Dureri de cap – Cefaleea

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Dureri de cap – Cefaleea

 

Cine nu cunoaste durerile de cap pulsatile sau apasatoare, care se face simtita imediat dupa trezire si ne poate insoti pe toata durata zilei, afectandu-ne orice actiune? Dar durerile de cap difera de la una la alta si trebuie sa facem distinctie intre durerile de cap determinate de tensiunea arteriala si migrenele, cefaleele care sunt semnificativ mult mai dureroase.

Cefaleea

Sunt durerile de cap cele mai comune si nu prezinta un motiv de ingrijorare, desi acestea pot semnala uneori boli grave, precum meningita sau o hemoragie cerebrala care necesita ingrijire medicala imediata.

Durerile de cap datorate starilor de tensiune sunt cel mai des intalnite si apar dintr-o multitudine de motive.

Cauze

Sunt o multime de cauze care determina unde apare si cat de intensa este durerea de cap.

  • Aproximativ 3 din 4 cazuri  de durere de cap sunt provocate de tensiunea de la nivelul tamplei, cefei si gatului. Acest tip de durere apare frecvent si se resimte la nivelul fruntii si cefei.
  • Alte cauze comune durerilor de cap sunt mahmureala, mesele neregulate, calatoriile lungi, zgomotul puternic, aerul incarcat, vremea ploioasa, prea mult somn, prea multa framantare, febra, sinuzita si dureri de dinti.

Foarte putine dureri au o cauza serioasa care sa va ingrijoreze si de obicei sunt tratate cu antiinflamatoare, exercitii de relaxare, aromaterapie, yoga si somn.

[ad#articol]

Dureri de cap care necesita tratament urgent

  • O durere puternica cu febra, cu gat intepenit si cu eruptii cutanate poate fi un semn al meningitei, o afectiune in care se inflameaza meningele- o membrana care acopera creierul si maduva osoasa.
  • O durere neasteptata care se simte ca o lovitura in ceafa, poate fi o hemoragie subarahnoida care apare intre membranele care acopera creierul.
  • La oamenii in varsta, durerea de cap cu o sensibilitate crescuta a scalpului poate fi un semn al arteritei temporale – o inflamatie a vaselor de sange de la nivelul creierului.

Diagnosticare

Daca durerile de cap sunt severe va trebui sa urmati sfaturile medicale si anume, vi  se vor recomanda niste teste precum tomografia computerizata (CT), rezonanta magnetica (RMN) a creierului si consultarea unui neurolog.

Remedii dureri de cap

Tratamentul este recomandat in functie de cauza durerilor. Durerile de cap de tip tensional sunt tratate cu antiinflamatoare si odihna. In cazul cefaleei si migrenelor se pot administra medicamente prescrise de medicul dvs de familie. Excesul de antiinflamatoare, precum cele care contin codeina, poate provoca dureri de cap.

ATENTIE! 

Daca durerea dumneavoastra de cap este puternica, dureaza mai mult de 24 de ore sau este insotita si de alte simptome, precum febra, tulburari de vedere, voma sau somnolenta, trebuie sa va adresati medicului imediat.

 

 

 

 

Etichete populare:

cefalee

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.