Dezechilibrele florei intestinale

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Dezechilibrele florei intestinale

 

Nou nascutii vin pe lume cu un intestin steril. In cursul primilor ani de viata, in partea inferioara a tractului digestiv se fixeaza pana la 400 de tipuri de bacterii. Acesti germeni fiziologici sunt numiti flora intestinala. La adulti, cantitatea de bacterii intestinale ajunge la aproximativ 1,5 kg. O flora intestinala sanatoasa este o conditie absolut necesara pentru un sistem imunitar intact.

Ce este o flora intestinala perturbata?

In principiu, trebuie sa existe in intestinul nostru un echilibru intre diversele tipuri de bacterii, prevalenta fiind bacteria acidului lactic. In afara de sustinerea digestiei, cea mai importanta sarcina a florei intestinale este stimularea partii sistemului imunitar asociate cu intestinul, care formeaza 70% din sistemul nostru de aparare.

[ad#articol]

Bacteriile din intestin exercita o atractie continua pentru sistemul nostru imunitar, tinandu-l astfel “in forma”. De aceea, intestinul este un punct potrivit de pornire pentru aplicarea unei terapii a sistemului imunitar. Germenii daunatori nu isi gasesc loc de fixare datorita popularii dense a peretelui intestinal cu bacterii benefice. Daca insa flora bacteriana este perturbata, de exemplu, din cauza radioterapiei sau a administrarii de antibiotice, pot incepe sa se inmulteasca si bacterii care in mod normal nu au ce cauta in intestinul nostru. Consecinta este o disbioza. Insa si nutritia gresita, intoxicarea cu metale grele, boli infectioase si stresul influenteaza flora intestinala. Desi, o dieta bogata in zaharuri favorizeaza raspandirea ciupercii Candida Albicans in defavoarea sporilor drojdiei, aceasta fiind originea disbiozei intestinale. De asemenea, lipsa de acid gastric, bila sau enzime pancreatice poate favoriza inmultirea anumitor tipuri de germeni, dezechilibrand balansul natural.

Cum recunoastem flora intestinala perturbata?

Simptomele disbiozei intestinale sau flatulenta, diaree, constipatie, senzatie de satietate si intoleranta la anumite alimente. In multe cazuri nu apar simptome directe. Influenta florei intestinale asupra sistemului imunitar poate cauza o slabire a capacitatii de aparare cu aparitia frecventa a unor infectii, care nu pot fi puse in legatura in prima instanta cu flora intestinala. De asemenea, din cauza perturbarilor florei intestinale isi poate face aparitia si o reactie imunologica exagerata, manifestata prin alergii. Excretiile germenilor patogeni pot provoca si ele oboseala, dureri de cap si migrene. In principiu, analiza scaunului ofera informatii despre fixarea microorganismelor nocive in intestinul dumneavoastra. Deoarece un intestin sanatos contine intotdeauna si bacterii fungi “daunatori”, chiar daca in numa rinferior, o asemenea analiza nu este intotdeuna concludenta.

Ce poate face medicina alopata?

Pentru disbioza intestinala sunt administrate antimicotice care distrug fungii iar pentru a restabili flora intestinala sanatoasa sunt prescrise bacterii “folositoare”, sub forma de siropuri sau capsule, care trebuie luate timp de mai multe saptamani.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.