scintigrafia miocardica (cu tallium) sau coronografia. Electrocardiograma de efort este folosita pentru decelarea modificarilor ce apar in timpul efortului.

Tratament pentru angina pectorala

Tratament medicamentos

  • Medicamentele cu nitrati determina dilatarea arterelor coronare, crescand apaortul de sange la inima. Durerea va ceda imediat dupa administrarea nitroglicerinei. Trebuie sa aveti la indemana intotdeauna aceste medicamente, care pot fi folosite si profilactic, daca sunt administrate inainte de a face un efort – de pilda inaintea unui raport sexual, pentru a preveni o eventuala criza de angina pectorala.
  • Agonistii beta-adrenergici, blocantii canalului de calciu sau blocantii canalului de potasiu incetinesc ritmul cardiac, reducand amplitudinea contractiilor muschiului cardiac, ceea ce duce si la diminuarea consumului de oxigen. Efectele secundare sunt rare, dar includ impotenta, asa ca este recomandabil sa cereti sfatul medicului dumneavoastra, care va putea decide daca este cazul sa va schimbe medicatia.

Tratament chirurgical

  • Angioplastia coronara va imbunatati circulatia sangelui spre inima. Este o interventie chirurgicala care necesita o spitalizare de scurta durata.
  • Operatia de bypass coronarian presupune ca sectiunile ingustate ale arterelor coronariene sa fie inlocuite de vene luate din alta parte a corpului, de obicei din picior. Este o interventie complicata pentru care este necesara o spitalizare de 1 saptamana.

Schimbarea stilului de viata

Un atac de angina este un semn de avertizare timpuriu. Daca vreti sa preveniti repetarea crizelor si agravarea bolii de inima va trebui sa va schimbati stilul de viata.

  • Renuntati la fumat
  • Slabiti si tineti o dieta sanatoasa, cu mai mult ulei de peste, fructe si legume proaspete
  • Incepeti sa faceti sport, sporind treptat nivelul de solicitare fizica.
  • Controlati-va tensiunea, sub supravegherea medicului.
  • Tineti sub control nivelul colesterolului (valoarea recomandabila este sub 5mmol/l)

Daca veti adopta un stil de viata sanatos si veti urma tratamentul prescris de medic veti reusi sa faceti fata din nou, cu succes, solicitarilor venite din sfera vietii private si a celei profesionale.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.