Dereglarile de fertilitate

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Dereglarile de fertilitate

 

Studiile au aratat ca 10-15% din cupluri sufera de forme de dereglari ale fertilitatii.

Ce sunt dereglarile de fertilitate?

Daca tu si partenerul tau v-ati hotarat ca ar fi vremea conceperii unui copil, ar trebui sa stiti toate informatiile necesare despre fertilitate. Fertilitatea inseamna fecundare si se refera la capacitatea corpului femeiesc de a procrea, de a purta sarcina si de a naste. Conditia optima pentru ca o sarcina sa decurga normal este, ca toate organele sexuale sa fie normale, iar canalul de la ovare la uter sa fie circulabil. In plus menstruatia femeii trebuie sa decurga normal, fara dereglari, ovarele sa produca ovule mature functionale, iar vaginul sa prezinte o colonizare bacteriana normala.

Cauzele posibile ale infertilitatii la femei

Conform directivelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un cuplu este considerat steril, atunci cand in urma unor raporturi sexuale dese si neprotejate, nu apare ca rezultat o sarcina. Statistic privind, cauzele pot aparea in egala masura atat la femei, cat si la barbati. La aproape 50% din cazurile femeilor sterile, infertilitatea are la baza o disfunctionalitate a ovarelor. Infertilitatea la femei poate fi provocata, printre altele, de boli precum endometrioza, ovarul polichistic, tumorile ovariene, deformarile uterului si modificarile maladive ale uterului, dereglari de ciclu. Sterilitatile de origine tubara sunt cauzate de o obstructie a trompelor, in general ca urmare a unei salpingite legate, de exemplu, de o boala cu transmisie sexuala. Dar o sterilitate tubara poate proveni, de asemenea, in urma unor infectii contractate la nastere, cu ocazia unui avort, a punerii unui sterilet sau a practicarii unei histerosalpingografii.

Sterilitatea de origine imunologica este, la femeie, o forma de alergie la sperma barbatului, femeia fabrica atunci anticorpi antispermatozoizi, care se pun in evidenta in glera cervicala sau in sange.

[ad#articol]

Sterilitatea de origine ovulatorie poate fi provocata de absenta ovulatiei in cursul ciclului menstrual, de o neregularitate sau de o incetinire a acestei ovulatii. Absenta sau neregularitatea ovulatiei rezulta din tulburari hormonale (insuficienta ovariana, boala suprarenaliana sau tiroidiana). In sfarsit, o tulburare a ovulatiei poate fi urmarea stresului.

Cauzele posibile ale infertilitatii la barbat

Un numar considerent de factori pot afecta abilitatea sau capacitatea spermatozoizilor de fertilizare a ovulului. Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii masculine includ:

  • productia anormala de sperma : cauzele acestei probleme fiind infectiile repetate si netratate la timp, defecte genetice sau necoborarea testicolelor
  • ejacularea prematura; probleme de sanatate cum ar fi ejacularea retrogradata; anumite boli genetice (fibroza chistica) sau unele din acele probleme structurale cum ar fi blocarea pe o parte a unuia din testicole care contine sperma (epididimul)
  • Stilul de viata : alimentatia deficienta, obezitatea, consumul de alcool, tutun si droguri
  • Supraexpunerea la anumiti factori de mediu, cum ar fi pesticidele si alte substante chimice. In plus, expunerea frecventa la caldura, cum ar fi saunele sau jacuzzi, care ridica brusc temperatura corpului si poate afecta productia de sperma si numarul de spermatozoizi
  • tratamentul chimioterapeutic si expunerea frecventa la radiatii poate afecta sever productia de sperma. Indepartarea unuia sau ambelor testicole poate uneori afecta fertilitatea masculina

Cum recunosc o dereglare a fertilitatii?

Pentru a depista cauzele lipsei sarcinii, medicul tau ginecolog trebuie sa efectueze cateva investigatii. Foarte util in acest caz este un calendar al ciclului cu curbele de temperatura, pentru a depista momentul optim pentru fecundare, respectiv pentru a verifica daca au loc ovulatii regulate. Cu ajutorul analizelor de sange, se stabileste nivelul hormonilor. Controlul medical poate oferi indicii asupra diferitelor cauze organice posibile. Daca medicul tau ginecolog in urma acestor investigatii, nu gaseste rezultatul final, atunci el il va sfatui pe partenerul tau sa efectueze o spermograma, in cadrul careia se va analiza numarul spermatozoizilor si calitatea spermei. Doar daca nici in acest caz nu se vor gasi raspunsuri, se vor face alte investigatii.

Ce poate face medicina stiintifica?

Daca a putut fi depistata cauza pentru dereglarile de fertilitate, atunci medicina are la dispozitie diverse posibilitati de terapie:

  • in cazul supra sau subproductiei de hormoni, vor fi administrate preparate pe baza de hormoni. Un efect secundar ar fi o sarcina multipla.
  • in varianta existentei cauzelor organice (de ex un oviduct astupat) exista posibilitatea fertilizarii artificiale; rata de succes nu este insa deosebit de mare si in acest caz rata sarcinilor multiple este mare
  • in cazul unor dereglari a calitatii spermei sau al absentei erectiei la barbat (impotenta), sperma poate fi introdusa in uter, cu ajutorul unei canule (inseminatie)

Un mod de viata sanatos

Pentru a avea un mod de viata sanatos,se recomanda renuntarea la alcool, tutun si cafea. Evitati pe cat posibil stresul cotidian, el deregleaza puternic nivelul de hormoni si afecteaza  in mod constant sanatatea fiecaruia dintre noi.

 

 

Sursa de inspiratie: “Ce ar trebui fiecare femeie sa stie despre fertilitate si despre ceasul ei biologic” ( Cara Birittierri),”Sanatatea sexuala a femeii. Ghid complet”(Dr Mary Jane Minkin, Carol V Wright)

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.