Sindromul premenstrual (PMS)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Sindromul premenstrual (PMS)

In perioada premergatoare “acelor zile”, multe femei se simt obosite, slabite, iritate si umflate, iar altele izbucnesc in lacrimi din te miri ce. Este perioada in care si sanii pot fi sensibili la durere. Afectiunile in cazul PMS sunt variate si foarte diferite de la o persoana la alta. Daca in mod repetat nu va simtiti bine in zilele de dinainte de menstruatie sau duceti cu greu la bun sfarsit treburile zilnice, este bine sa vedeti care este cauza si sa nu va impacati cu situatia.

Ce este sindromul premenstrual?

In ce priveste sindromul premenstrual (PMS), este de luat in seama faptul ca in faza premergatoare menstruatiei se intaleaza in mod constant anumite afectiuni. Acestea apar cu aproximativ o saptamana sau zece zile inainte de sangerarea lunara si dispar in prima sau a doua zi dupa instalarea menstruatiei.

[ad#articol]

Inca nu s-a putut explica din punct de vedere stiintific cauza si aparitia sindromului, sigur este doar faptul ca se leaga de ciclul menstrual. Se pare ca o dereglare in echilibrul hormonal este responsabila de aceste afectiuni. In discutie intra un exces de estrogen, concomitent cu o lipsa de progesteron sau chiar un nivel marit de prolactina (hiperprolactinemie).

Factorii externi, precum alimentatia gresita, toxinele din mediul inconjurator si mai ales stresul excesiv, pot declansa sau chiar intensifica simptomele sindromului premenstrual.

Cum recunosc sindromul premenstrual?

Afectiunile difera in general, de la un organism la altul, pot fi atat de natura fizica, cat si de natura sufleteasca. In orice caz, majoritatea femeilor care sufera de acest sindrom, acuza atat marirea sanilor cat si durere la nivelul acestora (mastodinie). Odata cu evolutia medicinei, sindromul PMS a fost clasificat in 4 mari tipuri:

  • tipul A (de la cuvantul englezesc anxiety=anxietate): schimbarile de dispozitie si sentimentele de neliniste sunt in prim-plan
  • tipul C (de la cuvantul englezesc craving=dorinta,pofta): predominante sunt pofta de mancare excesiva si gresterea in greutate, oboseala si durerile de cap
  • tipul D (depresie): dispozitiile depresive, plansul si insomnia sunt principalele stari specifice
  • tipul H (de la cuvantul englezesc hyperhydration=hiperhidratare):retentie de apa, crestere in greutate si sentimentul de incordare in zona sanilor, sunt tipice in acest caz.

Este recomandata o consultatie detaliata din partea medicului ginecolog,personal, pentru a putea exclude manifestarea altor boli posibile, precum endometrioza, afectiunile specifice menopauzei, hiper- si hipotiroidismul sau bolile psihice. Pentru aceasta, trebuie controlat nivelul dumneavoastra hormonal, din timpul diverselor faze ale ciclului si va fi investigata si evolutia anterioara a activitatii menstruale.

Un mod de viata sanatos

Pentru a preveni problemele de digestie, beti zilnic pana la trei litri de apa plata sau ceai din plante. Renuntati la bauturile energizante precum alcoolul, cafeaua sau coca-cola- ele au un efect nociv asupra necesarului dumneavoastra de apa. Pentru stabilizarea nervoasa, luati preparate cu vitamina B6.

Etichete populare:

ginecologiahormonimenstruatie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.