Boala Chagas, noua SIDA a Americii

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Boala Chagas, noua SIDA a Americii

 

Boala Chagas, boala tropicala care afecteaza in ultima perioada America Centrala si Sud, a fost denumita de catre experti noua “Sida a Americii”.

Infectia determinata de protozoarul Trypanosoma cruzi. Aceasta se transmite vectorial, prin intermediul unei insecte hematofage (care se hraneste cu sangele gazdei) din familia Triatoma (determina leziuni peribucale). Aceasta inteapa gazda umana, se hraneste sange si adesea lasa fecale langa locul intepaturii. Daca persoana se scarpina, va contamina leziunea cu fecalele purtatoare de parazit. Asftel parazitul dobandeste acces in organismul uman unde isi incepe replicarea si ajunge sa invadeze intreaga gazda.

Boala este asemanatoare virusului HIV, deoarece este greu de detectat, simptomele ei pot fi depistate abia dupa ani de la contaminare, ne relateaza New York Times.

Tratamentul implica medicatie severa timp de aproximativ trei luni, tratament ce poate da randament numai in cazul in care boala este depistata la timp.Spre deosebire de tratamentul pentru virusul HIV, acesta nu este atat de costisitor, insa in tarile mai sarace exista deficite ina cest sens.

Aproximativ 8 milioane de persoane din emisfera vestica sunt infectati, mai multi fiind in Bolivia, Mexic, Columbia si America Centrala. In SUA cca 300.000 de persoane sunt infectate, in mare parte fiind imigranti.

Inainte aceasta boala o puteam intalni doar in America Latina, in prezent raspandindu-se si in Statele Unite din cauza turismului si a imigratiei.

Pentru sanatatea dumneavoastra, in cazul in care calatoriti in aceste tari, sfatul nostru este sa evitati zonele sarace, ele fiind o gazda buna pentru aceasta insecta, din cauza conditiilor precare ale populatiilor sarace.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.