Albastrele (Centaurea cyanus L)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Albastrele (Centaurea cyanus L)

 

Albastrelele se intalnesc in locuri uscate, atat pe marginea drumurilor cat si in apropierea lanurilor de grau si secara.

Sunt plante ierboase, ce traiesc 1-2 ani. Frunzele sunt lunguiete si adanc crestate, distribuite pe tulpina in mod altern.Florile sunt tubuloase, albastre, rareori alb-roz. Ele sunt cunoascute popular sub numele de vinetele, floarea-graului, floarea-paiului, ghioc, corobatica, maturice sau zglavoc.

Recoltarea

De la albastrele se culeg doar florile albastre, inlaturandu-se florile alb-roz, culese din greseala, eliminarea acestora facandu-se inainte de uscarea lor, deoarece din produsul uscat se inlatura foarte greu. Florile se aduna doar pe timp uscat, evitandu-se zilele ploioase, dupa ce roua s-a ridicat si in momentul in care ele sunt complet deschise.

Mod de uscare

Uscarea se face la soare, intinzand florile in straturi subtiri. Daca doriti sa le uscati artificial, temperatura nu trebuie sa depaseasca 35 de grade C. Din 4-5 kilograme de flori intregi, proaspete, veti obtine la final 1 kg produs uscat.

Proprietati terapeutice

Utilizari externe:

Albastrelele se folosesc ca ingredient in numeroase afectiuni: spălături oculare, comprese și cataplasme.
Albastrelele au proprietati antiinflamatoare, antiseptice, bacteriostatice, emoliente si calmante. In cazul unor probleme oculare, preparatele din albastrele se folosesc pentru spalarea ochilor, comprese pe pleoape si bai cu infuzii sau decocturi din flori de galbenele, albastrele, musetel, nalba mare, soc, tei si coada șoricelului.

[ad#articol]
Tratamentul cu infuzie de flori de albastrele sub forma de comprese este recomandat mai ales pentru ridurile de pe pleoape si pentru ochii obositi și iritati. Datorită efectelor calmante și tonifiante, albastrelele sunt recomandate si in tratamentele muschilor faciali si ridurilor, aplicsndu-se pe ten comprese cu infuzie de flori de albastrele (o lingura de flori la doua pahare cu apa). Masca cu albastrele are efecte regenerante asupra pielii, epiderma devenind mai supla și mai catifelata.

Reteta cu albastrele pentru un ten matur

Ingrediente:

  • 2 lingurite de flori de albastrele uscate
  • 200 ml apa clocotita

Mod de preparare si aplicare: Se aseaza albastrelele intr-un vas, iar peste ele se toarna apa clocotita. Se acopera si se lasa 20 de minute; apoi se strecoara, si se aplica comprese caldute pe tenul si pe pleoapele ridate.

Baia de aburi cu albastrele
Baia de abur hidrateaza, inmoaie si relaxeaza tenul, facilitand de asemenea scoaterea cosurilor si a punctelor negre. Expunerea se face timp de 10-15 minute deasupra unui lighean cu ceai fierbinte din galbenele, albastrele sau musetel. Se acopera capul cu un prosop. Atentie!  Daca simtiti ca aburii sunt prea fierbinti ridicati capul si reluati procedura cand infuzia s-a mai racit.

Utilizari interne:

Astfel, au indicatii in diaree, dispersie, afectiuni renale si ale vezicii urinare, deoarece au calitati antidiareice si diuretice.Pentru marirea actiunii diuretice, florile de albastrele se vor asocia cu frunze de mesteacan, frunze de merisor si cozi de cirese.
Datorita gustului amar se recomanda ca tonic in dispepsie. Pentru aceste indicatii se utilizeaza o infuzie ceva mai slaba, dintr-o jumatate de lingurita la o cana de apa clocotita, care se bea în 2-3 reprize, cel mai bine cu o jumatate de ora înaintea meselor principale.
Litiaza biliara este o concretiune formata in vezica biliara prin depuneri de colesterol, pigmenti si saruri biliare: infuzie din o lingurita de flori la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi, au proprietatea de a diminua ritmul de depunere a calculilor sau ajuta chiar la eliminarea lor.

Albastrelele au rezultate bune si in tratarea hemoroizilor, bolilor si infectilor intestinale, anorexie, indigestii, eczeme, colici stomacale la sugari.

Constipatia poate fi tratata cu tinctura de albastrele si aloe.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.