Conjunctivita

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Conjunctivita

Inflamatia tesutului conjunctiv al ochiului este un fenomen frecvent si deranjant. Simptomatologia tipica include : intoleranta la lumina, fluxul lacrimal intens, senzatia de corp strain. In cazul unei infectii bacteriene, se formeaza un lichid purulent.

Ce este conjunctivita?

Conjunctiva oculara este o mucoasa bine vascularizata. Are rol de protectie, a globului ocular si acopera partea anterioara, vizibila a corneei, precum si fata interna a pleoapelor. Conjunctiva se poate inflama in caz ca este iritata sau inflamata. Deoarece contine multi receptori tactili si durerosi, inflamatia poate fi declansata prin orice corp strain, de exemplu o musca. Alti factori declansatori pot fi : vantul, fumul de tigara, razele UV, apa clorinata din bazinele de inot sau defectele necorectate de vedere.

[ad#articol]

Ochii uscati se pot complica cu o afectiune tip conjunctivita, deoarece in acest caz lipseste secretia lacrimala cu rol protector. In majoritatea cazurilor, conjunctivita este de cauza bacteriana sau virala. Ea poate afecta corneea ( keratita /keratoconjunctivita). De obicei, acest tip de inflamatie se produce din cauza virusurilor herpetice. Se impune tratament medical.

Infectiile virale, ca pojarul sau gripa, sunt de obicei insotite de conjunctivita. Este posibila si o afectare micotica a ochiului. In cazul urciorului, se inflameaza una sau mai multe glande de la nivelul pleoapei; se formeaza un abces, care se autoevacueaza dupa cateva zile.

Cum recunoastem o conjunctivita?

Conjunctivita se caracterizeaza prin urmatoarele semne: ochii rosii, mancarimi, senzatie de arsura si de corp strain( nisip) la nivel ocular.

La o infectie de tip bacterian, se formeaza suplimentar o secretie purulenta, care produce aderenta la nivelul pleoapelor.

Acest fapt poate produce complicatii, mai ales in cazul copiilor.

In cazul urciorului, se formeaza un abces la nivelul pleoapei, ochiul afectat fiind rosu si cu secretie lacrimala abundenta.

Ce poate face medicina alopata?

Medicul oftalmolog va prescrie alfa-simpatomimetice, substante vasoconstrictoare asupra capilarelor cu efect antiinflamator. Aceste medicamente nu se vor folosi pe o perioada mai indelungata de 5 zile, deoarece au efect iritant asupra ochilor.

O alta modalitate sunt picaturile si unguentele ccare contin substante antivirale si antibacteriene, exista pe piata si preparate pe baza de cortizon cu actiune antiinflamatoare.

Cum sa duci o viata sanatoasa?

Atunci cand sunteti expusi la lumina solara puternica, folositi ochelari de soare, pentru a evita efectul nociv al radiatiilor UV si pentru a preveni aparitia unei eventuale conjunctivite.

Ca sfaturi medicale se recomanda, o  dieta sanatoasa, bogata in vitamine, este foarte recomandata in cazul bolilor inflamatorii. In cazul ochilor uscati, este recomandat un consum zilnic crescut de apa.

 

“Sanatatea inainte de toate”

Etichete populare:

infectieochipleoapetesut

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.